Tijdens renovatiewerken in oudere woningen komt vaak bouwmateriaal bloot te liggen dat asbest bevat. Je kan dit best (laten) verwijderen. Mag je dit zelf doen? Zijn er subsidies voor voorzien? Ontdek er hier meer over!
Asbest werd vroeger vaak gebruikt als bouwmateriaal, nu uiteraard niet meer. Als je losse asbestvezels inademt, kun je levensbedreigend ziek worden. Daarom is het al jaren verboden om asbest te gebruiken. Maar wat als je dit gevaarlijke materiaal ontdekt in je woning?
Een verbouwing op til? Wees dan extra voorzichtig bij het uitbreken van een oude vloer. De kans bestaat dat je vloer schadelijke asbeststoffen bevat. In dit artikel leer je asbest in je vloer te herkennen en aan te pakken.
Asbest werd in de periode tussen 1950 en 2001 in vele bouwtoepassingen gebruikt, zo ook in plaasterisolatie rondom leidingen. Waarvoor diende het en wat moet je doen als je deze asbesthoudende leidingisolatie ontdekt?
Als je verbouwt bespaar op je heel wat kosten door zelf je woning te strippen. Maar je komt ook wel eens voor verrassingen te staan. Zoals de ontdekking van asbest bijvoorbeeld. Wist je dat deze schadelijke vezels in het verleden soms ook in pleisterwerk gebruikt werden? Wat moet je weten voor je je gepleisterde muren met de (sloop)beitel te lijf gaat?
Heb je een oudere woning die voor 2001 gebouwd werd, dan is de kans reëel dat er asbesttoepassingen gebruikt werden. In je onderdak bijvoorbeeld. Ontdek hoe je het kunt herkennen en wat de volgende stappen zijn als je het wilt verwijderen.
Stel, je bent je woning aan het renoveren en je stoot op materiaal dat mogelijk asbest bevat. Tricky, want asbest houdt gezondheidsrisico’s in. Hoe krijg je zekerheid? Leer hoe je asbest herkent én hoe je afrekent met deze gevaarlijke stof.