Duurzaam (ver)bouwen is een must, en lang niet alleen omdat de overheid het promoot. Het is voordelig voor het milieu, je comfort én je budget. Je bespaart op energiefactuur, terwijl je comfort erop vooruitgaat. Voorwaarde is wel dat je je project op de juiste manier aanpakt. De belangrijke eerste stap? Isoleren! En dan hebben we het niet alleen over dakisolatie. Om grote warmteverliezen tegen te gaan, heb je ook gevelisolatie nodig.
Wist je dat je ondanks de hoge energieprijzen toch kunt besparen op energiekosten? Hoe? Door je woning zo snel mogelijk energiezuinig te renoveren. Weet je niet hoe hieraan te beginnen? Tip: doe de BENOvatietest. Ontdek er hier meer over.
Nog geen digitale energiemeter in huis? Sowieso komt er ook een in jouw woning. En wel op korte termijn, want tegen 2024 moet 80% van de woningen in Vlaanderen een digitale meter hebben. Lees hier meer over de uitrol. Wat mag je verwachten van de digitale meter? Welke voordelen heeft die ten opzichte van de klassieke, analoge meter? En wat hebben zonnepaneleneigenaars precies te winnen? We zochten het voor je uit.
Je hebt vast al eens gehoord van ‘hard water’ of te veel kalk in het water. Kalk als mineraal is een nuttige bouwstof, maar in leidingwater kan het ook kalkaanslag veroorzaken, een wit goedje met heel wat nadelige gevolgen. Hoe komt die kalk in het leidingwater en hoe wapen je je tegen de nadelen? Ontdek er het fijne van en bespaar tot 650 euro per jaar met een waterverzachter!
De klimaatopwarming en steeds beter geïsoleerde woningen, zorgen ervoor dat koeling steeds belangrijker wordt. Vanuit de Vlaamse Overheid wordt hier ook rekening mee gehouden. Zonwering en rolluiken kunnen hier een energievriendelijke oplossing bieden. Wat zijn de EPB-eisen voor oververhitting en van welke (financiële) voordelen kan je genieten?
Ook benieuwd hoe rendabel thuisbatterijen zijn in combinatie met zonnepanelen? Er circuleren tal van opinies, maar het is een feit: de bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zeker met het capaciteitstarief dat er op termijn aankomt. We praten je graag bij voor een klare kijk op de kwestie.
De energieprijzen zijn enorm gestegen en een daling hoeven we niet meteen te verwachten. Kun je dan helemaal niets doen? Toch wel. Door te BENOveren. Hiermee haal je je verbruik naar beneden, bespaar je op lange termijn en draag je je steentje bij tot het milieu. Benieuwd hoe je dit praktisch aanpakt? Dat ontdek je op www.mijnBENOvatie.be. Ontdek de hulpmiddelen voor een lagere energiefactuur.
(Ver)bouwen is niet goedkoop, klopt. Maar door je technieken zelf te plaatsen kan je de kosten van je (ver)bouwproject enorm drukken: tot wel 50%! Daar weten ze bij Sack Zelfbouw alles over. Met hun voordelige zelfbouwformule krijg je gegarandeerd een goed resultaat. Benieuwd? In april komt Sack Zelfbouw naar je toe! Bezoek hun pop-up truck en leer wat jij te winnen hebt met zelfbouw.
Leidingwater bevat doorgaans kalk. Kalk leidt tot kalkaanslag, verstopt je leidingen, vermindert de levensduur van je elektrische toestellen die water verbruiken en doet je energiefactuur stijgen. De oplossing? Een waterverzachter! Ontdek de voordelen en leer hoe je tot 650 euro per jaar bespaart.
Wil jij afrekenen met vocht, binnen- of buitenshuis? Vochtproblemen voorkomen door je ramen en wanden te beschermen tegen condens? Lekkende naden of scheuren dichten? Je dakgoten herstellen en beschermen? Of gereedschap doeltreffend reinigen? Dan ontdek je zo een doeltreffende oplossing voor je klus. Maak kennis met vijf nieuwe producten van Aquaplan voor reparatie én preventie.
Onbehandeld leidingwater dat te veel kalk bevat kan voor veel schade in huis zorgen. Hierdoor betaal je heel wat onnodige kosten. Gelukkig kun je die kosten voorkomen met behulp van een waterverzachter. Een intelligente waterverzachter gaat hier nog een stapje verder in. Maak kennis met zijn troeven.
Wordt er nieuw sanitair in je nieuwbouwwoning of verbouwing geplaatst? Dan kiezen de meeste mensen voor kwaliteitsvolle materialen, geïnstalleerd volgens de regels van de kunst. Maar heb je ook al eens aan jouw waterkwaliteit gedacht? Ontdek hieronder waarom ook waterbehandeling een belangrijke rol speelt in je sanitaire installatie.
Het is al een tijdje een hot topic in de media: de hoge energieprijzen. Dit item blijft helaas actueel, want er hangt er niet meteen verandering in de lucht. Maak jij je ook zorgen over je energiefactuur? Ontdek dan hoe jij je energieverbruik beperkt en zo je energiekosten enigszins onder controle houdt. Een gemiddeld gezin kan dankzij deze 6 energietips vanaf 300 euro per jaar* besparen! Doe je mee?
Merk je vochtplekken op onderaan je muren? Trekken je plinten krom? Komt het behangpapier los, of bladdert de verf af? Lees dan zeker verder. In dit artikel ontdek je veelvoorkomende oorzaken van opstijgend vocht en een stappenplan om zelf je muur te injecteren. Zo reken je voorgoed af met dit vochtprobleem. Je toekomstige zelf, je boekhouder en je woning danken je alvast.
Vanaf 1 januari 2022 is het verboden om nog nieuwe stookolieketels te plaatsen als er een aardgasnet in de straat aanwezig is. Het gebruik van mazoutketels zal dus stilaan uitdoven. Installeer je toch een nieuwe ketel, dan kun je een boete van minstens 3000 euro krijgen. Wat houdt dit verbod in en wat zijn de alternatieven?
Niemand twijfelt er nog aan: de energieprijzen swingen tegenwoordig de pan uit. Bovendien lijkt er niet meteen verandering op komst. Wil ook jij je energiekosten zoveel mogelijk beperken, zonder toe te geven op comfort? Ontdek dan gauw wat rolluiken voor jou kunnen betekenen. Die maken wel degelijk een groot verschil als je ze slim gebruikt.
De bouw- en vastgoedsector staat voor een grote uitdaging, namelijk het vernieuwen van het verouderde woonpark in België. Zo’n 80% van de woningen zou beter geïsoleerd moeten worden. Voor niet-residentiële gebouwen gaat de verplichting om te renoveren vanaf 1 januari 2022 in. Ook voor residentiële gebouwen wil men dit binnenkort verplichten. Wat houdt de renovatieplicht in?
Een nieuwbouwwoning is voor velen een droom. Maar hier hangt wel een hoog prijskaartje aan, waardoor niet iedereen deze droom kan waarmaken. Het hoge btw-tarief van 21% is vaak een struikelblok. Sloop- en heropbouw is dan een welkom alternatief. Ook in 2022 kun je van 6% btw profiteren. Wat moet je hierover weten?
Naast de regels voor nieuwbouwwoningen en de energiepremies voor renovaties zijn er nog een aantal zaken die veranderen in 2022. Wat? Dat lees je hier.
Ga je renoveren dan zijn er bepaalde energiebesparende regels waar je aan moet voldoen. Dit wordt vastgelegd in het EPB. Om aanpassingen aan te moedigen worden er premies voorzien die je via de netbeheerder Fluvius of Wonen-Vlaanderen kunt aanvragen en verkrijgen. Wat wijzigt er (niet)? Dat ontdek je hier.
Ga je een nieuwe woning bouwen? Dan zijn er in 2022 een aantal zaken die veranderen. Wil je onder andere in aanmerking komen voor een korting op de roerende voorheffing op je woning? Dan zijn er strengere eisen voor het S-peil. Ook is er een beperking voor de aansluiting op aardgas en stookolie. Wat zijn de nieuwigheden waar je je vanaf nu aan moet voldoen voor nieuwbouw? We zetten het even voor je op een rij.
