Wil je meer licht en een ruimtelijk gevoel in je woning? Of droom je van een open keuken? Dan kan het dat je een bepaalde muur liever ziet verdwijnen. Ons advies: schakel een ervaren bouwingenieur in voor je de sloophamer bovenhaalt!
De funderingen van een woning moeten overal zeer stevig zijn om het gewicht van de constructie en een tijdelijke extra belasting door sneeuw te kunnen dragen. Is dat niet het geval, dan kunnen er na verloop van tijd verzakkingen optreden en kan het gebouw barsten vertonen. De ondergrond moet het gewicht van het huis, zo’n 200 tot 500 ton, kunnen dragen. Bovendien moet de weerstand constant zijn tot op een diepte van een tiental meter onder de grond. Daarom worden uit voorzorg in het bouwgebied, het oppervlak waarop het gebouw komt te staan, twee tot drie grondboringen uitgevoerd. Op basis van deze proeven bepaalt men naast de structuur en het draagvermogen van de grond ook de diepte van de grondwaterlaag.
Een interieur architect is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen en inrichten van interieurs. Of je nu op zoek bent naar een modern design interieur of juist een klassiek interieur, een interieur architect kan jouw droominterieur ontwerpen en realiseren. In dit artikel delen we informatie over de voordelen van een interieur architect en hoe je de juiste interieur architect kunt vinden.
Kortrijk Expo verwelkomt op 21 & 22 oktober de tiende editie van ARCHITECT@WORK. Het centrale thema van deze hoogmis voor (interieur)architecten is 'Healthy Materials'. Een topic dat zowel de materialen zelf en het productieproces covert, alsook alle andere stappen in de creatie van het finale eindproduct. De koninklijke klanten van King George konden niet ontbreken en lichten in Kortrijk toe hoe zij hun materiaalkeuze innovatief benaderen en er duurzaam mee aan de slag gaan.
Dat de bekende Italiaanse architect Stefano Boeri naar België afzakt, gebeurt niet zo vaak. Voor Palazzo Verde, zijn pareltje in de Antwerpse buurt Nieuw Zuid, maakt hij graag een uitzondering. Vandaag openen hij en zijn partners bij Stefano Boeri Architetti (Francesca Cesa Bianchi e Marco Giorgio), samen met bouwpartner Triple Living, officieel het gloednieuwe gebouw. “Ik ben ervan overtuigd dat onze steden een hoofdrol moeten spelen in de strijd tegen de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. We moeten ze dringend groener invullen, willen we het tij nog keren”, verwoordt een strijdvaardige Boeri zijn visie op de toekomst.
Wanneer je een huis koopt, gaat er zo’n 6% à 13% van de verkoopprijs naar je notaris. Impressed? Weet dan dat er slechts zo'n 1% van de verkoopprijs naar het loon van de notaris gaat. Wat valt er allemaal onder de notariskosten en hoe bereken je deze voor jouw project? Een overzicht!
Gaat u een nieuwbouw zetten, renoveren met een bouwaanvraag of grondig energetisch renoveren? Dan komt u waarschijnlijk in aanraking met EPB. Wat is EPB precies en wat moet u weten over de EPB-aangifte?
Bij het bouwen van een eengezinswoning kleiner dan 500 m2 ben je verplicht om een werfcoördinator aan te stellen. De opdracht mag door de architect of de aannemer worden vervuld, op voorwaarde dat die erkend is.
Er bestaan geen vaste tarieven voor het ereloon van de architect. Daarom maak je best van in het begin duidelijke en sluitende afspraken. Voor elke opdracht aan de architect moet je over het ereloon onderhandelen, waarbij je rekening houdt met de taken van de architect en de omvang van de opdracht.
De aannemer waar u een beroep op doet voor de bouw van uw woning of voor bepaalde verbouwingswerken gaat failliet. Hoe dient u dan te reageren? Kunt u zomaar een andere aannemer vragen om de werken aan te vangen of verder te zetten? En wat met de werken die hij desgevallend al heeft uitgevoerd?
Wil je meer informatie ontvangen of er zeker van zijn dat je over het meest recente document beschikt? Neem dan contact op met de diensten van de Confederatie Bouw: www.confederatiebouw.be voor Vlaanderen en www.colobru.be voor Brussel.
Voor bouw- of verbouwingswerken ga je meestal op zoek naar een aannemer. Maar hoe weet je nu of je een geschikte en betrouwbare vakman hebt gevonden?
Duurzaam bouwen en verbouwen is geen geitenwollensokkenthema meer. Wie de waarde van zijn huis op punt wil houden, weet maar beter hoe energiezuinig dat is. Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning namelijk BEN zijn, bijna energieneutraal. Met de thuiscomfortinstallatie Niko Home Control maak je niet alleen je woning handiger, veiliger en comfortabeler, je kunt er ook actief energie mee besparen. Een belangrijke toegevoegde waarde!
Met de zomervakantie nog fris in het geheugen, alle kindertjes die terug naar school zijn, worden we weer attent gemaakt op het feit dat je nog steeds betrouwbaar kunt bouwen met een architect. Hiervoor lanceert de Orde van Architecten - Vlaamse Raad opnieuw een medieacampagne via verschillende kanalen. Win dankzij de "housie-wedstrijd" misschien wel een trip naar Valencia...
Bouwen of ingrijpend renoveren is een complexe aangelegenheid. Voor dit ingewikkelde traject kun je terugvallen op één vertrouwenspersoon: de architect. Hij ontwerpt voor jou een woning die in alle opzichten – esthetisch, technisch, financieel en ruimtelijk – past als een maatpak.
