Waterpartijen en waterbeheer, onmisbaar in de hedendaagse tuin

Water is een belangrijk element in de tuin. Zo is het niet alleen aangenaam om te genieten van een kabbelend fonteintje of van een plons in het zwembad, daarnaast kun je ook profiteren van de vele voordelen van een goed waterbeheer. Welke bovengrondse infiltratiesystemen en waterelementen kunnen je tuin een boost geven? Ontdek het in deze bloemlezing.
Water: een kostbaar goed voor mens, dier en tuin
Water oefent een grote aantrekkingskracht op ons uit: het is rustgevend, verkwikkend, dorstlessend en verkoelend. Eén ding is zeker, we kunnen niet zonder… en onze tuin al evenmin. Het is een vitale bron voor de biodiversiteit en het speelt een essentiële rol in de strijd tegen klimaatopwarming. Helaas maakt dit kostbare goed nog te weinig deel uit van onze tuinen.
Droogte komt steeds meer voor in onze tuinen. Wanneer het al eens regent dan komt het met bakken uit de lucht en kan het water niet snel genoeg in de bodem dringen. Bovendien stroomt veel van dat kostbaar schoon water de riolering in, waardoor het grondwater niet wordt aangevuld. De toenemende verhardingen werken dit ook mee in de hand. Zonde. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Door van je tuin een spons te maken!
Lees ook: Een oprit, tuinpad of terras gepland? Deze wetgeving is van tel.
Waterinfiltratie: een must
Wat als je regenwater slimmer kunt gebruiken? Door het op te vangen en in je tuin te infiltreren bijvoorbeeld. Dit kan op verschillende manieren: bovengronds via onverharde oppervlakken, bovengronds via (half)verharde oppervlakken of ondergronds via verharde oppervlakken. De eerste optie zorgt bovendien voor een leuk waterelement in de tuin. Een win-winsituatie! We gaan hier even dieper op in.
Bovengrondse infiltratieoplossingen
Een infiltratiekom of greppel
Kan het regenwater goed en snel door de tuinaarde dringen? Dan kun je lager gelegen delen in je tuin inrichten met infiltratiekommen. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om regenwater te vergaren en langzaam in de bodem te laten sijpelen. Deze kuilen zijn zo’n 20 à 30 centimeter diep en dus gemakkelijk zelf te creëren. Wel opletten voor natte voeten! Met een greppel van maximaal 30 centimeter diep kun je dan weer water afvoeren naar een slootje of vijver.
Moeraszone
Helt je tuin wat van je woning af, dan kun je op het laagste punt een diepere zone voorzien waar dan regenwater spontaan kan blijven staan en geleidelijk in de bodem kan infiltreren. Uiteraard moet de bodemsamenstelling dan voldoende doorlatend zijn. Beplant de zone met moerasplanten en geniet van je eigen stukje moeras.
Een wadi
Heb je een goed waterdoorlatende tuinbodem in je tuin dan kan een wadi van pas komen. “Een watte?”, horen we je denken. Het woord ‘wadi’ is eigenlijk een afkorting voor ‘Water Afvoer Drainage Infiltratie’. Hiermee kun je regenwater tijdelijk opvangen (bufferen) en geleidelijk in de bodem infiltreren. Een wadi is dus eigenlijk een speciale soort greppel met een natuurlijk vorm en een goed doorlaatbare bovenlaag en beplanting. De planten kunnen zowel tegen vocht als droogte. Hieronder zit ondergronds een filterbed/infiltratiekoffer met grind, lavasteentjes of kleikorrels (granulaten) in een waterdoorlatende geotextiel van waaruit het water beter in de bodem geïnfiltreerd wordt. Stijgt het water in de wadi, dan kan het teveel aan water via een overloop- en drainagebuis worden afgevoerd naar een beter doordringbare plek. Het is ook mogelijk om eventueel regenwater van je dak te laten uitkomen in een wadi. Voorzie flauwe bermen om gemakkelijk te kunnen maaien.
Een regenwatervijver of poel
Heb je in je tuin een natte bodem waardoor de infiltratie niet zo vlot verloopt? Bijvoorbeeld door een leem- of kleibodem, grondwerken, hoge grondwaterstand? Dan kan je regenwater laten infiltreren in een regenwatervijver. Dit is een vijver met schuine wanden en een diepe zone (zo’n 70 cm) waarin altijd water staat. De vijver is op 30 cm na bekleed met een folie en de schuine wanden zijn beplant met oeverplanten die de veranderende waterstanden kunnen verdragen. De vijverwanden zijn waterdoorlatend en kunnen gedeeltelijk water infiltreren.
Graag een ondergrondse infiltratie-oplossing? Lees er meer over in: Infiltreren dé oplossing om slim om te gaan met je regenwater.
Lees ook: Maak je trendy tuin klimaatbestendig.
Andere waterelementen
Een vijver: gezellige waterpartij in de tuin
Een vijver in de tuin is een lust voor het oog. Aan de waterkant kun je genieten van hetgeen er zich in en rondom afspeelt. Dieren kunnen er komen drinken en afkoelen en jij vindt er rust. Of je nu kiest voor een folievijver, een groene plantenvijver, een visvijver of een spiegelvijver zonder fauna of flora. Een vijvertje is een blikvanger en een meerwaarde voor je tuin.
Zwembad voor een frisse duik in het buitenleven
Water in de tuin kan ook een element om van te genieten zijn. Zo kan een zwembad in de tuin zeer verkwikkend zijn, zeker tijdens de warme dagen. Voor velen is dit een absolute meerwaarde. Dat merkten we vorige zomer ook aan stijgende verkoop van zwembaden tijdens de coronacrisis. Even een frisse duik en herbronnen in je eigen tuin, wie wil dat nu niet? Lees ook: Zwembaden: ontdek het budgetvriendelijke inbouwzwembad Infiniteau.
Zwemvijver: ecologisch zwembad
Wil je liever in een natuurlijk water plonsen? Dan is een zwemvijver misschien iets voor jou. Hier voelen mens, plant én dier zich goed. Planten en bacteriën gecombineerd met een pompinstallatie en voldoende zonuren zorgen voor een natuurlijk zuivering. Bovendien is een zwemvijver relatief goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Transformeer je vijver met de juiste plantensoorten tot een ‘hotspot’ voor insecten, amfibieën, vissen, kleine zoogdieren … en voel je één met de natuur.
Fonteintje: wie het kleine niet eert
Heb je niet veel ruimte voor een vijver, wadi of zwembad? Dan kun je nog steeds genieten van een waterelement in je tuintje of terras. Voorzie bijvoorbeeld een fonteintje dat het water rondpompt of een minivijvertje in een goedafgesloten regenton, teil of tobbe.
Zin om je tuin te transformeren tot jouw persoonlijke groene plek van rust? Ontdek meer ideeën in onze artikels over tuin.