Regenwater recupereren: hoe regenwater gebruiken voor je huishouden?

Gepubliceerd op 14 April 2021

Drinkwater is niet goedkoop en wordt alsmaar schaarser. Gelukkig zijn er heel wat manieren om drinkwater te besparen, zonder dat je daarvoor je vertrouwde comfort moet opgeven. Door regenwater te gebruiken voor allerlei toepassingen vermindert je waterverbruik enorm. Da’s goed voor de planeet en je budget. Ontdek snel hoe het werkt! 

Ons waterverbruik: 11 emmers per persoon per dag

Een gemiddelde Belg verbruikt gemiddeld 110 liter drinkwater per dag. Dat zijn maar liefst 11 volle emmers. Een derde van het drinkwater dat we verbruiken, gebruiken we om het toilet door te spoelen. Door te kiezen voor een wc met spaarknop kun je het waterverbruik voor het toilet alvast met een derde verminderen. Maar je kunt nog veel verder gaan. Zo kun je het regenwater dat van je dak loopt, gebruiken voor het doorspoelen van je wc. Ook voor tal van andere huishoudelijke toepassingen kun je trouwens regenwater gebruiken. Zo verbruik je tot 60% minder leidingwater en daalt je waterfactuur. In totaal kan de jaarlijkse waterbesparing voor een gezin van vier zo oplopen tot 70 000 liter! Ontdek hoe je regenwater gebruikt voor je huishouden.

Regenwater recupereren? Voorzie een regenwaterput, -ton of -tank

België telt gemiddeld 200 regendagen per jaar. Het regenwater dat op je dak valt, kun je opvangen in een regenwaterput, een regenton of regenwatertank. Het opgevangen water gebruik je om je toilet door te spoelen, je wasmachine te laten draaien, je auto te wassen of je tuin te besproeien. In Vlaanderen en Brussel is zo’n regenwaterrecuperatiesysteem trouwens verplicht bij nieuwbouw of renovatie. Er bestaan regentonnen die je in je tuin kunt installeren en een volume regenwater kunnen opvangen van 10.000 tot zelfs 20.000 liter. Ga je voor een exemplaar in beton, dan moet je die ingraven. Een regenton uit synthetisch materiaal kun je gemakkelijker installeren. Leer hier meer over de kostprijs van een regenwatersysteem en check bij je gemeente of je een premie kunt krijgen.

Kijk uit naar een zuinige regenwaterpomp

Om regenwater uit je regenwatertank, regenwaterton of regenwaterput te kunnen gebruiken, moet het opgevangen water eerst gefilterd worden. Regentonnen zijn daarom uitgerust met een pompsysteem en een filter. Een pomp met filter maakt het opgevangen regenwater gebruiksklaar. Bij de installatie van je regenwaterpomp heb je de keuze. Ofwel installeer je de pomp in je regenwaterput, ofwel in een droge ruimte (berging of schuur). Komt de pomp in een droge ruimte te staan, dan zuigt je pomp met een aanzuigslang het water uit de regenwaterput. Van daaruit wordt het onder druk verder naar je woning geleid. Bij deze opstelling is je regenwaterpomp gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud. Komt je pomp in een regenwaterput, dan wordt een dompelpomp met vlotterschakelaar gebruikt. Omdat de pomp in het water staat, is er geen geluidshinder. Ontdek diverse regenwaterpompen en maak een afspraak met een adviseur.

De juiste regenwaterfilters voor je regenwatersysteem

Het filteren van het regenwater gebeurt met een fijnfilter tegen zand en vuildeeltjes en met een actieve koolfilter voor een goede geur en kleur. Om je regenwaterpomp optimaal te laten werken, vervang je de regenwaterfilters best regelmatig. Goed om te weten: als je het regenwater ook voor de douche of wastafels gaat gebruiken, heb je een extra filter met UV-lamp tegen bacteriën nodig.

Door regenwater te recupereren, daalt je waterverbruik tot wel 60%. Op de website van Facq vind je diverse zuinige regenwaterpompen die daarvoor geschikt zijn. Vragen over regenwaterrecuperatie? Of benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie en het kostenplaatje? Maak dan een afspraak met een Facq-adviseur.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan