Waterbeheer in de tuin: wapen je tuin tegen droogte

Gepubliceerd op 17 Juni 2020

Door slim om te springen met water, blijft jouw tuin in topconditie. Ook tijdens periodes van aanhoudende droogte. Hoe zorg je voor een goed waterbeheer in je tuin? Ontdek onze tips en schakel een tuinaannemer in voor de uitvoering van een actieplan op maat.

Je planten houden van regenwater

De laatste jaren vrezen we elke zomer opnieuw voor een watertekort. Dan mogen we ons gazon en planten niet sproeien. Regenwater opvangen zou de planten in je tuin wel eens kunnen redden. Regenwater bevat nauwelijks kalk en is daarom beter voor je planten dan leidingwater. Bovendien bespaar je zo op je waterrekening.

Wil je serieus aan de slag met het opvangen en hergebruiken van regenwater, dan kijk je best uit naar een regenwateropvangsysteem. Een tuinaannemer adviseert je graag, en heeft nog veel meer tips voor een droogtebestendige tuin. Vind hier een tuinaannemer in je buurt en neem contact op voor advies.

Een watergeefsysteem op maat voor je tuin  

De tuinaannemer kan je ook een watergeefsysteem op maat voorstellen, met boven- of ondergrondse waterverdeling. Het ideale scenario is om regenwater te gebruiken. Het is natuurlijk water én gratis, op voorwaarde dat je het opvangt op het dak van je woning, de garage of een bijgebouw. Jij kiest of je het in- en uitschakelen van het bewateringssysteem manueel of geautomatiseerd laat verkopen, eventueel zelfs aangestuurd door een droogtesensor.

Graag hulp van een expert voor het onderhoud of droogtebestendig maken van je tuin? Leer hier meer over de mogelijkheden.

Infiltratieputten

Water dat op je oprit, tuinpaden en terras valt, is moeilijk te stockeren in reservoirs. De tuinaannemer leidt het daarom naar ingegraven infiltratieputten. Vanuit de putten verdeelt het water zich in de bodem en dringt het eventueel zelfs door richting grondwater, waarna planten, struiken en bomen het opzuigen en opnemen in hun sapstroom. Op die manier zijn je planten prima beschermd tegen de droogte. Ontdek hier meer tips voor een gezond gazon.

De ideale voedingsbodem voor je nieuwe tuin

Hoe kan je jouw tuin zo laten aanleggen dat die lang mooi blijft? Alles begint met een goede voorbereiding van de grond. De tuinaannemer geeft je tuingrond wat hij nodig heeft. Afhankelijk van waar je woont en de kwaliteit van de tuingrond, werkt hij er compost, turf of andere grondverbeteringsmiddelen onder. Maar hij kan er ook waterbufferende gelkorrels onder mengen. Die zuigen het water op en houden het vast tot jouw planten er nood aan hebben. De tuinaannemer beschermt met deze ‘watersponsjes’ zelfs je hagen, struiken en bomen tegen droogte. Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt en bewapen je tuin tegen droogte.

Jonge planten krijgen druppelsgewijs water

Planten die dit of vorig jaar een nieuwe plek in je tuin kregen, hebben een te korte wortel om ver op zoek te gaan naar vocht. Ze willen liefst druppelsgewijs water krijgen. Je tuinaannemer kan daarvoor zorgen met een combinatie van compost, watersponsjes en druppeldam, of door rond de nieuwe planten waterzakken of waterkussens te leggen. Druppel per druppel laten ze de emmers water binnenin langzaam doorstromen naar de planten. Hun wortels hebben op die manier geen last van droogte, hoe erg de zon ook brandt.

Toch een droog gazon, wat nu?

Met een wetting agent of waterverdeler zorgt je tuinaannemer ervoor dat elke druppel water die je sproeit én het eventuele regenwater makkelijk tot in de wortelzone doordringen. Het blijft er opgeslagen zodat het gazon het in alle rust kan opnemen en weer groen kleurt. Is je gazon zo droog dat het er geel uitziet? Een wetting agent, gevolgd door een flinke gietbeurt, herstelt het gras snel. Daarbovenop kan je tuinaannemer een extra bemesting voorstellen bij wijze van oppepper. Wil jij je droge gazon weer laten stralen? Schakel dan een tuinaannemer in.

Van het ontwerp van een droogtebestendige tuin en het onderhoud ervan tot het tackelen van droogteproblemen in je tuin. De tuinaannemer staat je bij met raad en daad. Vind hier een tuinaannemer in je buurt. Tip: scoor hier frisse ideeën voor je tuin en laat je inspireren.

Lees ook:

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan