www.iedereenben.be

BEN-bouwen? Dat leer je online!

Sinds 01/01/2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar wat zijn de criteria van een BEN-woning? En hoe voldoe je daaraan? Dat leer je online van coach BEN op www.IedereenBEN.be

Ben bouwenSinds 2008 moet elke woning die in Vlaanderen gebouwd of grondig wordt verbouwd, voldoen aan de EPB-regelgeving. Deze regelgeving legt eisen op op het vlak van energiegebruik. Daarbij wordt niet enkel rekening gehouden met de materialen waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen,…). Ook details van de installaties (ventilatie, warm water, verwarming en koeling) zijn hierin opgenomen.

Dit jaar trad de EPB-regelgeving een nieuwe fase in. Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen namelijk verplicht voldoen aan de BEN-norm, wat staat voor Bijna-EnergieNeutraal of een bijna-nulenergieverbruik. Concreet komt het erop neer dat nieuwe woningen dankzij een prima, luchtdichte isolatie en bijzonder energie-efficiënte installaties bijna geen energie meer mogen verbruiken. De weinige energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit hernieuwbare energiebronnen.

Leer BEN-bouwen in 6 stappen

 

Leer BEN-Bouwen in 6 stappenVrees je dat BEN-bouwen ingewikkeld of duur is? Dan bewijst een bezoek aan www.IedereenBEN.be het tegendeel.

Deze website —een initiatief van tal van Belgische bouwmaterialenfabrikanten om de communicatiedoelstellingen van het Vlaams Energieagentschap (VEA) te ondersteunen—, geeft uitleg over de 6 voorwaarden om het BEN-label te behalen.

Ook wordt concreet aangegeven hoe aan de voorwaarden kan worden voldaan.

Hiervoor gidst coach BEN elke Vlaamse kandidaat-nieuwbouwer doorheen de 6 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken. Van 'dak en vloer', over 'buitenmuren', 'glasramen en deuren', 'ventilatie' en  verwarming en hernieuwbare energie' tot ‘luchtdichting’.  

Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips

Daarnaast bevat www.IedereenBEN.be, onder de button ‘Zij zijn al BEN’, een lijst met steekkaarten en beelden van al gerealiseerde BEN-woningen, en staan onder de button ‘BEN-bouwen, betaalbaar?’ staan heel wat tips om het BEN-bouwbudget binnen de perken te houden.

Zo maakt een bezoek aan www.IedereenBEN.be duidelijk dat bouwen volgens de nieuwe normen niet alleen de meest verstandige manier is om je woning energiezuinig te maken, maar ook – en vooral – comfortabel en gezond. BEN-bouwen vraagt een kleine extra investering maar die win je enkele jaren  terug. Om daarna, jaar na jaar, te genieten van een lagere energiefactuur, van een woning die meer waard is dan een huis dat niet aan de EPB-regels voldoet en van de voldoening dat je je steentje bijdraagt aan een CO2-armere wereld.

Meer info

www.iedereenBEN.be

www.facebook.be/IedereenBEN

Contact

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.