Houtbouw verkleint ecologische voetafdruk

De opwarming van de aarde blijft een groot probleem waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden. Bedrijven worden verplicht mee te werken aan het verminderen van uitstootgassen en CO2 en ook de bouwsector ontsnapt hieraan niet. MijnEPB als studiebureau merkt dan ook dat de EPB-regelgeving jaar na jaar strenger wordt. Het belang van een goeie EPB-verslaggever wordt dus steeds groter. Houtbouw (=houtskeletbouw) kan helpen de voetafdruk te verlagen.

Duurzaam bouwen

Thuiskomen is één van de fijnste dingen in het leven. Het gevoel dat je ervaart als je terugkeert naar je eigen plek, jouw vertrouwde omgeving… is met niets ter wereld te vergelijken. Een huis is dan ook méér dan rechte muren en een waterdicht dak. Het is een warme plek waar men zichzelf kan zijn, samen met de partner en kinderen... Een knus nest waarin het fijn thuiskomen is. Een thuis voor vandaag en voor morgen. Bostoen bouwt daarom resoluut betaalbare, duurzame en energievriendelijke wooneenheden met respect voor mens en milieu.

Houtbouw en brandveiligheid

Hout is brandbaar, en wordt als fossiele brandstof nog door velen gebruikt voor de verwarming van hun woning.  Maar moeten we ons dan zorgen maken in een houtskeletbouw of massieve houtbouw over de brandveiligheid? Het antwoord op die vraag is héél duidelijk : NEEN! Het blijft evenwel raadzaam om een aantal preventieve maatregelen te nemen, zowel in de ontwerp- als uitvoeringsfase.

Betaalbaar bouwen met cellenbeton

Wie energiezuinig wil bouwen, moet luchtdicht bouwen. Zo voorkom je dat er energie verloren gaat via kieren en spleten. Bovendien heb je met een luchtdichte woning een streepje voor op de strenge EPB-eisen. Want een hoge luchtdichtheid levert je een beter E-peil op. Het verschil kan zelfs oplopen tot 10 punten en dat kan tellen!

Betonbouw

Naast de funderingen, de kelder en de vloerwelfsels kun je ook de muuropbouw gedeeltelijk of zelfs volledig in beton uitvoeren. Woningen in beton zijn erg stabiel en maatvast. Dat danken ze aan de enorme draagkracht van de betonnen muren. Betonbouw onderscheidt zich door zijn hoge isolatiewaarde en energiezuinige eigenschappen. De draagvloeren en de buitenmuren sluiten naadloos op elkaar aan. Dit is goed voor een ononderbroken isolatielaag en het verhindert de aanwezigheid van koudebruggen. 

 

Systeembouw

Wil je bouwen en moet het snel vooruitgaan? Steek dan je licht eens op bij een firma die gespecialiseerd is in systeembouw, ook wel prefabbouw genoemd. De verschillende constructieonderdelen worden op voorhand in de fabriek gemaakt. 

Strobalenbouw

Op zoek naar een milieuvriendelijke bouwmethode met hoge energieprestaties? Dan is strobalenbouw wellicht iets voor jou! Strobouw is een vorm van houtskeletbouw. De houten structuur wordt daarbij opgevuld met samengeperste strobalen, die ook dienst doen als thermische en akoestische isolatie. Een ademende leempleisterlaag tegen de muren zorgt in de zomer en in de winter niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor een optimale vochtigheidsgraad in huis. 

Massieve houtbouw, puzzelen met balken

Een massieve houtbouw bestaat uit balken van massief of gelijmd gelamineerd hout met een tand- en groefsysteem. Bij deze bouwmethode wordt de isolatie in een spouw tegen de buitenzijde van de houten constructie geplaatst en achteraf weggewerkt met bakstenen of planken. Aan de binnenzijde van de woning blijft het hout zichtbaar. Dat zorgt voor de typische warme en aangename sfeer. Een ander voordeel van massieve houtbouw is zijn snelle en droge bouwmethode. Die laat je toe om op korte tijd in te huizen. Bouwen met massief hout heeft dus tal van voordelen. De natuurlijke uitstraling staat bij de meeste eigenaars van een houten woning met stip op nummer één. 

Traditioneel bouwen

Belgen met een baksteen in de maag bouwen meestal op de traditionele manier. Hun woning wordt opgetrokken met een dragende muur van snelbouwstenen of andere bouwblokken, een dikke laag isolatie, een dunne luchtspouw en een afwerkingslaag van gevelmetselwerk. Bij traditioneel bouwen bepaal jij alles zelf. Je kiest het type woning, de indeling, de materialen, de afwerking, de uitstraling en de verschillende bouwpartners. Door hun goede vochthuishouding en warmtehuishouding hebben traditionele woningen een gezond binnenklimaat. Bovendien scoren zij met hun levensduur van ruim 100 jaar en met hun hoge marktwaarde. Wij vertellen je er meer over.

Een sleutel-op-de-deur woning: is dit een slimme keuze?

Wat is precies een sleutel-op-de-deur woning en hoeveel kost zo'n woning die kant en klaar aangeleverd wordt? 

Sleutel-op-de-deur, van bouwgrond tot afwerking

Sleutel-op-de-deur-firma's hebben hun aanbod in de voorbije jaren sterk verbreed. Naast standaardwoningen bieden deze bouwbedrijven vandaag onder meer lage-energiewoningen, passiefhuizen, gegroepeerde woningen, appartementen en huizen op maat aan. Zelfs voor renovaties van bestaande panden en gebouwen kun je tegenwoordig een beroep op hen doen. Een grote troef is de korte uitvoeringstermijn. 

Massiefbouw of HSB

CLT of ook wel massief houtbouw genoemd is zeer geschikt voor binnen – en buitenmuren als ook voor vloeren en daken. Moderne houtproducten zoals CLT voldoen aan de hoogste technische normen, omdat ze uitstekend presteren op het gebied van geluidshinder, brand en stabiliteit. CLT-systemen zijn efficiënt, flexibel en economisch verantwoord. En dit alleen door de korte bouwtijd tijdens de constructie, door de energie-efficiëntie bij het gebruik en door de eenvoudige verbouwingsmoglijkheden bij het aanpassen aan individuele wensen.

Pagina's

GRATIS Nieuwsbrief