Hoe zelf een inbouwzwembad plaatsen in je tuin?

Gepubliceerd op

Een frisse duik nemen in je eigen zwembad, wanneer je maar wil. Die luxe is vast ook voor jou weggelegd. Ontdek een budgetvriendelijk en kwalitatief inbouwzembad dat je zelf kan plaatsen en leer hoe je vlot je zwembad aanlegt. Deze klus is perfect haalbaar voor handige doe-het-zelvers. Niet zo handig, geen tijd, of hou je niet van klussen? Schakel dan een ervaren zwembadbouwer in. Succes gegarandeerd!

De voordelen van een inbouwzwembad

Er bestaan heel wat soorten zwembaden die je zelf kan plaatsen, maar een inbouwzwembad heeft op veel vlakken een streepje voor. Omdat het zich op grondniveau bevindt, kan je het mooi integreren in je tuin. En dankzij het goede overzicht, hou je makkelijk je spelende kids in de gaten. Die kunnen trouwens vlot het zwembad instappen of springen, zonder een trapje te moeten beklimmen.

Op zoek naar een betaalbaar inbouwzwembad dat je zelf kan plaatsen? Vraag hier je inspiratiegids zwembaden aan en ontdek de beste keuze voor jou. Ook als je op zoek bent naar een houten opbouwzwembad of een half ingegraven zwembad vind je er een duurzame match.

Kies de afmetingen van je zwembad (tot op de halve meter)

Al een idee hoe groot je inbouwzwembad moet zijn? Dit type zwembad maak je zo breed en zo lang als je zelf wil. Kies je voor het modulair inbouwzwembad Infiniteau van Exterior Living, dan kan je deze afmetingen tot op de halve meter bepalen. Dit zwembad met stalen profielen en wanden wordt ter plaatse geleverd. Omdat je zelf voor de plaatsing zorgt, bespaar je op de kosten van je zwembadproject. Maak kennis met Infiniteau in deze video en informeer je over prijzen.

Wist je dat een Infiniteau zwembad snel te plaatsen is? Nadat de betonplaat klaar is, plaats je dit zwembad met 2 ervaren klussers in slechts één dag. Hieronder lees je hoe je aan de slag gaat. Ben je niet heel handig, dan schakel je beter een ervaren zwembadbouwer in. Bij hem ben je zeker van een perfecte plaatsing volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Laat je adviseren over de juiste plaats

Een zwembad plaats je niet gelijk waar. Je Exterior Living verdeler adviseert je graag over de meest geschikte locatie. Over het algemeen kies je best een zonnige plek waar geen bomen of hoge struiken in de buurt staan. Zo vermijd je dat het zonlicht wordt tegengehouden. Bovendien zullen er zo minder takken en bladeren in je zwembad belanden.

Hoe je inbouwzwembad aanleggen?  

Hieronder ontdek je hoe je zelf een inbouwzwembad aanlegt in slechts 5 stappen.

1. Graafwerken en betonplaat storten

Een zonnige plek gespot in je tuin, waar weinig of geen bomen staan? Dan kan je van start met de graafwerken. Hou hierbij rekening met de gekozen maat van je zwembad en laat genoeg ruimte aan alle zijkanten. Je hebt een vlakke, gewapende betonplaat nodig met een bewapeningsnet van 8/8/150/150 en een dikte van 15 cm. Graag bouwkundig advies of hulp bij de uitvoering? Schakel dan een tuinaannemer of zwembadbouwer in.

2. Constructie en panelen monteren

De stalen constructie is de basis van je zwembad. Daarop monteer je de zijpanelen. Eerst maak je de ankers van de constructie vast op de betonplaat. Daarna bouw je de rest van de constructie op. Klik vervolgens de zijpanelen in elkaar. Dit gaat het snelst met de hulp van een handige helper. Vergeet niet te checken of alle panelen goed vastzitten.

3. Zwembadinstallatie plaatsen

Nu ga je de ingebouwde delen van je Infiniteau zwembad installeren. De skimmers, die ervoor zorgen dat het water door de filterinstallatie gepompt wordt, moeten waterpas en waterdicht zijn. Zaag hiervoor de nodige opening uit de panelen. De ruimte rond je zwembad vul je op met stabilisé. Let erop dat je technieken toegankelijk blijven voor eventueel onderhoud achteraf.

Voor de terugvoer teken je de openingen op de panelen en haal je de stukken uit met een klokboor. Aan de buitenkant draai je de terugvoer aan tot die stevig vastzit. Na afloop monteer je de Hung-profielen op de constructie.

4. Liner hangen

Zodra je zwembadconstructie klaarstaat, kan je de liner hangen. Ga heel precies te werk, want kreuken kan je nadien niet meer weghalen. Tip: bewaar de liner enkele dagen voor je aan de slag gaat al op kamertemperatuur. Zo weet je zeker dat hij elastisch genoeg is.

Om de liner te hangen, begin je bij de hoeken van het zwembad. Die plak je af met plakband om de liner plooivrij te houden. Plooi de liner zo open dat de hoeken overeenkomen met de hoeken van het zwembad. Schuif nu de rand van de liner in de Hung-profielen. Let erop dat de hoeken beneden goed aansluiten. Wanneer de liner hangt, snij je de openingen voor de skimmers en de terugvoer uit.

5. Vullen en opvullen

Hangt de liner en is alles goed geïnstalleerd? Vul je inbouwzwembad dan langzaam met schoon water. Het Infiniteau zwembad is een zelfdragend bad. Dit betekent dat je het niet hoeft aan te dammen langs buiten. Vul de afgegraven ruimte rond het zwembad weer op en leg eventueel een terras aan rond je zwembad.

Kijk je uit naar een betaalbaar inbouwzwembad? Neem dan contact op met een Exterior Living verdeler in je buurt, volledig vrijblijvend. Hij vertelt je graag meer over het modulaire inbouwzwembad Infiniteau en kan je een offerte bezorgen. Bovendien kan hij instaan voor de plaatsing van je zwembad. Zo ben je zeker van een vakkundige aanpak en een duurzaam resultaat. Zorgeloos genieten!