Steeds meer huiseigenaren kiezen voor een energiezuinige renovatie. Hiermee streven ze naar een futureproof huis met een beter energielabel dan E of F. Staat je dit ook te wachten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Reken dan op de hulp van MijnBENOvatie.be. Met deze vier handige tools bereid je je ideale BENOvatietraject voor.
Ga je renoveren? Dan zit je vast met heel wat vragen. Zeker wanneer je je woning voor de toekomst en een gunstiger EPC-label moet klaarstomen. Alle info over slim en doordacht renoveren vind je op www.MijnBENOvatie.be terug. Op 21 maart werd het eerste online event ‘BENOvatie-experts live’ georganiseerd. Toekomstige verbouwers konden er met al hun vragen terecht bij professionals. En voortaan kun je dat ook via de website.
Nog geen digitale energiemeter in huis? Sowieso komt er ook een in jouw woning. En wel op korte termijn, want tegen 2024 moet 80% van de woningen in Vlaanderen een digitale meter hebben. Lees hier meer over de uitrol. Wat mag je verwachten van de digitale meter? Welke voordelen heeft die ten opzichte van de klassieke, analoge meter? En wat hebben zonnepaneleneigenaars precies te winnen? We zochten het voor je uit.
Verhuisplannen? Dan wil je vast weten welk energieverbruik je mag verwachten in je nieuwe woning. Je kan natuurlijk uitgaan van de gemiddelde cijfers voor een gezin in België, of van je verbruik in je huidige woning. Alleen ben je dan slechts een deel wijzer, want er spelen diverse factoren mee die we verderop uitgebreid bespreken. Je werkelijk verbruik te weten komen is niet alleen handig om je jaarlijkse kosten voor energie in te schatten, maar ook om je voorschotten voor energie optimaal te kiezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je je jaarafrekening krijgt.
De energieprijzen zijn enorm gestegen en een daling hoeven we niet meteen te verwachten. Kun je dan helemaal niets doen? Toch wel. Door te BENOveren. Hiermee haal je je verbruik naar beneden, bespaar je op lange termijn en draag je je steentje bij tot het milieu. Benieuwd hoe je dit praktisch aanpakt? Dat ontdek je op www.mijnBENOvatie.be. Ontdek de hulpmiddelen voor een lagere energiefactuur.
Niemand twijfelt er nog aan: de energieprijzen swingen tegenwoordig de pan uit. Bovendien lijkt er niet meteen verandering op komst. Wil ook jij je energiekosten zoveel mogelijk beperken, zonder toe te geven op comfort? Ontdek dan gauw wat rolluiken voor jou kunnen betekenen. Die maken wel degelijk een groot verschil als je ze slim gebruikt.
De energiekostprijzen zijn snel en fiks gestegen, waardoor de eindafrekening voor energie voor veel mensen een zware dobber dreigt te worden. De Vlaamse regering heeft daarom enkele maatregelen getroffen. Maar daarnaast het is ook verstandig om je eigen energieverbruik onder de loep te nemen en naar de toekomst toe enkele aanpassingen door te voeren om zo je energiekosten te beperken. We zetten enkele tips en mustreads voor je op een rijtje.
Duurzaam wonen en bouwen, zijn begrippen die de laatste jaren onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Zo wordt er meer en meer gekozen voor duurzame bouwmaterialen. Een van de voornaamste voorwaarden voor duurzaam bouwen is een woning die draait op schone en zuinige energie. Ontdek hoe propaangas hier een rol in kan spelen.
Een energiezuinige werkplaats is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om energie te besparen op de werkplaats of in je atelier. Niet altijd vergen ze een flinke investering, soms is het vooral een kwestie van goed onderhoud en het maken van de juiste keuzes. De onderstaande praktische tips staan je toe om energie te besparen en dit zonder in te boeten op het gebied van efficiëntie of gebruikscomfort.
Koop je een woning in Vlaanderen, dan moet je ervoor zorgen dat het pand binnen de vijf jaar een energielabel D haalt. Dat besliste de Vlaamse regering in het kader van het klimaatakkoord. Het doel is om tegen 2050 alle woningen op een energielabel A te krijgen. Maar ook als je al in een energieverslindende woning woont, is het aanbevolen om je woning beter te isoleren. Hoe pak je dat aan? Hoe ga je van energielabel F naar D?
Hoe energiezuinig is jouw woning? Tegen 2050 moeten alle woningen in België energiezuinig zijn. Energieverslindende huizen worden bijgevolg minder interessant op de vastgoedmarkt en kunnen in waarde dalen. Een goed geïsoleerde woning daarentegen zorgt voor meer comfort en een lagere energiefactuur. Tijd dus om je woning energiezuinig te maken. Met gevelisolatie van Sto boek je al heel wat winst.
De energieprijzen exploderen, en het ziet er niet naar uit dat ze snel zullen dalen. Deskundigen verwachten dat de factuur voor gas en elektriciteit nog jarenlang erg hoog zal blijven. Op lange termijn hebben we maar één optie: ons verbruik drastisch naar beneden halen. Dat maakt BENOveren – renoveren met de klemtoon op energiezuinige maatregelen – interessanter dan ooit. Maar hoe doe je dat: BENOveren? Dat lees je in de nieuwste editie van BENO, het gratis magazine dat elk voorjaar verschijnt met de steun van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en dat zowel wil motiveren als inspireren.
Heel wat Vlamingen beginnen in deze periode hun bouw- en renovatieprojecten voor te bereiden. Met de derde golf van de mediacampagne Mee met de stroom – die vandaag van start gaat - wil het VEKA gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Zo niet riskeren ze (opnieuw) twintig tot vijfentwintig jaar hoge verwarmingskosten en een veel te hoge CO2-uitstoot. Het klimaat kan zo lang niet wachten.
