Zwemvijvertrends: opmars hybride zwemvijvers en steeds efficiëntere plantenfilters

03/03/2025

Zwemvijvers zijn populairder dan ooit. Bovendien worden ze steeds vaker gekozen om bij te dragen aan een gezond ecosysteem in de tuin. Vooral hybride zwemvijvers – een mix tussen een natuurlijke zwemvijver en een zwembad – zijn in opmars. Daarnaast evolueren de plantenfilters razendsnel. "Door verschillende planten te combineren, neemt de biodiversiteit toe, wat de natuurlijke zuivering verbetert. Bovendien krijgt de tuin daardoor een rijker ecosysteem", zegt Jonathan Van Winkel van Plantarbor, uitgeroepen tot ‘Beste zwemvijverbouwer van 2024’. Tuinaannemer.be bevestigt deze trend en benadrukt de belangrijke rol van tuinaannemers bij de integratie van zwemvijvers in de tuin. Ontdek er hier meer over. 

Hybride zwemvijver

De klassieke zwemvijver zuivert water volledig op een natuurlijke manier, via een filter met substraat en moerasplanten. Dit biologisch proces maakt chemicaliën overbodig. De hybride zwemvijver voegt hier een externe filter aan toe, wat zorgt voor nog meer zekerheid op helderder water. "De plantenfilter blijft aanwezig, maar speelt een ondersteunende rol", legt Jonathan Van Winkel uit. "Toch kunnen hybride zwemvijvers nog steeds zonder chemicaliën werken, wat ze erg aantrekkelijk maakt voor wie ecologisch verantwoord wil zwemmen."

Geavanceerde plantenfilters

Bovendien worden plantenfilters steeds geavanceerder. Waar vroeger vooral gele lis of iris werd gebruikt, wordt nu steeds vaker een mix van verschillende soorten ingezet, zoals waterpest, die ook in de winter actief blijft. "Door verschillende planten te combineren, versterkt het filterend vermogen van de zwemvijver. Dat zorgt niet alleen voor een betere waterzuivering, maar trekt ook een grotere variatie aan insecten en vogels aan. Zo wordt een zwemvijver een levendige, biodiverse plek in de tuin."

De tuinaannemer als vijvergids

Het aanleggen van een zwemvijver vraagt om maatwerk en een doordachte aanpak. Van Winkel: "Niet alleen de vorm en grootte van de zwemvijver zijn belangrijk, maar ook de ligging, de watercirculatie en de keuze van de planten. Hier spelen tuinaannemers een cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat de zwemvijver perfect opgaat in de tuin en optimaal functioneert. Door rekening te houden met de windrichting – de wind komt 80% van de tijd uit het zuidwesten – kan je bladval in de filter beperken. En met de juiste plantcombinaties optimaliseer je de waterkwaliteit op een natuurlijke wijze. Een goed ontworpen zwemvijver is een verrijking voor de tuin en draagt bij aan een duurzamere leefomgeving.”

Bevordering biodiversiteit in de tuin

​Een zwemvijver biedt niet alleen verkoeling, maar bevordert ook de biodiversiteit. "Hoe meer biodiversiteit, hoe gezonder en evenwichtiger het ecosysteem. We horen zelfs verhalen van zwaluwen die boven het water duiken en eenden die hun weg naar de vijver vinden. Daarnaast blijft een zwemvijver in de winter visueel aantrekkelijk – vogels komen er drinken of zich wassen, altijd leuk om te zien.”

Bovendien voelt zwemmen in een zwemvijver als een duik in de natuur. "Het water is zacht en aangenaam, net alsof je in een meer zwemt. Wie een langere zwemperiode wil, kan zijn zwemvijver zelfs uitrusten met een warmtepomp. Wel met een beperking: vanaf 26 graden neemt de kans op algengroei toe, dus daar moet je rekening mee houden”, stelt Van Winkel.

Slim waterbeheer door klimaatimpact

Met hetere zomers en langere droogteperiodes wordt slim waterbeheer steeds belangrijker. Zwemvijvers kunnen hierin een rol spelen door regenwater op te vangen en te filteren zonder chemicaliën. "Waar een klassiek zwembad in de winter wordt afgedekt en in de lente veelal met chloor wordt behandeld, blijft een zwemvijver het hele jaar door een natuurlijke blikvanger. Bij verdamping kan een buffertank helpen om regenwater optimaal te benutten en de vijver in balans te houden."

Interesse in een hybride zwemvijver? Neem contact op met een professionele tuinaannemer in je buurt voor meer info. Die weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Graag meer info? Bezoek www.tuinaannemer.be.

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.