Sinds 2008 moet elke woning die in Vlaanderen gebouwd of grondig wordt verbouwd, voldoen aan de EPB-regelgeving. Deze regelgeving legt eisen op op het vlak van energiegebruik. Daarbij wordt niet enkel rekening gehouden met de materialen waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen,…). Ook details van de installaties (ventilatie, warm water, verwarming en koeling) zijn hierin opgenomen. In 2021start een nieuwe fase van de EPB-regelgeving. Ontdek er hier meer over.
Vanaf volgend jaar zal elke nieuwe woning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn Om aan de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) te voldoen. Praktisch haalbaar? Ongetwijfeld, zo leert www.IedereenBEN.be ons. Maar hoe hou je het ook betaalbaar? Ontdek de vijf tips.
Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken.
De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift, zo maakten Luc Peeters van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en minister Bart Tommelein zopas tijdens de openingspersconferentie van de bisbeurs bekend. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk. Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.
Iedereen BEN? De Vlaamse nieuwbouwer is er bijna!
Stel: u bent, zoals het merendeel van de Vlamingen, in het bezit van een woning die tientallen jaren oud is. Uw huis kan met andere woorden een flinke opknapbeurt gebruiken. U wilt daarbij de waarde van uw huis de hoogte in jagen? U ziet uw energieprestaties liever stijgen, in tegenstelling tot uw energierekening? U wilt geen energie verspillen? U droomt ten slotte van een aangenaam, energiezuinig en comfortabel binnenklimaat? Dan is het dringend tijd om het voorbeeld van heel wat Vlamingen te volgen. Denk niet langer aan renoveren, maar aan BENOveren!
Hoewel pas vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moet zijn, voldeden in 2016 maar liefst 52% van de woningen waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend al aan de BEN-normen. Volkomen terecht! Want waarom zou je tot 2021 wachten als de huidige technologieën het perfect haalbaar en betaalbaar maken om nu al BEN te bouwen? Zo verlaag je nu al je energiefactuur en is je woning later meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Ontdek alles over BEN-bouwen op www.IedereenBEN.be en schrijf je in voor de BEN-challenge!
Wat is de R waarde of de U waarde & wat is precies het K-peil? We geven je een overzicht.
BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en ook de rest van Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.