Je droomwoning of –bouwgrond heb je al gevonden, en nu je woonkrediet nog? Kom stap voor stap te weten hoe je dat het best aanpakt.
Plan je opknapwerkzaamheden aan je woning, een ruimere renovatie of de heraanleg van je tuin? En kom je liever niet aan je spaargeld? Maak gebruik van een hypothecair krediet of een renovatielening. Ontdek de voordelen van beide.
Wil je een woning huren? Zelfs al lijkt huren vrij eenvoudig, toch zijn er heel wat zaken die je moet weten. Denk maar aan de huurwaarborg, de huurovereenkomst of de organisatie van je verhuizing.
Praktisch iedereen die een woning koopt, of wil bouwen, zal bij zijn bank moeten aankloppen voor een woonkrediet. Hierin bestaan tal van mogelijke formules. Ontdek welke formule voor jou op het lijf geschreven is.
Heb je een woning gekocht die je meteen of pas na enkele jaren wilt verbouwen of renoveren? Dan komt een lening goed van pas. Geen idee welk krediet het meest geschikt is? Ontdek de mogelijkheden.
Hypotheek.winkel, de grootste onafhankelijke hypotheekadviseur van Vlaanderen, neemt vanaf eind september Verzekeringen.be over, de leidende Belgische vergelijkingswebsite voor verzekeringen, om de consument nog beter te kunnen helpen. Dankzij dit partnership kunnen klanten binnen dezelfde groep niet enkel professioneel advies ontvangen over de meest geschikte hypotheeklening en bijhorende schuldsaldoverzekering, maar kan de klant in de toekomst ook advies ontvangen over brand-, auto-, reis- en familiale vezekeringen.De combinatie streeft ernaar om de dienstverlening zowel toegankelijk te maken in een netwerk van fysieke vestigingen als online via de websites. De samenwerking versterkt de positie van beide bedrijven en is een eerste stap naar een one-stop-shop, maar volgens beide partijen zeker niet de laatste.
In mei 2020 stuurde de European Banking Authority (EBA) een nieuwe richtlijn uit: alle hypotheekdossiers moeten vanaf 1 juli 2021 voorzien zijn van een objectief en statistisch onderbouwd schattingsverslag. De banken zullen het kredietbedrag dat ontleend kan worden baseren op die objectieve waardeschatting, en niet langer op de compromiswaarde. Als kandidaat-kopers dus hoger bieden dan de geschatte waarde en dat bod vastleggen in een compromis zonder opschortende voorwaarde, zullen ze een pak eigen middelen moeten inbrengen om het te veel geboden bedrag op te hoesten. Banken zullen namelijk enkel nog het bedrag uit het schattingsverslag uitlenen.
Wie op zoek is naar een lening voor een (ver)bouw- of woonproject ontdekt algauw dat er diverse soorten bestaan. Naast het hypothecair krediet is er ook de renovatielening, de eco-renovatielening en het overbruggingskrediet. Welke lening past het best bij jou? En wat zijn de beperkingen? Je ontdekt het zo.
Ben of word jij de nieuwe eigenaar van een huis of appartement dat niet energiezuinig is? Renoveer je het binnen de 5 jaar zo grondig dat het EPC-label sterk verbetert, dan kan je daarvoor vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro krijgen. Daarbovenop zal je een EPC-labelpremie tot 5.000 euro kunnen opstrijken. Let wel, deze maatregelen zijn nog niet definitief goedgekeurd.
Wanneer je gaat lenen voor een woning, kun je dan de registratiebelasting (btw) mee ontlenen? Dat kan niet zomaar. Je bank moet ‘loan to value’-regels (LTV) respecteren die opgelegd zijn door de Nationale Bank. Verder beoordeelt de bank je kredietaanvraag op verschillende parameters.
Je wil een huis kopen of bouwen maar je oude woning is nog niet verkocht. Niet ideaal, want je hebt het geld van die verkoop wel nodig. Herkenbaar? Dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Wat houdt het in, en wat zijn de voor- en nadelen? Een update!
Wanneer je een lening aanvraagt bij de bank om bijvoorbeeld een woning of bouwgrond te kopen, wil je graag snel een antwoord. Ongeduldig? Ontdek hoelang de bank erover doet om te beslissen.
Besteed niet meer dan een derde van je inkomen aan de afbetaling van je woonlening, het is een vaak gehoord advies. Maar is dit nog wel actueel? Hoeveel van je inkomen mag je besteden aan je lening, en is dat leefbaar? We zochten het voor je uit.
Als je je woning wil renoveren, hoef je niet te wachten tot je de volledige som bij elkaar hebt gespaard. Met een renovatielening betaal je de kosten van je renovatie comfortabel in schijven.
Je hebt een bouwgrond of woning op het oog, maar om die te kunnen kopen heb je een lening nodig. Ga je de hypotheeklening alleen aan, of met z’n tweeën als koppel? Ontdek de voor- en nadelen per scenario en laat je adviseren over een lening op maat.
De afgelopen twee jaar waren uitzonderlijk voor de bouwsector. Die groeit vier keer zo snel als de rest van de economie. Dat heeft vooral te maken met de 7,2 miljard euro aan geregistreerde bouwhypotheekleningen in 2019. Ontdek meer trends en kerncijfers uit de studie ING Focus Real Estate en werp een blik in de toekomst.
