Een zwembad aanleggen: welke factoren bepalen de kostprijs?

31/01/2024

Aperitieven aan het water, een verfrissende duik nemen of een heuse poolparty organiseren. Met een eigen zwembad kan het gewoon bij je thuis! Een zwembad, da’s toch een grote investering? Dat valt heel goed mee. Zelfs een modern inbouwzwembad aanleggen hoeft echt geen rib uit je lijf te kosten. Ontdek welke factoren de kostprijs van een zwembad bepalen.

Een eigen zwembad, een slimme investering

Een eigen zwembad is pure luxe, dat klopt. Maar tegelijk is het ook een slimme investering. Een zwembad zorgt voor jarenlang plezier voor het hele gezin, bovendien is je woning meer waard met zwembad. Maar wat kost een eigen zwembad nu precies? De prijzen die je online vindt, variëren sterk. Er zijn immers tal van soorten, formaten, materialen en opties verkrijgbaar. Een afdekzeil of rolluik bijvoorbeeld kost je wat extra, maar verlengt wel de levensduur van je zwembad. Tijd voor een scherp zicht op het kostenplaatje. Hieronder ontdek je de kosten die bij de aankoop, het gebruik en het onderhoud van een zwembad komen kijken.

Liever meteen een prijsofferte op maat van jouw tuin? Neem dan contact op met een professionele verdeler.

Hoeveel kost een eigen zwembad?

De prijs van een zwembad wordt bepaald door diverse factoren: het bouwtype, het formaat, de materialen en afwerking, de technische installatie, de opties, de eventuele graafwerken en de plaatsing. Verder zullen technische voorzieningen zoals een zwembadpomp, een filtersysteem, een warmtepomp en verlichting de kostprijs van je zwembad verhogen. De prijzen van zwembaden lopen dan ook uiteen: van zo’n 5.000 euro tot meer dan 80.000 euro. Een eerste bepalende factor is het bouwtype. Ga je voor een opbouw zwembad, een inbouwzwembad of een half ingegraven zwembad?  We vertellen je graag meer over de kostprijs per type.

Goed om te weten: bij Exterior Living kan je kiezen tussen een opbouw zwembad, een inbouwzwembad of een half ingegraven zwembad. Hun modulair Infiniteau zwembad wordt altijd ingegraven in de grond. Bij de houten zwembaden heb je de keuze uit alle 3 bouwmodellen. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en ontdek het gamma.

De prijs van een opbouw zwembad

De prijzen van een opbouwzwembad zijn grotendeels afhankelijk van het formaat en de gebruikte materialen. Zelfdragende zwembaden zijn doorgaans het goedkoopst, daarnaast zijn er baden met metalen of houten wanden. Neem je zelf de plaatsing voor je rekening, dan heb je voor zo’n 11.000 euro een hoogkwalitatief houten zwembad van zo’n 6 bij 4 meter. Plaatsing, accessoires, schoonmaakmaterialen en waterbehandelingproducten niet inbegrepen welteverstaan. Verken het gamma opbouw zwembaden bij Exterior Living.

De prijs van een inbouwzwembad

Als je een ingegraven zwembad in je tuin wilt, heb je doorgaans een grondwerker nodig. Afhankelijk van de grootte van het bad en de bereikbaarheid van je tuin met een graafmachine betaal je al snel 1.000 tot 5.000 euro. Maar je kan ook een compacte graafmachine huren om de kosten te drukken. Je zal de uitgegraven grond wel nog moeten afvoeren. Zowel het transport als het dumpen van de grond brengen kosten mee.

Voor een inbouwzwembad zijn er tal van mogelijkheden. Sommigen metsen zelf de kuip en schakelen enkel voor de technieken een specialist in. Geen tijd, of ben je niet zo handig? Dan kan je ook alles laten doen. Je kiest dan voor een gemetste of betonnen kuip, of een kant-en-klaar zwembad uit polyester, polypropyleen, inox of composiet. Afhankelijk van de grootte van het bad betaal je zo’n 25.000 tot 30.000 euro voor een eenvoudig rechthoekig zwembad van zo’n 8 op 4 meter met boordsteen, zandfilter en manueel doek. Voor een automatisch rolluik komt daar 5.000 tot 10.000 euro bij. Verder kan je je zwembad uitrusten met verlichting, een trap, automatische chloorinstallatie, ladder enzoverder.

Infiniteau, een betaalbaar modern inbouwzwembad

Bij Exterior Living vinden ze dat een kwalitatief en modern inbouwzwembad betaalbaar moet zijn. Hun aantrekkelijk geprijsde Infiniteau inbouwzwembad illustreert dit. Infiniteau heeft een strak design en wordt modulair opgebouwd met delen van een halve meter. Jij bepaalt zelf (tot op de halve meter) de afmetingen van je zwembad. Nadat de betonplaat klaar is, plaats je dit bad met 2 personen vlot in één dag. Prijs vanaf 11 400 euro voor een bad van 4 x 8 meter. Neem contact op met een verdeler voor info over mogelijkheden en prijzen. 

Je zwembad vullen en verwarmen

Je zwembad moet natuurlijk gevuld worden. Mits een normaal gebruik, een goed filtersysteem en correct onderhoud, hoef je je een zwembad gelukkig niet vaak bij te vullen. Maar hoe ga je je zwembadwater verwarmen? Een warmtepomp is de meest populaire manier. Ook hier lopen de prijzen uiteen: van 1.000 euro tot meer dan 5.000 euro. Het toestel dat je nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid water die je moet verwarmen. Daar moet je nog de elektriciteitskosten bij tellen voor de tijd dat de warmtepomp effectief werkt. Reken op zo’n 500 à 600 euro per jaar om je zwembad met afdekking te verwarmen van april t.e.m. oktober.

Onderhoud van je zwembad

Een andere kostenpost is het onderhoud van je zwembad. Zo moet je ervoor zorgen dat de chloor- en de pH-waarde op peil blijven. Dat kan handmatig of automatisch. Voor de producten reken je 300 à 500 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van je zwembad en het gebruik. Een geautomatiseerde waterbehandeling meet continu je waterwaarden en voegt zelf de juiste hoeveelheden van elk product toe. Dit apparaat kost gemiddeld zo’n 1.500 tot 2.000 euro.

Je reinigt liever niet zelf de wanden en vloer van je zwembad? Een zwembadstofzuiger gaat door het bad en zuigt alle grassprieten, haren, insecten of en vuildeeltjes op. Kostprijs: zo’n 1.500 euro. Tot slot zal je je zwembad elk jaar winter- en zomerklaar moeten maken. Schakel je daarvoor een vakman in, dan kost je dit zo’n 500 euro per jaar extra. Een aanrader, want zo’n expert weet precies waarop te letten en stelt eventuele problemen tijdig vast.

Voor een betaalbare prijs een modern en kwalitatief zwembad in je tuin plaatsen? Dat kan! Ontdek Infiniteau, het modulair inbouwzwembad van Exterior Living: 100% Belgisch vakmanschap. Je kan dit zwembad in slechts 1 dag opbouwen met 2 personen (excl. betonplateau en graafwerken). Vind hier een dealer in je buurt en vraag vrijblijvend je offerte op maat.

Tip: ontdek ook de Maluwi van Exterior Living, een moderne aluminium terrasoverkapping die kan dienen als poolhouse. Van deze overdekte loungeruimte kan je het hele jaar door genieten. Dat went snel!

In samenwerking met Exterior Living

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.