Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard. Tenminste, als je woning goed geïsoleerd is. Wij warmen je op met de voordelen, en geven - kritisch als we zijn - ook de nadelen mee. Nog meer pro’s of contra’s ontdekt? Deel ze met ons!
Een populair type warmtepomp is de grondwarmtepomp. De aarde is immers een bron van warmte doordat er vanuit het magma constant warmte naar de oppervlakte komt en de bovenste lagen nemen natuurlijk ook nog zonnewarmte op. Er zijn twee soorten grondwarmtepompen, namelijk de horizontale en de verticale.
Sommige warmtepompen combineren centrale verwarming, verwarming van sanitair water en koeling in één pomp. Wanneer je, zoals bij een gewone centrale verwarmingsketel, de verwarming van je woning en sanitair water wilt combineren, dan is de warmtepomp voorzien van een geïntegreerde warmwaterboiler of een zonneboiler. Deze combinatie levert wel een wat lager rendement op. Sommige compressiewarmtepompen bieden koeling als bijkomende functie. In dit geval heb je de keuze tussen twee methodes, namelijk ‘natural cooling’ (passieve koeling) en pompen met een omkeerbare werking (actieve koeling).
De Vlaamse regering heeft het voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd om de rekenmethodiek ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (EPB) te optimaliseren. Warmtepompen en zonneboilers zullen daardoor in de toekomst zwaarder doorwegen bij de berekening van het E-peil. Vanaf 1 januari 2018 zorgen warmtepompen dus voor een nog lager, gunstiger E-peil!
Je woning verwarmen en koelen met één energiezuinige installatie? Het lukt met split airco. Klinkt als iets wat jij kunt gebruiken? Buig je dan samen met ons over dit warmtepomp airco systeem.
Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) vereisten, meer bekend onder de vorm van het E-peil en het K-peil. Door te investeren in een warmtepomp kan je beide waarden fors doen dalen en slagen voor de EPB-normen. In het gamma warmtepompen van Daikin vind je gegarandeerd dé oplossing die bij jou past.
Plannen om een warmtepomp aan te schaffen? Dan investeer je maar beter in de warmtepomp met het hoogste rendement. Een correcte vergelijking van warmtepompen gebeurt aan de hand van objectieve en meetbare criteria, zodat je zeker de beste warmtepomp in huis haalt. Ontdek hier hoe warmtepompen vergelijken in zijn werk gaat!
Gratis warmte uit de natuur inzetten om je woning te verwarmen, het klinkt aantrekkelijk. Met een grond-water warmtepomp benut je warmte uit de grond. Daar komt wel wat bij kijken. Om dit type warmtepomp te kunnen plaatsen, moet er gegraven of geboord worden in je tuin. Wat mag je verwachten?