Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat geldt ook voor de Vlaming met een baksteen in de maag. Onze overheid geeft bescheiden woningen een financieel duwtje in de rug door het gunstregime van het klein beschrijf.
Als je een bouwgrond of een ander onroerend goed op de kop hebt getikt, kan het meestal niet snel genoeg gaan. Dat geldt ook voor de betaling van de registratierechten. Hoe gaat dit in zijn werk?
Wie een woning, een appartement of een bouwgrond koopt, kan er niet onderuit: bovenop de aankoopsom moet je verkoop- of registratierechten betalen. Die verschillen van gewest tot gewest. Weet ook dat je in bepaalde gevallen voordeel kan halen uit gunstmaatregelen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!
Yes! Na een lange zoektocht heb je de woning of de bouwgrond van je dromen beet. Nu wordt het tijd om je rekenmachine boven te halen. Want naast de kostprijs van het onroerend goed en de registratierechten, moet je ook het ereloon van de notaris en tal van aktekosten op tafel leggen.
De notaris is een vertrouwenspersoon, zowel voor de fiscale administratie als voor zijn klanten. Hij geeft zijn klanten objectief en persoonlijk advies. De notaris ziet ook toe op de toepassing van de wetten en rechtsregels tussen de verschillende personen, die tegenstrijdige belangen kunnen hebben. Bij een overdracht of schenking raden we je aan om, samen met de notaris, naar de beste oplossing te zoeken om de fiscale kosten te beperken. De notaris stelt de eigendomstitel voor de nieuwe eigenaar op. Bovendien int hij voor de staat de registratierechten die door de wet zijn bepaald.