Het is voor veel mensen steeds moeilijker om een woning te kopen. Daarom veranderen vanaf 2022 de registratierechten voor Vlaanderen opnieuw. Dit werd aangekondigd in de Septemberverklaring in 2021 van Jan Jambon. Koop je een nieuw huis of appartement en is dat je enige eigen woning, dan betaal je vanaf 1 januari 3% in de plaats van 6% registratierechten. Koop je een tweede woning, dan betaal je 12% in de plaats van 10% registratierechten. Wat moet je hiervan weten?
De energiekostprijzen zijn snel en fiks gestegen, waardoor de eindafrekening voor energie voor veel mensen een zware dobber dreigt te worden. De Vlaamse regering heeft daarom enkele maatregelen getroffen. Maar daarnaast het is ook verstandig om je eigen energieverbruik onder de loep te nemen en naar de toekomst toe enkele aanpassingen door te voeren om zo je energiekosten te beperken. We zetten enkele tips en mustreads voor je op een rijtje.
Een belangrijke stap in je (ver)bouwproject is de installatie van de technieken. Je kan dit laten doen of zelf de handen uit de mouwen te steken om zo de kosten te drukken. Voor je begint weet je graag hoe je dit aanpakt maar ook hoeveel het zal kosten. Hoeveel budget moet je voorzien? Wees voorbereid, krijg alvast een schatting voor elektriciteit, verwarming of ventilatie.
Ga je een woning kopen of (ver)bouwen? Dan horen daar fiscale verplichtingen maar ook financiële voordelen bij. Zie je door het bos de bomen niet meer? We helpen je op weg met de bouwgids. Ontdek wat deze handige gids inhoudt en download snel jouw gratis exemplaar.
Door slim om te springen met energie kun je fiks besparen. Zeker in een periode waarin de marktprijzen ongeziene hoogtes bereiken. Zo houd je je budget onder controle, bovendien belandt er op die manier minder CO2 in de lucht. Benieuwd wat jij concreet kunt doen? Ontdek onze beste bespaartips en kom te weten wat jouw bespaarpotentieel is!
Het hoogste rendement uit je zonnepanelen halen, dat doe je door je opgewekte energie meteen te verbruiken. Niet evident! Gelukkig zijn er manieren om je zelfverbruik te verhogen. Met een thuisbatterij kan je je overschot aan zelfgeproduceerde elektriciteit opslaan om ’s avonds te gebruiken. Hoe verloopt de plaatsing van een thuisbatterij?
Ga je binnenkort verhuizen? Dan zijn er heel wat zaken te regelen. Sommige dingen stel je beter niet uit, zoals het overzetten van je energiecontracten. Ontdek hoe je je energiecontracten correct overzet naar je nieuwe adres adres en vraag hier je gratis verhuisgids aan. Naast tips & tricks bevat die een handige checklist, waarmee je geen enkele to do mist. Eenvoudiger wordt het niet!
Duurzaam wonen en bouwen, zijn begrippen die de laatste jaren onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Zo wordt er meer en meer gekozen voor duurzame bouwmaterialen. Een van de voornaamste voorwaarden voor duurzaam bouwen is een woning die draait op schone en zuinige energie. Ontdek hoe propaangas hier een rol in kan spelen.
Bij een grondige renovatie investeer je om een energiezuinige woning te bekomen en te genieten van modern comfort. Isoleren is een must voor een energiezuinig huis, en ook een condenserende ketel op aardgas of stookolie helpt je besparen. Verder is het voordelig om te investeren in hernieuwbare energie. Op die manier maak je je woning future proof en stijgt die in waarde.
Wil je een contract afsluiten bij een energieleverancier dan kun je kiezen voor ‘groene energie’. Wat is dit en hoe kun je thuis je steentje bijdragen door gebruik te maken van hernieuwbare energie?
Een lagere energetische score voor je woning heeft niets dan voordelen: het is toekomstgericht, beter voor het milieu en financieel interessant. Het E-peil van je woning hangt af van diverse factoren, waaronder de gebruikte technieken. Ontdek hoe en met welke technieken je het E-peil van je woning kunt verlagen.