Als je wil BEN-bouwen, begin je uiteraard met het correct inschatten van je budget. Maar zelfs al sta je er financieel goed voor, is de kans groot dat je een lening zal moeten afsluiten. Wacht niet tot de plannen van je huis al getekend zijn alvorens met de bank te gaan praten. Weet ruim op voorhand wat het totale kostenplaatje wordt. Zo weet je hoe je er financieel voor staat, ben je goed voorbereid, en kun je voorzien dat je na de maandelijkse afbetaling van je krediet nog genoeg geld over om comfortabel te leven. Wil je ook BEN-bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!
In Vlaanderen moet sinds 1 januari 2021 elke nieuwbouwwoning aan de BEN-normen voldoen. Maar het bouwen van een energieneutrale woning moet wel betaalbaar blijven. Hoe pak je dit aan? Een goede voorbereiding waarbij je van meet af aan de kosten zoveel mogelijk drukt, je de handen eventueel zelf uit de mouwen steken, de website www.iedereenBEN.be vooraf te raadplegen. Hier loodst coach BEN je door alle stappen van het bouwproces. Krijg alvast enkele tips.
Droom je van een BEN-woning en wil je graag je bouwwens in vervulling zien gaan? Kom dan tijdens het Arkana open-werf-weekend van 12 tot 13 maart alvast inspiratie opdoen in Oud-Turnhout. Ontdek wat je mag verwachten en maak je afspraak.
Sinds 2008 moet elke woning die in Vlaanderen gebouwd of grondig wordt verbouwd, voldoen aan de EPB-regelgeving. Deze regelgeving legt eisen op op het vlak van energiegebruik. Daarbij wordt niet enkel rekening gehouden met de materialen waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen,…). Ook details van de installaties (ventilatie, warm water, verwarming en koeling) zijn hierin opgenomen. In 2021start een nieuwe fase van de EPB-regelgeving. Ontdek er hier meer over.
Vanaf volgend jaar zal elke nieuwe woning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn Om aan de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) te voldoen. Praktisch haalbaar? Ongetwijfeld, zo leert www.IedereenBEN.be ons. Maar hoe hou je het ook betaalbaar? Ontdek de vijf tips.
Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken.
De Vlaming heeft duidelijk oren naar energiezuinig bouwen. Het energieprestatieniveau dat vandaag op de nieuwbouwmarkt wordt gehaald, overtreft zelfs de verwachtingen. Ook energiezuinig renoveren – BENOveren dus, met de B van beter – zit in de lift, zo maakten Luc Peeters van het Vlaams Energieagentschap (VEA) en minister Bart Tommelein zopas tijdens de openingspersconferentie van de bisbeurs bekend. Gelukkig maar, want van de 3 miljoen wooneenheden hebben er nog altijd 30% een label F, wat staat voor bijzonder energieonvriendelijk. Merkwaardig genoeg vragen de Vlamingen voor het energiezuinig renoveren van hun woning steeds minder individuele premies aan. Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Daarom zet Vlaanderen voortaan nog duidelijker in op de promotie van de vele individuele BENOvatiepremies.
Iedereen BEN? De Vlaamse nieuwbouwer is er bijna!
Hoewel pas vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moet zijn, voldeden in 2016 maar liefst 52% van de woningen waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend al aan de BEN-normen. Volkomen terecht! Want waarom zou je tot 2021 wachten als de huidige technologieën het perfect haalbaar en betaalbaar maken om nu al BEN te bouwen? Zo verlaag je nu al je energiefactuur en is je woning later meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Ontdek alles over BEN-bouwen op www.IedereenBEN.be en schrijf je in voor de BEN-challenge!
Wat is de R waarde of de U waarde & wat is precies het K-peil? We geven je een overzicht.
BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en ook de rest van Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Recticel Insulation ontving als eerste isolatiefabrikant het 'Ik BEN mee' uithangbord uit handen van het Vlaams Energieagentschap (VEA).
BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en ook de rest van Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Www.IedereenBen.be, de Vlaamse infosite over Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen, bevat sinds kort een uniek filmkanaal voor kandidaat-BEN-bouwers: www.IedereenBen.tv. Hierin helpt coach Ben het koppel Bjorn en Alice om een perfect BEN-bouwparcours uit te stippelen. Zo krijgen bouwheren niet alleen heel wat concrete informatie over hoe ze via het dak en de vloer, de buitenmuren, het glas, de ramen en deuren, de ventilatie, de verwarming en hernieuwbare energie een BEN-woning kunnen bouwen. Het ideale BEN-bouwtraject wordt nu ook aanschouwelijk gemaakt in 8 ludieke – maar toch heel leerrijke – filmpjes.
Wie bouwplannen heeft, hoeft niet tot 2021 – wanneer het wettelijk verplicht zal zijn – te wachten wachten om Bijna-EnergieNeutraal (BEN) te bouwen. Met de huidige technologieën zijn BEN-woningen immers al perfect haalbaar, zo blijkt uit de website www.IedereenBEN.be. Wie bijna-energieneutraal bouwt, betaalt een veel lagere energiefactuur, zorgt ervoor dat zijn woning later meer waard is dan een ‘gewone’ nieuwbouw en kan bovendien een beroep doen op heel wat extra financiële stimuli. Maar is zo’n BEN-woning ook betaalbaar? Voor wie het slim aanpakt wel…
Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen is de toekomst. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-norm trouwens wettelijk verplicht. Al wacht de Vlaming niet tot dan om de BEN-challenge aan te gaan, zo blijkt onder andere uit cijfers van het VEA en uit de bezoekersaantallen van www.IedereenBen.be, de BEN-infosite voor particuliere kandidaat-bouwers die deze maand (oktober ’15) precies een jaar online staat. En gelijk hebben ze.
Particulieren die bijna-energieneutraal (BEN) willen bouwen, vinden sinds kort extra makkelijk een geschikte architect. Via www.BEN-architect.be kunnen ze grasduinen doorheen referentieprojecten van BEN-voorlopers. De website, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom, bezielt steeds meer bouwheren en ontwerpers. Al ruim 60 architecten hebben een ontwerp of realisatie toegevoegd. Dat kan volledig gratis.
Dat er aan een BEN-woning extra investeringen te pas komen, is een feit. Maar je wint de investeringen op termijn terug en ze worden nog later – dankzij de veel lagere energiefacturen en het feit dat je woning later meer waard is – zelfs winstgevend. Bovendien kan je een beroep doen op financiële steun van de overheid: een eenmalige premie voor een extra laag E-peil en 5 jaar lang 100% korting op de onroerende voorheffing.
In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa bijna-energieneutraal zijn. Dat is een gevolg van de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Die stelt: "Bijna-energieneutraal gebouw: gebouw met een zeer hoge energieprestatie. De dichtbij nul liggende of zeer lage hoeveelheid energie die is vereist, dient in zeer aanzienlijke mate te worden geleverd uit hernieuwbare bronnen, en dient energie die ter plaatse of dichtbij uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd te bevatten."
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als je dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Op www.IedereenBen.be helpt coach BEN jou en je collega-bouwers om vandaag al een woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen. Het ultieme doel? Iedereen Ben!
Bouwen volgens de BEN (Bijna-EnergieNeutraal)-norm wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli.
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als je dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Op www.IedereenBen.be helpt coach BEN jou en je collega-bouwers om vandaag al een woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen.
Een BEN-woning, nog nooit van gehoord? BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-normen wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in heel Europa.