De energieprijzen swingen de pan uit. Toch kun je je energiefactuur drastisch verlagen door je woning zo snel mogelijk energiezuinig te renoveren. Geen idee hoe daaraan te beginnen? Doe dan meteen de BENOvatietest. Hiermee ontdek je waar je woning energie verspilt, welke ingrepen mogelijk en dringend zijn, en welke aanpassingen nog even kunnen wachten. Hier zie je meteen hoe je woning scoort op het vlak van isolatie en technieken en krijg je per e-mail gratis gepersonaliseerd advies over hoe je je energieverbruik aanzienlijk kan verminderen.
De eerste bewoners namen er in 2016 al hun intrek, en nu is MIDDEN klaar voor de volgende uitbreiding. De groene woonbuurt - die haar naam ontleent aan de centrale ligging midden in de dorpskern van Boechout – gaat 20 nieuwe parkappartementen en 6 parkwoningen met zuidtuin bouwen. Allemaal halen ze een energiepeil van E20, wat strenger is dan de huidige BEN-normen. BEN staat voor bijna-energieneutraal. De werken aan de nieuwe bouwfase starten midden 2022 en zullen een tweetal jaar in beslag nemen. Bouwheer Gands (onderdeel van Triple Living) start vandaag met de verkoop van de nieuwe fase.
De energieprijzen zijn de laatste tijd fors gestegen. Zoek je manieren om je energieverbruik en bijhorende kosten te verlagen? Dan is je woning energiezuiniger maken een slimme zet. Geen idee waar je moet beginnen? Met de BENOvatietest ontdek je hoe energie(on)zuinig je woning is, en hoe het beter kan, zelfs met enkele ingrepen.
Tegenwoordig renoveren velen onder ons graag oude woningen tot prachtige pareltjes. Maar hoe pak je dat aan? Waaraan moet je woning voldoen en hoe maximaliseer je het comfort en de waarde van een bestaande woning? Ontdek een grondige energetische renovatie: van E-peil F naar E-peil A met als resultaat een moderne, luxueuze woning, klaar voor een duurzame toekomst.
Naast de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, keurde de Vlaamse Regering vandaag (vrijdag 30 oktober 2020) ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle BENOveerders met eindfacturen vanaf 2021.
Wie een woning koopt, wordt binnenkort nog extra gestimuleerd om die te ‘BENOveren’, zo besliste de Vlaamse regering op 10 juli 2020. Bovenop de premies voor energiezuinige renovaties die nu al bestaan, zal een renovatie waarbij het energielabel van de woning drastisch verbeterd wordt namelijk recht geven op een labelpremie. Bovendien wordt de renteloze energielening uitgebreid van maximum 15.000 euro voor ‘prioritaire’ doelgroepen naar maximum 60.000 euro, zonder inkomensgrens. Ontdek wat deze nieuwigheden inhouden.
Op 4 januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap het vernieuwde energieprestatiecertificaat (EPC) – 10 jaar na de invoering van het EPC in Vlaanderen. Een EPC wordt opgemaakt door een erkend energiedeskundige en is verplicht aanwezig bij het te koop en te huur stellen van woningen en appartementen. Het vernieuwde EPC is duidelijker, de woning krijgt een energielabel van A+ tot F en de aanbevelingen zijn concreter.
Ook bij de renovatie van woningen ligt de klemtoon vandaag op een drastische vermindering van het energieverbruik. Verbouwers mikken hoe langer hoe meer op een lage-energie- of bijna-energieneutrale (BEN) woning of op een passiefhuis. Het verbeteren van de energieprestaties van een bestaande woning ligt echter niet altijd voor de hand. Of dit een haalbare – en vooral 'betaalbare' – kaart is, hangt af van onomkeerbare factoren zoals de ligging en de oriëntatie van het gebouw. Er is en blijft een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. Wij maken je wegwijs in de huidige mogelijkheden en technieken die de renovatiemarkt je aanreikt.
In het jaar 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit was de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid in 2007 heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. Uit de REG-enquête die het Vlaams EnergieAgentschap tweejaarlijks uitvoert, blijkt dat het Vlaamse woningpark er vandaag de dag al heel wat energiezuiniger uitziet, maar voor heel wat huizen tikt de klok genadeloos verder… Niet alleen met het oog op 2020 , wanneer de energie-efficiëntie-eisen voor renovatie een heel stuk strenger zullen zijn, maar zelfs al naar volgend jaar. Vanaf juli 2016 bestaat immers de kans dat premies voor energierenovatiemaatregelen systematisch zullen worden afgebouwd. Daarom dat kandidaat-verbouwers best nog dit jaar surfen naar www.renovatie2020.be om er te leren hoe ze hun woning in 4 stappen energiezuinig kunnen maken.
Hoe maken we het bestaande woningenbestand energie-efficiënter en beperken we zowel de klimaatverandering als de energiefactuur van de bewoners? Met die vraag in het achterhoofd zette Wienerberger in Spiere een testwerf op. De doorgedreven renovatie van de ruwbouw van deze vrijstaande woning die dateert van circa 1900, is intussen beëindigd. In samenwerking met experts zullen nu alle ingrepen worden geëvalueerd.
Hoe breng je in een doorgedreven verbouwing architectuur, wooncomfort, energie-efficiëntie en duurzaamheid samen tot een sluitend geheel? Welke invloed heeft een ingrijpende renovatie van dak en gevel met kwaliteitsvolle isolatie en een afwerking met kleipannen op het wooncomfort en de energie-efficiëntie? Welke graad van luchtdichtheid kan daarbij worden bereikt? Hoe en in welke mate zijn bouwknopen aan te pakken? Welke investeringskost vergt een stapsgewijze verbetering van het E-peil?