Eens de bouwwerkzaamheden op je werf beginnen, stopt de taak van de architect niet. Op regelmatige tijdstippen zal hij moeten langskomen voor werfbezoeken, en om de uitgevoerde werken te controleren. Deze taak is wettelijk verplicht, en zal hij uitvoeren tot de uiteindelijke oplevering!
Voor je kunt starten met het (ver)bouwen van een woning, moet je een traject doorlopen met een architect. Om te beginnen moet je eerst een voorontwerp hebben waarop verder gebouwd kan worden. Vanaf dan kun je de plannen verder uitwerken, om tot een definitief plan te komen. Op basis van dit plan, kan dan een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden, en kan het uitvoeringsdossier opgemaakt worden.
Voor elke nieuwbouw of renovatie waarbij een stedenbouwkundige vergunning vereist is, onder voorbehoud van de bij decreet voorziene vrijstellingen, is de medewerking van een architect verplicht. Als je het eens bent over zijn taak en honorarium, leg je de samenwerking duidelijk en ondubbelzinnig vast in een contract
De keuze van een architect gebeurt vaak op aanraden van familieleden, vrienden, kennissen, collega's of deskundigen. Ga na hoe de samenwerking met hun architect is verlopen, hoe hij te werk gaat en bezoek woningen die door hem zijn ontworpen.
Wat is de functie van een landmeter? Wat doet hij eigenlijk met dat gele meettoestel? Wat is hun functie bij de bouw van een woning? Een landmeter doet veel meer dan enkel percelen opmeten en een plaatsbeschrijving maken.
Een landmeter is een technicus die gespecialiseerd is in het opmeten van onder andere percelen (afbakening, topografie). Als hij een perceel opmeet, wordt het in elke hoek door een grenssteen in de grond afgebakend. Deze handeling is de zogenaamde afbakening. Alle bestaande opmetingen van percelen zijn bij het kadaster geregistreerd. Bij de provinciale directies van het kadaster kun je een afschrift van een plan opvragen in de vorm van een kadastraal uittreksel.
Welke aansprakelijkheid heeft een ingenieur? Net als een architect is een ingenieur gedurende tien jaar burgerlijk aansprakelijk.
Je kunt ook rechtstreeks in zee gaan met diverse afzonderlijke aannemers. Dat is niet alleen zeer tijdrovend, je bent op die manier niet door de wet Breyne beschermd. De opdracht van de architect is bij deze werkwijze dezelfde als bij de algemene aanneming, en wordt al dan niet met toezicht uitgevoerd. Je sluit afzonderlijke contracten af met de verschillende aannemers. Deze formule is vaak goedkoper, maar houdt veel meer risico’s in die onder meer te maken kunnen hebben met de financiën, de termijnen en de garanties.
De Vlaamse overheid moedigt het bezit van een eigen woning aan met fiscale gunstmaatregelen. Het abattement en het bij-abattement zijn zo twee incentives. Wanneer kom je ervoor in aanmerking?
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat geldt ook voor de Vlaming met een baksteen in de maag. Onze overheid geeft bescheiden woningen een financieel duwtje in de rug door het gunstregime van het klein beschrijf.
Als je een bouwgrond of een ander onroerend goed op de kop hebt getikt, kan het meestal niet snel genoeg gaan. Dat geldt ook voor de betaling van de registratierechten. Hoe gaat dit in zijn werk?
Wie een woning, een appartement of een bouwgrond koopt, kan er niet onderuit: bovenop de aankoopsom moet je verkoop- of registratierechten betalen. Die verschillen van gewest tot gewest. Weet ook dat je in bepaalde gevallen voordeel kan halen uit gunstmaatregelen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen!
Yes! Na een lange zoektocht heb je de woning of de bouwgrond van je dromen beet. Nu wordt het tijd om je rekenmachine boven te halen. Want naast de kostprijs van het onroerend goed en de registratierechten, moet je ook het ereloon van de notaris en tal van aktekosten op tafel leggen.
Zowel de Orde van Architecten – Vlaamse Raad als de beroepsverenigingen NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie) en BVA (Beroepsvereniging voor Architecten) en de verzekeringsmaatschappijen zijn voorstander van de gelijkwaardige invoering van een verzekeringsplicht voor aannemers en architecten. Het initiatief van de kabinetten Peeters en Borsus hieromtrent wordt dan ook op prijs gesteld. Jammer genoeg vertoont het op tafel gelegde wetsontwerp nog te veel hiaten, tegenstrijdigheden en discriminerende elementen om door het architectenkorps aanvaard te worden.
De Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de sociale huurmaatschappij Diest Uitbreiding gaan dit jaar samen op zoek naar jong architectentalent. Met de architectuurwedstrijd dagen ze stagiair- en beginnende architecten uit om sociale woongelegenheden te ontwerpen.
Zoekeenarchitect.be maakt het mogelijk om ook online een geknipte architect te vinden. En daar maken steeds meer bouwheren gebruik van. Ze kunnen er ondertussen al surfen doorheen ruim 3.000 referenties. De site onderging bovendien een grondige facelift en kreeg enkele nieuwe snufjes. Initiatiefnemer NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, verwacht dus dat de interesse alleen nog maar zal toenemen.
Met een baksteen in de maag, willen veel belgen zich wagen aan een bouw- of verbouwavontuur. De ene doet alles zelf, de andere laat alles doen. Wanneer je werken laat uitvoeren is de betrouwbaarheid van uw aannemer héél belangrijk. Confederatiebouw zet 10 tips op een rijtje, om u te helpen bij het selecteren van een betrouwbare aannemer.