Hoe haal je het hoogste rendement uit je zonnepanelen? Dat doe je door de opgewekte energie meteen te verbruiken. Nu nieuwe zonnepaneleneigenaars vanaf 2021 niet meer op het prosumententarief en de terugdraaiende teller kunnen rekenen, is zelfverbruik extra belangrijk geworden. Daarom geven we je 4 tips om je zelfconsumptie te verhogen en dus minder netkosten te betalen.
Zonnepanelen zijn een ecologische keuze, bovendien bespaar je vanaf dag één op je energiefactuur. Na ongeveer acht jaar zijn ze terugverdiend. Voor je enthousiast zonnepanelen laat plaatsen, check eerst even de staat van je dak én zorg je ervoor dat het voldoende geïsoleerd is. Ontdek waarom en krijg nuttige tips.
Als je dit jaar nog voor zonnepanelen gaat, kun je nog 15 jaar genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Maar als je ze na 1 januari 2021 laat plaatsen, krijg je mogelijk een premie van de Vlaamse overheid. Welk scenario is het voordeligst voor jou? Dat hangt vooral af van je direct verbruik – ook wel zelfconsumptie genoemd.
Wat is het prosumententarief? Hoe werkt een terugdraaiende teller*? Wat betekent de invoer van de digitale meter? Op welke steunmaatregelen kan ik vandaag nog rekenen? In dit artikel ontdek je de antwoorden op de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Informeer je en doe je voordeel!
Hoe wordt de prijs van een zonnepaneleninstallatie bepaald? Wat is je mogelijke opbrengst? Je staat op het punt om het te ontdekken door de prijs van je zonnepanelen online te berekenen.
Wil je duurzame en goedkope energie voor jou en je gezin? Informeer je dan zeker over een zonnepaneleninstallatie. Die is goedkoper dan je zou denken, betaalt zich snel terug en levert je een mooie CO2-besparing op. In dit artikel ontdek je of je woning geschikt is voor zonnepanelen!
Zonnepanelen wekken vooral elektriciteit op als we niet thuis zijn. Dit terwijl we vooral ’s ochtends en ’s avonds energie verbruiken. Gelukkig zijn er manieren om meer te profiteren van je zelfopgewekte stroom, zoals het plaatsen van een thuisbatterij. Wat kan je ermee en wat zijn de voordelen? En nog belangrijker: is een thuisbatterij anno 2021 een interessante investering? Ontdek de antwoorden en lees meer in het gratis e-book thuisbatterijen.
De energiemarkt is voortdurend in beweging. Het tijdperk van de terugdraaiende teller loopt op zijn einde en volgend jaar is er de introductie van het capaciteitstarief en de variabele tarieven. Het optimaliseren van de zelfconsumptie wordt dus heel belangrijk om je energiefactuur onder controle te houden. Dat kan door slimme verbruikers in te schakelen, maar ook door een thuisbatterij te gebruiken. De AQ-LITH® Energybox van Battery Supplies speelt hier perfect op in. Deze lithium-ionbatterijen van 3, 5 of 7 kWH (uitbreidbaar tot 10 en 14 kWH) slaan de overtollige energie van zonnepanelen op en geven deze terug wanneer het nodig is. Zo maak je nog beter gebruik van je zelf geproduceerde energie!
Nu in Vlaanderen het systeem van de terugdraaiende teller is afgeschaft, hebben eigenaars van zonnepanelen er alle baat bij om zoveel mogelijk van de geproduceerde stroom te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Maar dat is niet zo makkelijk. En slimme technologieën die de elektriciteit tijdens periodes van piekproductie opslaan voor later verbruik, zoals een thuisbatterij, zijn duur. Als milieubewuste firma biedt Atlantic een andere uitstekende – en betaalbaardere – oplossing aan: smart grid ready warmtepompboilers die fungeren als thermische batterij voor je zelfopgewekte zonnestroom. Je ontdekt er alles over op de nieuwe website www.vanZonneStroomnaarZonneWarmte.be die speciaal voor eigenaars van zonnepanelen werd geconcipieerd.
Er is tegenwoordig heel wat te doen rond zonnepanelen. Wie nog geen zonnepanelen op zijn dak heeft, vraagt zich af of de investering nog de moeite loont. Zijn zonnepanelen nog rendabel? Hoe haal je er het maximum uit? Hoe bespaar je op de investeringskost? Ontdek de antwoorden op je vragen en leer hoe je zelf je zonnepanelen kunt plaatsen, ook als je geen ervaring hebt.
Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee. En ze plaatsen is eigenlijk een koud kunstje. Of je nu een vakman bent of een beginnen zelfbouwer. Met de juiste informatie ga je zo aan de slag. Klaar om energie te besparen en je energiefactuur te doen dalen? Ontdek snel onze doe-het-zelf installatietips.
Je wil zonnepanelen plaatsen om daarmee je eigen groene energie op te wekken. Lekker duurzaam, en een shortcut naar een lagere energiefactuur. Een strak plan! Maar hoe ontdek je hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, en het bijhorende prijskaartje?
Ook als je een plat dak hebt, kun je voor zonnepanelen kiezen. Een aanrader, want zo bespaar je fiks op je energiefactuur. De plaatsing van je zonnepanelen verloopt wel anders dan bij een hellend dak. Hoe plaatst men zonnepanelen op een plat dak, en wat zijn de aandachtspunten? Je ontdekt het zo!
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom, die nodig is om je elektrische toestellen te laten draaien. Nogal logisch dat je op zoek gaat naar de optimale omvormer voor jouw solarinstallatie. Maar hoe maak je de juiste keuze?
Elektrisch rijden zit in de lift. Dat blijkt ook uit de eerste resultaten van de projectoproep voor semi-publieke laadinfrastructuur, die Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in mei van dit jaar lanceerde. “We ontvingen maar liefst 220 projectvoorstellen goed voor ongeveer 6000 normale laadpunten, 90 snelladers en 270 ultrasnelladers”, aldus minister Peeters. “Het is nu aan de administratie om de voorstellen te beoordelen naar ontvankelijkheid maar het grote succes van de oproep toont wel een mental shift richting duurzaam elektrisch rijden.”
Door de stijgende energiebehoefte is de mens steeds afhankelijker geworden van fossiele en nucleaire brandstoffen. Vandaag ondervinden we drie grote problemen: de fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas geraken uitgeput, de reststoffen van de verbranding van die fossiele brandstoffen veroorzaken zware milieuvervuiling en we weten niet waar we met de nucleaire afvalstoffen naartoe moeten.