De Vlaamse Overheid promoot volop de plaatsing van zonnepanelen. Veelal gaat het in de communicatie echter over fotovoltaïsche panelen. Belsolar, de sectorassociatie van fabrikanten en verdelers van zonneboilers, wijst erop dat uit meerdere studies en simulaties blijkt dat een zonneboiler, met thermische zonnecollectoren, een veel verstandigere én rendabelere keuze is. En voor wie al een pv-installatie heeft, stelt Belsolar een andere slimme oplossing voor: buffer je overtollige zonne-energie in een boiler in plaats van in een (dure) batterij.
Op zoek naar een concreet, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over zonneboilerinstallaties kan hebben? Surf dan naar het objectieve zonneboiler-infoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar. De website kreeg niet alleen een volledige make-over ook werd hij uitgebreid met een gloednieuwe calculator waarmee je heel eenvoudig kan berekenen hoeveel geld en CO2 je jaarlijks kunt besparen wanneer je je bestaande installatie voor de verwarming van sanitair water door een zonneboiler vervangt.
Wist je dat zonneboilers- en collectoren van mei tot september je sanitair water kunnen opwarmen? Bovendien kan dat helemaal gratis, dankzij de warmte van de zon. In combinatie met een condenserende gasketel geniet je dus het hele jaar door van een heerlijk warme douche.
Heb je plannen om een zonneboiler te installeren? Dan is dat een zeer verstandige keuze! Je bewijst niet enkel het milieu een dienst, ook je portemonnee wordt er beter van en je hebt ook nog eens recht op héél wat premies! Zeker dit jaar nog (eindfactuur 2018) en zeker als je een zonneboiler koopt van een fabrikant die aangesloten is bij de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar. Want enkel zonnecollectoren van deze fabrikanten staan vermeld op de ‘Green list’ van netbeheerders Eandis en Infrax als zonnecollectoren die vooraf geverifieerd zijn en gegarandeerd recht geven op een premie. De meest recente informatie over de premies voor zonneboilers en de actuele stand van zaken van de Green List, kan je steeds checken op Belsolars zonneboilerinfoplatform: www.InfoZonneBoiler.be.
Tijdens Batibouw 2018 tref in je in hal 12 tal van fabrikanten aan waarbij je terecht kan voor zonneboileroplossingen die ervoor zorgen dat je eenvoudig, milieuvriendelijk en bovenal heel goedkoop een groot deel van je warm water kan aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte. De Belgische zonneboilerassociatie Belsolar en zijn online infoplatform www.InfoZonneBoiler.be wijzen erop dat het nu hét moment is om een zonneboiler te installeren, vermits de premies voor zonneboilers vanaf 2019 zullen dalen. En dat je daarvoor best aanklopt bij een lid van Belsolar, want enkel deze fabrikanten staan vermeld op de ‘Green list’ van netbeheerders Eandis en Infrax als aanbieders van zonnecollectoren die recht geven op een premie.
De winter is het moment bij uitstek om je bestaande verwarmingsinstallatie onder de loep te nemen en te kiezen voor een systeem dat ervoor zorgt dat je de komende maanden en jaren flink op je verwarmingsfactuur bespaart. Zonneboilerfederatie Belsolar raadt aan om hierbij in de eerste plaats aan een zonneboilerinstallatie te denken. Omdat zonneboilers niets dan voordelen bieden en… voor je hiervoor schrik zou hebben…. inderdaad ook werkt in de winter!
Op zoek naar een concreet, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen over zonneboilerinstallaties die je als bouwer of verbouwer kan hebben? Die krijg je – nu ook op een heel visuele manier – van SolarBoy op www.InfoZonneBoiler.be, het zonneboiler-infoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar.
De Vlaamse regering heeft het voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd om de berekening van het EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) van gebouwen te optimaliseren. Zonneboilers krijgen daardoor waar ze recht op hebben en zullen weer meer meetellen voor een gunstiger E-peil.
Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren is niet alleen de beste oplossing om met de gratis energie van de zon het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen, het is ook de meest milieu- en energie-efficiënte manier om futureproof te wonen. Wim Persoons, voorzitter van zonneboilerfederatie Belsolar, bekend van de website www.InfoZonneBoiler.be, legt uit waarom.
De bekendste toepassing van een zonneboiler is de productie van sanitair warm water (voor keuken, bad, douche…). Maar een zonneboiler kan ook gebruikt worden om je huis te verwarmen of om zwembaden te verwarmen.
Investeren in een zonneboiler is steeds een goede zaak: de aankoopprijs is de laagste van alle technieken met hernieuwbare energie, je geniet van heel wat premies, je bespaart op jaarbasis tot 60% op je warmwaterfactuur en voor een eengezinswoning is 5 m² dakoppervlakte doorgaans voldoende. Maar hoe bereken je het exacte rendement van je zonneboilerinstallatie?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht omdat de premies voor zonnepanelen zijn weggevallen, zijn er voor zonneboilers nog steeds heel wat premies…
Een zonneboiler zet licht om in warmte (in tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen die elektriciteit opwekken). Die warmte kan vervolgens gebruikt worden om het sanitaire water voor bad, douche, en keuken op te warmen. We spreken dan van thermische zonne-energie.
Kende je SolarBoy al? SolarBoy is de mascotte van het objectieve zonneboilerinfoplatform www.InfoZonneBoiler.be
"Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren is niet alleen de beste oplossing om met de gratis energie van de zon het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen”, legde Wim Persoons, voorzitter van sectorassociatie Belsolar, op de eerste dag van Batibouw (25/02/16) uit. “Zonnewarmte is ook de meest milieu- en energie-efficiënte manier om futureproof te wonen. En toch kent de verkoop van zonneboilers de laatste jaren een terugval.” Om dat tij te kenteren, stelde Belsolar de SolarBoy aan de pers voor.
Je leest regelmatig over de voordelen van zonnepanelen: ze zorgen voor duurzame energie en verlagen de totale energiekost door gebruik van gratis zonlicht. Maar wat met het rendement van zonne-energie tijdens de wintermaanden? Hoe groot is de efficiëntie van zonnecellen bij slecht weer, en hoe ga je daarmee om?
Uit een onderzoek van het studiebureau GFK in opdracht van Radio 2 blijkt dat 83% van de Vlamingen het belangrijk vindt dat een deel van onze energie groen is en dat 29,6% rotsvast in zonne-energie als groene energiebron gelooft. Toch wordt er nog te weinig tot actie overgegaan. Zonne-energie wordt immers te vaak enkel geassocieerd met PV-panelen (zonnestroom), waarvan de meesten de investering te groot vinden.