Als onderdeel van de transitie naar een meer duurzame toekomst, voorziet het Belgisch Nationale Energie- en Klimaatplan in het geleidelijk aan uitfaseren van fossiele brandstoffen om tegemoet te komen aan de vereisten die worden gesteld in het Energiepact. Dat is niets nieuws onder de zon, want dit verbod kwam al ter sprake in het akkoord van Parijs. Dat werd in 2015 afgesloten op de klimaatconferentie die plaatsvond in Parijs. De doelstelling is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de klimaatopwarming tegen te gaan. Maar wat betekent dit nu concreet en welke alternatieven bestaan er allemaal?
Hoe haal je het hoogste rendement uit je zonnepanelen? Dat doe je door de opgewekte energie meteen te verbruiken. Nu nieuwe zonnepaneleneigenaars vanaf 2021 niet meer op het prosumententarief en de terugdraaiende teller kunnen rekenen, is zelfverbruik extra belangrijk geworden. Daarom geven we je 4 tips om je zelfconsumptie te verhogen en dus minder netkosten te betalen.
Geen idee of jouw verwarmingsketel nog up-to-date is? Ontdek het snel, want een versleten ketel heeft een lager rendement en gaat sneller stuk. Check of het tijd is voor een nieuwe, zuinige verwarmingsketel en krijg advies op maat.
Niemand betaalt graag te veel. Dat geldt ook als het over de energiefactuur gaat. Door je oude verwarmingsketel te vervangen door een condenserende gasketel kun je je energieverbruik stevig terugdringen, tot wel 35%. Op die manier bespaar je zo’n 440 euro per jaar. Met de vervangpremie van Gas.be bespaar je ook nog eens 500 euro op de aankoopprijs van je nieuwe ketel.
Wie duurzaam en energiezuinig wil verwarmen, kan gaan voor een warmtepomp. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om de EPB-eisen van je woning te behalen, bovendien bespaar je op je energiefactuur. Maar hoe zit het met je radiatoren? Kan je ook voor een warmtepomp kiezen zonder je bestaande radiatoren en leidingen te hoeven vervangen?
Ken je dat gevoel? Je stapt uit een lekkere warme douche en komt terecht op… een kille tegelvloer. Een schril contrast met een vloer gecombineerd met vloerverwarming, waarbij je het lekker warm hebt aan je voeten. Is vloerverwarming geschikt voor de badkamer? Ontdek de voor- en nadelen.
Een cv-installatie moet vooral energie-efficiënt werken en betrouwbaar zijn. De nieuwe kranen en radiatorthermostaten van Resideo doen cv-installaties optimaal, betrouwbaar en efficiënt presteren. Bingo! Ontdek waar de Thera 6-radiatorthermostaat en de V2000SX radiatorafsluiters het verschil maken.
De koude wintermaanden komen eraan. Hoe hou je je energieverbruik onder controle, zonder dat je comfort eronder lijdt? Als je overstapt op een nieuwe condensatieketel, verbruik je gemiddeld tot 40% minder. Hello energiebesparing! Dankzij de vervangpremie van 500 euro is je aankoop extra snel terugverdiend.