Veelgestelde vragen over houtskeletbouw

Wil je weten wat een houtskeletbouw precies inhoudt? Wij lossen graag een paar veelgestelde vragen over houtskeletbouw voor je op.

Systimber Houtschakelbouw - Wat is het en wat zijn de voordelen

Met het innovatieve, voor Europa unieke, en inmiddels wereldwijd gepatenteerde houtschakelbouwprocedé van het Belgische Systimber kunnen liefhebbers van massieve houtbouw voortaan op een snelle, eenvoudige en hoogkwalitatieve manier quasi alle mogelijke projecten realiseren.

 

Deze isolatiemethodes gebruiken we bij een houtskeletbouw

Wanden van een houtskeletbouw zijn perfect geïsoleerd. Maar hoe doen we dat precies? Wat is de meest geschikte methode? En met welke isolatienorm houden we rekening vanaf 2018? Een overzicht.

Moderne woning bouwen? Volg deze 9 trends

Modern bouwen betekent ook mee zijn met de nieuwste stijlen, technieken en materialen. 
Maar wat zijn nu de trends voor binnen en buiten? Hoe ben je helemaal mee met jouw nieuwbouwproject? Ontdek deze 9 tips van onze trendwatcher.

Sleutel-op-de-deur

Er komt heel wat bij kijken om een woning te bouwen, die aan al uw wensen en eisen voldoet. Om onaangename verrassingen te vermijden, is het aangewezen om tijdig een budgetanalyse te laten doen. Hierbij adviseren wij u om het totaalplaatje in overeenstemming te brengen met uw budget.  Op deze manier kunt u indien nodig tijdig ingrijpen en heeft u onmiddellijk een ontwerp-op-maat in handen dat rekening houdt met al uw verwachtingen. Het bouwteam van Arkana begeleidt u doorheen het volledige bouwproces.

Enkele voordelen van houtskelet

Denk je na over een houtskeletbouw? We zetten enkele voordelen op een rij!

De verschillende types houtbouw uitgelegd.

Houtbouw is helemaal terug van weggeweest. Bijna 10 % van de nieuwbouwwoningen in ons land wordt vandaag opgetrokken in hout. En ook het aandeel houtbouwrenovaties blijft toenemen. In het algemeen bestaan er twee grote bouwtechnieken met elk twee specifieke uitvoeringen.

Hoe zit een CLT-woning in elkaar?

CLT staat voor Cross Laminated Timber. In het Nederlands wordt dat massieve, meerlagige houtplaten. Tot voor kort was deze bouwmethode nog relatief onbekend in België. Vandaag maakt ze net geen 10 % uit van alle nieuwe houtbouwwoningen in België.

Houtbouw verkleint ecologische voetafdruk

De opwarming van de aarde blijft een groot probleem waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden. Bedrijven worden verplicht mee te werken aan het verminderen van uitstootgassen en CO2 en ook de bouwsector ontsnapt hieraan niet. MijnEPB als studiebureau merkt dan ook dat de EPB-regelgeving jaar na jaar strenger wordt. Het belang van een goeie EPB-verslaggever wordt dus steeds groter. Houtbouw (=houtskeletbouw) kan helpen de voetafdruk te verlagen.

Houtbouw en brandveiligheid

Hout is brandbaar, en wordt als fossiele brandstof nog door velen gebruikt voor de verwarming van hun woning.  Maar moeten we ons dan zorgen maken in een houtskeletbouw of massieve houtbouw over de brandveiligheid? Het antwoord op die vraag is héél duidelijk : NEEN! Het blijft evenwel raadzaam om een aantal preventieve maatregelen te nemen, zowel in de ontwerp- als uitvoeringsfase.

Betaalbaar bouwen met cellenbeton

Wie energiezuinig wil bouwen, moet luchtdicht bouwen. Zo voorkom je dat er energie verloren gaat via kieren en spleten. Bovendien heb je met een luchtdichte woning een streepje voor op de strenge EPB-eisen. Want een hoge luchtdichtheid levert je een beter E-peil op. Het verschil kan zelfs oplopen tot 10 punten en dat kan tellen!

Betonbouw

Naast de funderingen, de kelder en de vloerwelfsels kun je ook de muuropbouw gedeeltelijk of zelfs volledig in beton uitvoeren. Woningen in beton zijn erg stabiel en maatvast. Dat danken ze aan de enorme draagkracht van de betonnen muren. Betonbouw onderscheidt zich door zijn hoge isolatiewaarde en energiezuinige eigenschappen. De draagvloeren en de buitenmuren sluiten naadloos op elkaar aan. Dit is goed voor een ononderbroken isolatielaag en het verhindert de aanwezigheid van koudebruggen. 

 

Pagina's

GRATIS Nieuwsbrief