Vijf tips om BEN-bouwen betaalbaar te houden

Vanaf volgend jaar zal elke nieuwe woning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn Om aan de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) te voldoen. Praktisch haalbaar? Ongetwijfeld, zo leert www.IedereenBEN.be ons. Maar hoe hou je het ook betaalbaar? Ontdek de vijf tips. 

Iedereen BEN
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

Waarom is wel iedereenBEN! Maar niet tout le monde Q-ZEN?

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht BEN (Bijna-EnergieNeutraal) zijn en in Wallonië Quasi-ZeroEnergie (Q-ZEN). De vereisten om dat energieniveau te bereiken zijn niet helemaal dezelfde, maar toch vrij goed vergelijkbaar. Hoe komt het dan dat iedereenBEN in Vlaanderen wel een groot succes is en construireQ-ZEN in Wallonië helemaal niet?

Ben Batibouw

Word jij ook BEN op Batibouw 2019?

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten als je nu al probleemloos BEN kan bouwen? Op www.iedereenBEN.be legt bouwcoach BEN uit waarop je moet letten om aan de 6 BEN-voorwaarden te voldoen. Liever face-to-face advies? Volg dan het IedereenBEN-parcours tijdens Batibouw 2019.

Iedereen BEN tijdens de Nieuwbouwzondag op 21 oktober

Zondag 21 oktober 2018 is het opnieuw Nieuwbouwzondag, de halfjaarlijkse collectieve opendeurdag voor iedereen met bouwkriebels. Nieuwbouwprojecten, modelappartementen, kijkwoningen, nieuwe verkavelingen, inspiratiewoningen, toonzalen… openen op die dag hun deuren voor alle bouwers in spe. Dit keer doen ook heel wat Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-projecten aan de Nieuwbouwzondag mee. Je herkent ze aan het logo IedereenBEN.be

Premies en subsidies voor wie BENOveert

 

Door te BENOveren bewijs je het milieu, jezelf en je portemonnee een dienst, maar het blijft natuurlijk een investering. Gelukkig biedt de overheid heel wat ondersteunende maatregelen aan die BENOveren betaalbaarder maken.

 

Ben jij al BEN? Schrijf je in voor de BEN-challenge!

Hoewel pas vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moet zijn, voldeden in 2016 maar liefst 52% van de woningen waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend al aan de BEN-normen. Volkomen terecht! Want waarom zou je tot 2021 wachten als de huidige technologieën het perfect haalbaar en betaalbaar maken om nu al BEN te bouwen? Zo verlaag je nu al je energiefactuur en is je woning later meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Ontdek alles over BEN-bouwen op www.IedereenBEN.be en schrijf je in voor de BEN-challenge!

Iedereen BEN
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

IedereenBEN tijdens de Nieuwbouwzondag op 22 april

Zondag 22 april 2018 is het opnieuw Nieuwbouwzondag, de halfjaarlijkse collectieve opendeurdag voor iedereen met bouwkriebels. Nieuwbouwprojecten, modelappartementen, kijkwoningen, nieuwe verkavelingen, inspiratiewoningen, toonzalen… openen op die dag hun deuren voor alle bouwers in spe. Dit jaar doen ook heel wat Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-projecten aan de Nieuwbouwzondag mee. Je herkent ze aan het logo IedereenBEN.be

Batibouw 2018 - Word jij ook BEN op Batibouw 2018?

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten als je nu al probleemloos BEN kan bouwen? Op www.iedereenBEN.be legt bouwcoach BEN uit waarop je moet letten om aan de 6 BEN-voorwaarden te voldoen. Liever face-to-face advies? Volg dan het IedereenBEN-parcours tijdens Batibouw 2018. Of, als Waalse Batibouwbezoeker, het  ConstruireQ-ZEN-parcours. Want tijdens Batibouw wordt ook de Waalse tegenhanger van www.iedereenBEN.be gelanceerd.

Volg de BEN-bouwavonturen van Bjorn en Alice

Www.IedereenBen.be, de Vlaamse infosite over Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen, bevat sinds kort een uniek filmkanaal voor kandidaat-BEN-bouwers: www.IedereenBen.tv. Hierin helpt coach Ben het koppel Bjorn en Alice om een perfect BEN-bouwparcours uit te stippelen. Zo krijgen bouwheren niet alleen heel wat concrete informatie over hoe ze via het  dak en de vloer, de buitenmuren, het glas, de ramen en deuren, de ventilatie, de verwarming en hernieuwbare energie een BEN-woning kunnen bouwen. Het ideale BEN-bouwtraject wordt nu ook aanschouwelijk gemaakt in 8 ludieke – maar toch heel leerrijke – filmpjes.  

BEN-bouwen kan met elk budget

Wie bouwplannen heeft, hoeft niet tot 2021 – wanneer het wettelijk verplicht zal zijn – te wachten wachten om Bijna-EnergieNeutraal (BEN) te bouwen. Met de huidige technologieën zijn BEN-woningen immers al perfect haalbaar, zo blijkt uit de website www.IedereenBEN.be. Wie bijna-energieneutraal bouwt, betaalt een veel lagere energiefactuur, zorgt ervoor dat zijn woning later meer waard is dan een ‘gewone’ nieuwbouw en kan bovendien een beroep doen op heel wat extra financiële stimuli. Maar is zo’n BEN-woning ook betaalbaar? Voor wie het slim aanpakt wel…

Geplaatst in Evenementen > Februari > Batibouw.

Batibouw 2016 : Stel al je BEN-vragen aan bouwcoach BEN!

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als je dat nu al probleemloos kan doen? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur, is je woning later veel meer waard en kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli. Om vandaag al een woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen, kan je je virtueel laten gidsen door bouwcoach BEN op www.IedereenBEN.be. Je kan ook face-to-face-advies vragen op het IedereenBEN-parcours of tijdens de IedereenBEN-infosessies op Batibouw 2016.

BEN-Woning met steun van de overheid

Dat er aan een BEN-woning extra investeringen te pas komen, is een feit. Maar je wint de investeringen op termijn terug en ze worden nog later – dankzij de veel lagere energiefacturen en het feit dat je woning later meer waard is – zelfs winstgevend. Bovendien kan je een beroep doen op financiële steun van de overheid: een eenmalige premie voor een extra laag E-peil en 5 jaar lang 100% korting op de onroerende voorheffing.

Pagina's

GRATIS Nieuwsbrief