Regenwaterrecuperatie: waarom regenwater hergebruiken of laten infiltreren?





Wist je dat we gemiddeld 120 liter water per dag, per persoon gebruiken? Indrukwekkend niet? 70 liter daarvan gebruiken we om het toilet door te spoelen, om planten in de tuin te besproeien of voor de wasmachine. Een verspilling van drinkbaar water. Maar het kan ook anders, en goedkoper! Ontdek waarom je best regenwater recupereert en leer hoe je dit aanpakt.
De voordelen van regenwaterrecuperatie
Gefilterd regenwater uit een regenwaterput gebruiken is erg voordelig. Je kunt bijvoorbeeld je toilet doorspoelen met gratis regenwater, zodat je daarvoor geen drinkwater moet gebruiken. Bovendien gaan je wasmachine, je waterleidingbuizen en je verwarmingstoestellen veel langer mee. Regenwater is namelijk veel zachter dan leidingwater en bevat dus minder kalk. Een regenput bewaart het water op een constante temperatuur. Dankzij het filtersysteem komen dingen die niet in je water moeten zitten, zoals takken, bladeren, steentjes, vuil en grof zand, niet in je regenwaterput terecht en spoelt er proper water door je toilet. Bekijk kwalitatieve regenwaterputten en ontdek een eenvoudig regenwaterrecuperatie-systeem.
Opgelet als je in een vervuilde omgeving woont
Ook je wasmachine aansluiten op regenwater is doorgaans een goed idee, maar er zijn uitzonderingen. Wanneer je in een sterk vervuilde omgeving woont, of in de buurt van boerderijen, is het niet aangeraden om je wasmachine aan te sluiten op regenwater. Het regenwater komt langs je dak, door de filter, in je regenwaterput. Dat water neemt dan vanop het dak heel wat vervuilende stoffen met zich mee, die te klein zijn om in de filter te blijven zitten en dus mee de put in stromen. Bijgevolg kan het water in je regenwaterput pesticiden of schadelijke stoffen bevatten.
Welke regenwaterput heb ik nodig?
Er bestaan twee soorten regenwaterputten: regenwaterputten uit beton en regenwaterputten uit kunststof. Welke regenwaterput past bij jou? Een betonnen regenwaterput neutraliseert de zuurtegraad van het regenwater heel goed. Regenwater is vaak licht zuur, vandaar dat deze put een goede oplossing biedt. Ten opzichte van een regenwaterput uit kunststof is die uit beton een heel stuk zwaarder, maar wel goedkoper. Liever een lichtere variant, die je makkelijk kan plaatsen? Dan kies je best voor de kunststof variant. Zo is de kunststof regenwaterput een goed idee wanneer je je regenwaterput wil installeren bij een bestaande woning, want deze put is makkelijk te plaatsen op moeilijker bereikbare plekken. Denk ook aan de toebehoren voor je regenwaterput: een filter, drijvende aanzuiging en overloopsifon zorgen voor de kwalitatieve opslag van het regenwater. Ontdek duurzame regenwaterputten en vraag je offerte aan.
Regenwaterinfiltratie als oplossing voor droogte
Tegenwoordig kennen we warme zomers, waar vaak ook droogte en waterschaarste mee gepaard gaan. Dat oplossen is iets waar we allemaal ons steentje aan kunnen bijdragen. In dichtbevolkte steden en gebieden vind je voornamelijk verharde grond terug. Water dringt daardoor niet meer goed in de grond en wordt dus snel afgevoerd via de riolen, met uitdroging van de grond en overstromingen als gevolg. Door een infiltratievoorziening te plaatsen, zorg je ervoor dat niet al het regenwater rechtstreeks naar de riolen gaat, maar er ook een deel in de grond sijpelt. Dit systeem kan je makkelijk koppelen aan een buffer. Deze buffer vangt bij hevige regen het water op en vertraagt het afvoeren naar het infiltratiesysteem. Zo ontlast je de rioleringen enorm, waardoor lagergelegen gebieden minder snel onder water komen te staan.
Wil ook jij regenwater opvangen en recupereren bij je thuis, of droogte tegengaan met een infiltratiesysteem?Ontdek diverse regenwaterputten en infiltratiesystemen en vraag vrijblijvend je offerte aan. Benieuwd naar de mogelijkheden voor regenwaterrecuperatie of -infiltratie bij jou thuis? Of zit je nog met vragen? Neem dan contact op met een specialist.