Infiniteau

Zoveel betaal je jaarlijks aan onderhoudskosten voor je zwembad in de tuin (met besparingstips)

03/02/2023

Genieten van een verkoelende duik wanneer het jou past. Zonder haast het zonnigste plekje opzoeken aan de zwembadrand. Rustig baantjes trekken of uren dobberen op je luchtmatras. Een eigen zwembad in de tuin zorgt voor het echte vakantiegevoel. Wil je er lang van genieten, dan is een goed zwembadonderhoud onmisbaar. Wat zijn de bijkomende kosten na de aankoop van je zwembad? En waardoor worden die bepaald? Kom het hier te weten.

Kosten na aankoop van een zwembad

Denk je eraan om een zwembad in de tuin te laten plaatsen? Dan heb je heel wat keuze. Eén van de factoren die je beslissing zal beïnvloeden is het bijhorende prijskaartje. Maar ook na de aankoop van je zwembad komen er extra kosten bovendrijven. Voor het onderhoud bijvoorbeeld. 

Een goed onderhoud

Wil je lang van je droomzwembad kunnen genieten, dan kun je niet om het onderhoud heen. We kunnen de kosten hiervoor in vier onderdelen opsplitsen. Hoe diep moet je in je portemonnee duiken? Dat ontdek je hieronder. Bij onderstaande voorbeelden gaan we uit van een standaard zwembad met een watervolume van 30 m³. Let wel, dit is telkens een schatting van de gemiddelde prijs, die afhankelijk kan zijn van verschillende factoren.

1. Onderhoudskosten: filteren

Wil je je zwembadwater heerlijk helder houden, dan is een goed filtersysteem een must. Die verbruikt natuurlijk energie. Reken op een half jaar zwemplezier. Vanaf je eerste plons in april, tot een snelle duik eind oktober, zal je zwembadpomp enkele uren per dag moeten filteren. Reken zo’n 10 uur per dag gedurende 180 dagen. Tijdens de wintermaanden zet je hem in standby-modus. Het energieverbruik van je filterpomp is afhankelijk van het type zwembadpomp en de prijs per kwh bij je energieleverancier. Een standaard pomp verbruikt zo’n 1 tot 1,5 kw en een frequentiegestuurde pomp zo’n 400 w tot 700 w. De huidige energieprijzen verschillen per leverancier en veranderen dagelijks. In februari 2023 rekenen we 20 tot 40 eurocent per kwh. Het verbruik van je filtersysteem zal, in het geval van een energiezuinige filterpomp tussen de 200 en 400 euro kosten, maar kan dus ook oplopen tot 800 euro per jaar.

2. Kosten onderhoudsproducten

Enkel een zwembadfilter is niet voldoende om je zwembad te onderhouden. Er komen namelijk nog andere stoffen in het zwembadwater terecht die de kwaliteit kunnen aantasten. Denk maar aan algen en bacteriën, zonnemelk, vuiltjes, … Schaf daarom onderhoudsproducten met chloor aan om je zwembad te desinfecteren. Controleer regelmatig de chloorlevels, de pH-waarden, het kalkgehalte, … van het water en stel waar nodig bij met de juiste zwembadproducten. Die kosten je jaarlijks zo’n 250 tot 400 euro.  

3. Kosten voor water

Voor het kostbare (drink)water waarmee je je zwembad (bij)vult, zal je natuurlijk ook moeten betalen. De totale kost is afhankelijk van de grootte van het zwembad en de prijs per kubieke meter voor water. In Vlaanderen bedraagt dit in 2023 zo’n 5,41 euro per kubieke meter. Natuurlijk moet je je zwembad niet altijd opnieuw volledig vullen. Maar weet dat hierna nog zo’n 30 – 50% van de totale hoeveelheid water verloren kan gaan door: het algemene gebruik van je zwembad, verdampen door de zon, ‘bommetje’ spelen, water dat over de rand komt, water dat meereist bij het verlaten van het zwembad, enzoverder. Hierdoor zal je af en toe je zwembad moeten bijvullen. Reken op een bijvulkost van 50 tot 85 euro per jaar voor een zwembad met een inhoud van zo’n 30 m3.

4. Verwarmingskosten

Wil je in zwembadwater met aangename temperaturen van rond de 28° Celsius zwemmen, dan zal je het moeten verwarmen. Hoe je zwembad georiënteerd is ten opzichte van de zon, zal deels meespelen. Maar ook het type verwarmingssysteem, de afdekking en de weersomstandigheden, bepalen hoeveel je verwarmingskosten bedragen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame oplossing met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en warmtepomp om de kosten te drukken. Reken op een energiekost tussen 250 en 400 euro voor het verwarmen van je zwembad met een warmtepomp. Met een minder energiezuinig systeem reken je best op een kost van 500 tot 1000 euro.

Gemiddelde jaarlijkse kost voor zwembadonderhoud

Wat is de gemiddelde jaarlijkse kost? Exterior Living zocht het voor je uit. Deze kost is slechts een indicatie. Houd er rekening mee dat het bepaald wordt door verschillende factoren zoals het volume water dat in je zwembad gaat, de gemiddelde prijs van onderhoudsproducten, de verwarming van het water en het bijvullen.

Alles samengeteld, kom je op een gemiddelde onderhoudskost van 1000 tot 1500 euro voor een zwembad met een inhoud van 30 m3. Of zo’n 33 tot 45 euro per m3 per jaar in 2023.

Op zoek naar een mooi zwembad voor in je tuin? Ontdek het aanbod bij Exterior Living en ga langs bij een verdeler in je buurt. 

Tips om de kosten te drukken

Wil je toch wat besparen op de onderhoudskosten van je (toekomstige) zwembad? Pas dan deze tips toe:

Ga voor een onderhoudsvriendelijk zwembad

Wil je niet liggen zwoegen op het schoonmaken van je zwembadtegels? Kies dan voor een ‘gladde liner’ voor aan de binnenkant. Algen en bacteriën kunnen zich hieraan minder snel hechten, in vergelijking tot de voegen bij tegels. Bovendien heb je hierdoor minder reinigingsproducten nodig om je water schoon te houden. Ontdek hier het aanbod zwembaden en verschillende soorten zwembad-liners.

Kies een goed filtersysteem

Een optimale zwembadfilter bespaart je heel wat schoonmaakwerk. Laat je informeren door een zwembadspecialist.

Dek je zwembad af

Voorkom dat de warmte van je verwarmd zwembad via het wateroppervlak verdwijnt. Dek daarom je zwembad, wanneer je het niet gebruikt, af met een kwaliteitsvolle afdekking, zoals eentje met solar lamellen, en bespaar op je totale energiekost. Ontdek verschillende manieren om je zwembad af te dekken.

Lees ook deze onderhoudstips voor het zwembad.

Heb je interesse voor een zwembad in je tuin? Laat je inspireren door het aanbod bij Exterior Living, download de gratis infogids. Benieuwd naar nog meer mogelijkheden voor je tuinproject? Laat je inspireren op de website en win persoonlijk advies in bij een verdeler in je buurt.

Infiniteau
Infiniteau
Rectoo
In samenwerking met Exterior Living

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.