Half januari heeft het Grondwettelijk Hof de regeling vernietigd die eigenaars van zonnepanelen 15 jaar lang het recht op een terugdraaiende teller garandeerde. Door het arrest is de terugdraaiende teller met onmiddellijke ingang definitief afgevoerd. Alle gezinnen met zonnepanelen moeten nu overstappen op een digitale meter, met een nieuw vergoedingssysteem.
Dak- en zoldervloerisolatie zijn een absolute must voor je woning. Naast meer thermisch comfort leveren ze je een flinke energiebesparing op. Dankzij de financiële steunmaatregelen en de lagere verwarmingskosten is de investering in enkele jaren terugverdiend. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning sinds 2020 voorzien zijn van dak- of zoldervloerisolatie.
Je netbeheerder trekt een premie uit als je een bestaande buitenmuur langs de buitenkant, langs de binnenkant of in de luchtspouw isoleert.
Ook het onderste schildeel van de woonst behoort tot een volledig geïsoleerde woning. Wie het warmteverlies langs de vloer wilt terugdringen, is gebaat met vloerisolatie op volle grond of tegen het plafond van een kelder of verluchte ruimte onder een verwarmde kamer. Door deze ingreep voelt de vloer van de benedenverdieping minder koud aan en kan je de thermostaat een graadje lager zetten. Ook hier kun je een premie voor krijgen.
Sinds begin 2020 moeten alle ramen van leefruimten, keukens, slaapkamers en badkamers in woningen minstens zijn uitgerust met dubbel glas. Eigenaars die het meteen beter doen en hoogrendementsglas plaatsen, genieten onder bepaalde voorwaarden een premie van hun netbeheerder.
Investeren in energiebesparende maatregelen brengt op! Als je in je woning of appartement binnen een periode van vijf jaar na 1 januari 2017 minstens drie investeringen hebt laten uitvoeren, tellen die mee voor de totaalrenovatiebonus. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan wordt er automatisch een BENO-pass voor jou geactiveerd. Deze voucher is goed voor bonussen bovenop de individuele premies, die voor de investeringen al werden uitbetaald.
65-plussers die hun woning willen aanpassen aan de noden van het ouder worden, krijgen van de Vlaamse overheid een duwtje in de rug in de vorm van een Vlaamse aanpassingspremie. Zij zijn aan de ene kant gebaat bij aanpassingswerken aan technische installaties of hulpmiddelen.
Ben je van plan om je woning te verbouwen? Dan is de kans groot dat je kunt rekenen op extra steun van de Vlaamse regering in de vorm van de renovatiepremie. Sinds 1 februari 2019 is er een overkoepelende renovatiepremie. De oude Vlaamse renovatiepremie is uitdovend. Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Huishoudens spenderen de meeste energie aan het verwarmen van hun woning. Door een energiezuinige verwarmingsinstallatie in huis te halen bespaar je meteen energie en dus ook geld.
Heb jij nog een gasketel van 20 jaar of ouder in huis? Dan kan je tot 2500 euro premie ontvangen als je jouw oude toestel vervangt door een nieuwe condensatieketel of de combinatie van een gasketel met hernieuwbare energie.
Wil je je woning energiezuiniger maken? Stap met 9 anderen in een collectief renovatieproject en laat je bijstaan door een BENOvatiecoach! Je profiteert van een vlottere afhandeling van de werken, betere garanties en lagere investeringskosten.
Elektriciteit en verwarming zijn basisbehoeften. Iedereen moet dan ook altijd kunnen beschikken over elektriciteit en aardgas. Beschermde klanten of beschermde afnemers zijn personen en gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. In deze hoedanigheid geniet jij of iemand op je domicilieadres van een bepaalde uitkering of tegemoetkoming van het OCMW, de FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap, de Zorgkas of de Federale Pensioendienst. Ook als je een appartement van een sociale huisvestingsmaatschappij huurt met een gemeenschappelijke verwarmingsinstallatie op aardgas, heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas.
Voer je een ingrijpende energetische renovatie uit? Ze garandeert niet alleen een drastische daling van je energieverbruik, je krijgt er ook een vermindering van de onroerende voorheffing én een korting op de registratierechten bovenop. Ontdek er hier meer over.
Ben je op zoek naar een ecologisch alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie? Dan kun je niet om de warmtepomp heen. Investeer je in de plaatsing van een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp dan kom je in aanmerking voor een premie van je netbeheerder. Wat zijn de voorwaarden en waaruit bestaat deze premie? Ontdek het hier.
Ben je van plan om een zonneboiler gekoppeld aan zonnecollectoren in huis te halen? Dan kan je een premie ontvangen van je netbeheerder en dit voortaan om de 15 jaar. Ontdek er snel meer over.
Sommige bestaande woningen zijn er zo erg aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere oplossing is. In 13 Vlaamse steden wordt er slechts 6 procent btw aangerekend. Woon je niet in een van deze steden, dan kun je via de Vlaamse Overheid een sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Ontdek de mogelijkheden.
Ben je van plan om te bouwen? Goed idee! Want bij nieuwbouw ontvang je van je netbeheerder een globale premie als het E-peil of energieprestatiepeil ruim lager is dan het maximale E-peil dat je mag behalen. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. Hoe werkt het?
Overweeg je de installatie van een thuisbatterij? Dan krijg je daar tot eind 2021 een premie voor*. Met deze gunstmaatregel wil de Vlaamse overheid vooral eigenaars van zonnepanelen een duwtje in de rug geven.
Wil je investeren in het scheiden van je regen- en afvalwater, dan kun je hier een premie voor krijgen van je netbeheerder. Ook voor het installeren van een infiltratievoorziening is een premie mogelijk. In bepaalde gemeentes kun je een premie opstrijken voor rationeel waterverbruik.
Ga je in 2021 energiebesparende maatregelen nemen voor je woning? Een slimme move! Ook dit jaar worden eigenaars aangemoedigd met premies, incentives en fiscale voordelen. Om de renovatiegolf te ondersteunen en de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, lanceert de Vlaamse Regering nieuwe en verhoogde premies. Waar kun je vanaf 2021 beroep doen? Lees het in deze samenvatting.
Ben je een hypothecaire lening aangegaan om een woning te kopen, te renoveren of te bouwen? Dan is er misschien een extraatje voor jou als je minstens 12 maanden werkt.
Wie investeert in de plaatsing van een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water, kan hiervoor een premie krijgen van elektriciteitsnetbeheerder Fluvius. Ontdek of je in aanmerking komt en wat de voorwaarden en uitzonderingen zijn.
NAV, de grootste Vlaamse architectenorganisatie, is blij dat de nieuwe Vlaamse Renovatiepremie ook in de toekomst wordt uitbetaald in de vorm van een premie, en niet onder de vorm van een belastingvermindering. Zo’n belastingvermindering is immers minder direct en dus minder stimulerend dan een premie. “Meer dan een jaar lang kon er geen Renovatiepremie worden aangevraagd. Het hoe en wat van de nieuwe Renovatiepremie was onzeker.
De werken die in aanmerking komen om te genieten van de Vlaamse renovatiepremie, vanaf 1 november 2015 zijn gegroepeerd in 4 categorieën. Hoe u de premie kunt aanvragen, hangt af van het feit of u bewoner of verhuurder bent. U moet wel per categorie voor minimum 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen!