Plaats een regenwatersysteem, bespaar op je waterfactuur en beperk het drinkwatertekort

Gepubliceerd op 04 August 2020

Hittegolven zorgen bijna jaarlijks voor drinkwaterschaarste. Het is daarom aangeraden om verantwoorder met ons drinkwater om te gaan. Met een regenwatersysteem kan dit. Bovendien kun je zo ook de bijhorende drinkwaterfactuur doen dalen. Plaats je bovendien je regenwaterpomp met een zelfbouwpakket, dan bespaar je daarbovenop ook op de installatiekosten.

Waterverbruik in België

Als je er even over nadenkt, we verbruiken voor heel wat toepassingen drinkwater: drinken, koken (3 l), baden/douchen (44 l), schoonmaken (8 l), afwassen (7 l), de was doen, … Dagelijks verbruiken we zo’n 110 liter water. Jaarlijks verbruikt een Belgisch gezin van vier personen gemiddeld zo’n 200 m3 water. En daar betaal je natuurlijk voor. De bijhorende waterfactuur valt dan wel eens tegen…

Waterbesparingstips

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Door verantwoord om te gaan met je drinkwaterverbruik kun je de factuur doen dalen. Kort douchen in de plaats van in bad gaan, je bad of douche delen, niet onnodig water laten lopen, je wc doorspoelen met regenwater, lekkende kranen tijdig repareren, je kranen goed dichtdraaien, … zijn slechts enkele tips waarmee je water kunt besparen. Maar je kunt nog meer doen!

Gebruik regenwater voor een fikse besparing

Vang je regenwater op en hergebruik je het met behulp van een regenwatersysteem dan kun je tot 60 % op je drinkwaterverbruik en waterfactuur besparen. Het leidingwater voor onderhoudswerken en poetsen, de was en het toilet kan gerust vervangen worden door regenwater. Voor andere toepassingen zoals koken, de vaat en bad of douche kan dit niet, omwille van gezondheidsredenen.

Bovendien bevat Regenwater van nature geen kalk in tegenstelling tot drinkwater. Hierdoor tast het je wasmachine, wasgoed, tegels, planten, enzovoort niet aan. Ook moet je minder wasproduct gebruiken om je was proper te krijgen. Nog een goede reden om regenwater te gebruiken.

Regenwatersysteem: onderdelen

Een regenwatersysteem bestaat uit verschillende onderdelen: een regenwatertank, regenwaterpomp, een filter, toevoer, overloop, … Wil je je regenwaterpomp zelf plaatsen? Maak een afspraak met een zelfbouwadviseur. Die stelt voor jou een zelfbouwpakket op maat samen.

Werking regenwatersysteem

Met een regenwatersysteem gebruik je dus regenwater dat je opvangt en daarna verzamelt in een regenwaterput. De regenwaterpomp met drukcontrole pompt, wanneer er vraag naar is, het gefilterde regenwater naar boven. Is het regenwater op, dan gebruik je leidingwater. Daar bestaan twee systemen voor: een systeem dat bijvult, en een systeem dat omschakelt. Er is bij beide oplossingen nooit contact tussen regen- en leidingwater. Dit is namelijk wettelijk verboden.

Zelf een regenwatersysteem installeren

Bij een regenwatersysteem komt wel wat kijken. Maar je kan er gerust zelf mee aan de slag gaan. Raadpleeg je zelfbouwadviseur voor een zelfbouwpakket met het materiaal voor een regenwaterpomp, handleidingen, instructievideo’s, …  om gemakkelijk zelf je regenwatersysteem te plaatsen. Ook voor advies en technische tips kun je er terecht.

Wil je zelf je regenwatersysteem installeren en zo geld uitsparen? Informeer je hier nog meer over regenwaterrecuperatie. En neem contact op met een zelfbouwadviseur.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan