Een zwemvijver laten aanleggen in je tuin? Hier houd je rekening mee.

21/03/2024

Water heeft op mens en dier een enorme aantrekkingskracht. In een tuin hebben waterelementen dan ook een grote meerwaarde. Waarom niet gaan voor een vijver of zwemvijver? Wist je dat je een tuinaannemer kunt inschakelen bij het uitvoeren van je plannen? Ontdek de aandachtspunten bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van een (zwem)vijver. 

Aandachtspunten bij de aanleg van een zwemvijver

Een zwemvijver is een goed alternatief voor een zwembad in de tuin. Of - als je niet wil zwemmen - een siervijver of enkele waterelementen in de tuin. Hier genieten niet alleen jij, maar ook de dieren en insecten in je tuin van. Tip: schakel een tuinaannemer in voor een geslaagd resultaat. Wat zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden?

1. Plaatsbepaling

De locatie van je (zwem)vijver is belangrijk. Je kiest best voor een zonnige plek met minstens zes uren zonlicht. Dit bevordert de groei van de waterplanten. Je tuinarchitect of -aannemer zal een tuinontwerp maken en de best mogelijke plek voorstellen. Ook wordt er rekening gehouden met de verhouding tot de oppervlakte van de tuin en een voldoende grote filterzone. Tip: plaats je zwemvijver niet te dicht bij bomen en struiken, zo beperk je het onderhoudswerk.

2. Vijverbak of -folie

Ook het materiaal waarmee de vijver gecreëerd wordt is belangrijk. Zo kun je vaak kiezen tussen een vijverbak of vijverfolie. Een vijverbak is een voorgevormde bak uit harde kunststof die makkelijker te plaatsen is dan een vijver met vijverfolie. Bovendien is er al ruimte voorzien voor planten. Wel ben je beperkt in de grootte en diepte van zo’n vijver. Een vijver met vijverfolie is vaak voordeliger dan eentje met een vijverbak en geeft je tuinarchitect of -aannemer meer ontwerpvrijheid.

3. Planten en/of vissen bepalen de diepte

Bij het ontwerp van je (zwem)vijver zal je tuinarchitect of -aannemer de dimensies van je vijver bepalen. Er zijn aangewezen dieptes afhankelijk van de planten en de vissen die je wilt plaatsen. Zo kan een vijver zonder vissen minimaal 25 tot 40 centimeter diep zijn. Een vijver met vissen moet minimaal 80 centimeter diep zijn. Soms kan dit ook dieper zijn, afhankelijk van de soorten vissen die in de vijver zullen leven. Het beste is om diepe zones af te wisselen met minder diepe zones voor de planten. Zitten er vissen in het water, dan moeten de planten hier ook op aangepast zijn.

4. Pompsysteem en/of filters

De waterkwaliteit van je (zwem)vijver verdient ook je aandacht. Pompsystemen en filters worden gebruikt om het water helder en gezond te houden. Er zijn verschillende systemen op de markt. Deze oplossingen verbruiken wel elektriciteit. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke vijver, waarbij het water op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. Benieuwd welke optie voor jou het best geschikt is? Laat je adviseren door een tuinaannemer en laat een passend voorstel op basis van jouw wensen uitwerken. 

Welk type vijver past bij jou?

Het voorjaar is de ideale periode om een vijver te laten aanleggen omdat de vijver dan de kans heeft om een biologisch evenwicht op te bouwen. Maar in de zomer of in het najaar kan ook. Er bestaan verschillende soorten vijvers en je hebt dus heel wat inrichtingsmogelijkheden. Welke kies jij?

Een siervijver

De siervijver is de meest voorkomende vijver bij particulieren. Hiermee bedoelen we een aangelegde vijver, die meestal voorzien is van vijverfolie, vijversubstraat, vijverbacteriën, filtersysteem en pomp. Je kunt voor een siervijver gaan met planten, die vooral mooi is om naar te kijken. Maar je kunt ook kiezen voor eentje met vissen.

Een natuurlijke vijver

Een natuurlijke of ecologische vijver wordt op een natuurlijke manier onderhouden zonder dat er chemicaliën, vijversubstraat, filters of pompen aan te pas komen. Deze vijver zit boordevol natuurlijke materialen zoals planten, zand en stenen waardoor het voor planten en dieren de ideale plek is om te leven en te groeien. Je laat er de natuur zijn vrije loop.

Een zwemvijver

Een zwemvijver of een hybride vijver is een mooie samensmelting van het recreatieve van een zwembad en het natuurlijke van een gewone vijver. Wil je in je tuin kunnen zwemmen, maar ook rekening houden met het milieu en de biodiversiteit? Wil je het hele jaar door kunnen genieten van het mooie uitzicht? Dan is een zwemvijver iets voor jou. Hier wordt geen chloor gebruikt zoals bij een zwembad, maar planten die het water filteren. Bovendien is het makkelijker en goedkoper te onderhouden.

Interesse in een bepaald type vijver? Vraag advies aan een tuinaannemer in je buurt voor meer info, het eventuele ontwerp en de aanleg ervan.

Vergunning, vrijstelling of melding nodig voor een (zwem)vijver?

In het algemeen geldt er in Vlaanderen een vergunningsplicht voor het aanleggen van een zwembad of zwemvijver in je tuin. Dit valt namelijk onder de verharde constructies. Wel kun je in bepaalde omstandigheden of onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling krijgen.

Je kan een vrijstelling voor je (zwem)vijver krijgen als:

  • het niet overdekt is,
  • alle verhardingen samen minder dan 80 m2 is,
  • het geen bouwvolume heeft,
  • niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld uitkomt,
  • 1 meter van de perceelsgrens ligt,
  • op minder dan 30 meter van je woning ligt,
  • niet in kwetsbaar gebied ligt,

Let op, de gemeente kan ook nog andere regels opleggen en heeft dus de definitieve beslissing in de hand. Informeer je dus op voorhand zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees hier de volledige checklist met aanvullende voorwaarden terug. Ben je niet zeker over de regels voor jouw droomzwembad- of zwemvijver? Laat je informeren door je tuinaannemer in de buurt.

Wat kost het en hoe onderhoud je een (zwem)vijver?

De kosten voor de aanleg van je vijver worden bepaald door de oppervlakte en de vorm van je vijver, de materialen en de planten die gebruikt zullen worden. Ook zullen de graafwerken in rekening gebracht worden. Materialen die gebruikt zullen worden zijn bijvoorbeeld worteldoek, eventueel vijverdoek, vijversubstraat, een pomp, filter en leidingen,… Na de aanleg kan ook het onderhoud van je (zwem)vijver nog kosten met zich meebrengen.

Er zijn enkele kleine onderhoudstaken die je zelf kan doen om je vijver in goede staat te houden. Zo kun je op regelmatige tijdstippen de algen gedeeltelijk uit het water scheppen met een schepnet, op het einde van de winter afgestorven plantmateriaal afsnijden en afgevallen bladeren verwijderen, geregeld sterk woekerende planten intomen, de vijver bijvullen wanneer er veel water verdampt is, om de 3 tot 5 jaar in september of oktober het slib van de bodem verwijderen om verlanding tegen te gaan, enzovoort.

Laat je je vijver door een tuinaannemer onderhouden, dan plan je dit best in voor het voorjaar. Zo geniet je in de zomer gegarandeerd van een vijver die tiptop in orde is. Vraag er wel tijdig naar want dit is een drukke periode.

Op zoek naar een geschikte aannemer voor je tuinproject? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.