Er bestaan geen vaste tarieven voor het ereloon van de architect. Daarom maak je best van in het begin duidelijke en sluitende afspraken. Voor elke opdracht aan de architect moet je over het ereloon onderhandelen, waarbij je rekening houdt met de taken van de architect en de omvang van de opdracht.
Met de zomervakantie nog fris in het geheugen, alle kindertjes die terug naar school zijn, worden we weer attent gemaakt op het feit dat je nog steeds betrouwbaar kunt bouwen met een architect. Hiervoor lanceert de Orde van Architecten - Vlaamse Raad opnieuw een medieacampagne via verschillende kanalen. Win dankzij de "housie-wedstrijd" misschien wel een trip naar Valencia...
Bouwen of ingrijpend renoveren is een complexe aangelegenheid. Voor dit ingewikkelde traject kun je terugvallen op één vertrouwenspersoon: de architect. Hij ontwerpt voor jou een woning die in alle opzichten – esthetisch, technisch, financieel en ruimtelijk – past als een maatpak.
Eens de bouwwerkzaamheden op je werf beginnen, stopt de taak van de architect niet. Op regelmatige tijdstippen zal hij moeten langskomen voor werfbezoeken, en om de uitgevoerde werken te controleren. Deze taak is wettelijk verplicht, en zal hij uitvoeren tot de uiteindelijke oplevering!
Voor je kunt starten met het (ver)bouwen van een woning, moet je een traject doorlopen met een architect. Om te beginnen moet je eerst een voorontwerp hebben waarop verder gebouwd kan worden. Vanaf dan kun je de plannen verder uitwerken, om tot een definitief plan te komen. Op basis van dit plan, kan dan een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden, en kan het uitvoeringsdossier opgemaakt worden.
Voor elke nieuwbouw of renovatie waarbij een stedenbouwkundige vergunning vereist is, onder voorbehoud van de bij decreet voorziene vrijstellingen, is de medewerking van een architect verplicht. Als je het eens bent over zijn taak en honorarium, leg je de samenwerking duidelijk en ondubbelzinnig vast in een contract
De keuze van een architect gebeurt vaak op aanraden van familieleden, vrienden, kennissen, collega's of deskundigen. Ga na hoe de samenwerking met hun architect is verlopen, hoe hij te werk gaat en bezoek woningen die door hem zijn ontworpen.
Zowel de Orde van Architecten – Vlaamse Raad als de beroepsverenigingen NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie) en BVA (Beroepsvereniging voor Architecten) en de verzekeringsmaatschappijen zijn voorstander van de gelijkwaardige invoering van een verzekeringsplicht voor aannemers en architecten. Het initiatief van de kabinetten Peeters en Borsus hieromtrent wordt dan ook op prijs gesteld. Jammer genoeg vertoont het op tafel gelegde wetsontwerp nog te veel hiaten, tegenstrijdigheden en discriminerende elementen om door het architectenkorps aanvaard te worden.
De Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de sociale huurmaatschappij Diest Uitbreiding gaan dit jaar samen op zoek naar jong architectentalent. Met de architectuurwedstrijd dagen ze stagiair- en beginnende architecten uit om sociale woongelegenheden te ontwerpen.
Zoekeenarchitect.be maakt het mogelijk om ook online een geknipte architect te vinden. En daar maken steeds meer bouwheren gebruik van. Ze kunnen er ondertussen al surfen doorheen ruim 3.000 referenties. De site onderging bovendien een grondige facelift en kreeg enkele nieuwe snufjes. Initiatiefnemer NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, verwacht dus dat de interesse alleen nog maar zal toenemen.
Federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters wil snel werk maken van een verplichte verzekering beroepsaansprakelijkheid voor alle bouwpartners, onder meer de aannemers. Dat verklaarde hij afgelopen donderdag nogmaals op het Bouwforum op Batibouw. “Het gebeurt vaker dan je denkt dat klanten bij geschillen in de kou blijven staan als aannemers onverzekerd én insolvabel blijken.
Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom en NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, hebben op woensdag 16 december, samen met 32 andere organisaties, een Renovatiepact ondertekend. Dit Renovatiepact beoogt de verhoging van de renovatiegraad en het verbeteren van de energiezuinigheid van ons woningpatrimonium.