Ga je bouwen of verbouwen, dan is de kans groot dat je een lening nodig hebt. De rente op woonkredieten staat historisch laag. Een goed moment dus om je lening aan te vragen? Waar houd je rekening mee? Volg deze tien stappen naar jouw voordelige lening.
De vastgoedprijzen zijn in 2018 met 3,6% gestegen, na 2,5% in 2017. Het groeipotentieel van de renteverlaging die in februari 2014 begon (iets meer dan 15%) zal binnenkort verdwijnen en dus zal de markt andere groeifactoren moeten vinden. De recente steunfactoren die in 2018 actief waren zullen waarschijnlijk nog aanwezig zijn in 2019: we verwachten een verdere toename van 2,5% in 2019.
Ga je een woning kopen of (ver)bouwen, dan heb je waarschijnlijk een lening nodig. Natuurlijk wil je slim kiezen en een goede deal maken. Hoe ontdek je welke lening voordelig is voor jou? Wij zetten je op weg!
Plan je een immoproject? Stel dan een langetermijnbudget op. Zo ben je op alles voorbereid en vermijd je onaangename financiële verrassingen. Deze 10 tips zetten je op weg.
Op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, heeft de Vlaamse regering vandaag de hervorming van de energieleningen definitief goedgekeurd. In eerste instantie wordt het leenbedrag verhoogd, de looptijd verlengd en de sociale doelgroep uitgebreid. Vanaf 2019 schroeft de Vlaamse regering de leningen terug. ‘Met de uitbreiding willen we energetische renovaties en investeringen in hernieuwbare energie een boost geven’, zegt minister Tommelein. ‘Maar vanaf 2019 concentreert de Vlaamse overheid zich volop op haar kerntaken: informeren en ontzorgen. De energiehuizen blijven wel leningen verstrekken aan de sociale doelgroep en aan wie niet bij de bank terecht kan. En tot eind 2019 aan verenigingen.’
Bij je bank kan je steeds terecht voor een lening als je een huis wil kopen of bouwen, het hypothecair krediet. Daarnaast bestaan er ook nog heel wat andere leningen op de markt. Je kan formules terugvinden voor een lening voor je renovatie, je wagen, voor energiebesparende maatregelen aan je woning, een verre reis, je huwelijk,…
Een scheiding brengt heel wat met zich mee, ook financieel. Indien je samen een woning bezit, is dit uiteraard een prioriteit om de beste oplossing te vinden. Wat echter met jullie andere leningen? Wie moet die verder afbetalen?
Twee weken geleden is de nieuwe renovatiepremie voorgesteld. Na deze voorstelling kwamen er veel bezorgde telefoontjes binnen. Na vragen in het Vlaams parlement zei Minister van Wonen Liesbeth Homans, dat ze verwacht dat het premiebedrag vaker het maximum van 10.000 euro zal benaderen, tegenover gemiddeld 5.600 euro in het oude systeem.
Met een energielening kan je werken financieren waardoor je energie zal besparen in je woning. Je kan maximum 10.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 5 jaar. De intrest bedraagt 0% of 2%.
Je wenst een nieuwe vloer te plaatsen en je hebt de keramische tegel van je dromen gezien. Zoals iedereen vraag je je vast af of je nu 21% of 6% btw dient te betalen op uw aankoop. We zetten het even voor je op een rijtje:
Heb je beslist om te gaan samenwonen? Eerst en vooral proficiat! Je loopt wellicht op wolkjes, maar check misschien toch even onze tips.
Wil je energiebesparende werken in je woning uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie, dan kan je daarvoor een energielening bij de Vlaamse overheid aanvragen. Die lening is zeer goedkoop en voor bepaalde doelgroepen zelfs volledig renteloos.
De Vlaamse regering wijzigt haar woonbonus voor leningen die in 2016 zijn afgesloten. De belangrijkste verandering zit in het feit dat de woonbonus niet langer enkel wordt toegekend voor de eigen én enige woning. Ook voor een tweede woning kan een bonus worden aangevraagd.
Wie een nieuwe woning koopt, betaalt niet alleen 21 procent btw op het gebouw, maar ook op de bijhorende grond. De verkoop van een perceel met een nieuwe woonst is niet onderworpen aan registratierechten, maar wordt belast met btw.
Wist je dat 65% van alle inbrekers gewoon langs de deur binnenkomt, en 35% langs een venster? Indien de inbreker door het venster komt, doet hij dit door middel van het raamkozijn te forceren en niet door het glas te breken. Glas breken maakt namelijk véél meer lawaai, en een inbreker wil natuurlijk niet opvallen door lawaai te maken. Vandaar dat je eerst die zwakke schakels in uw woning moet versterken, voor u aan andere maatregelen gaat denken.
Tijdens de zomer, en zeker tijdens de vakantiemaanden stijgt het aantal woninginbraken drastisch. Veel mensen zijn met vakantie waardoor hun huizen onbewoond zijn, er is minder verkeer in de straten,... Het is dus gewoon rustiger in het straatbeeld. En van die gelegenheid, maken inbrekers dankbaar gebruik. Hoe kun je jezelf beter beschermen tegen inbraak?