Vermijd drinkwatertekort: plaats een regenwatersysteem en bespaar op je waterfactuur

Gepubliceerd op 06 August 2020
regenwatersysteem

De hete temperaturen en hittegolf veroorzaken weer schaarste in ons drinkwater. Wil je verantwoord omspringen met je waterverbruik en fiks besparen op bijhorende kosten? Ontdek hoe je dit doet met een regenwatersysteem.

Hoog waterverbruik

Een Belgisch gezin van vier personen verbruikt gemiddeld zo’n 200 m3 water per jaar. Per dag verbruiken we zo’n 110 liter water. Er zijn heel wat toepassingen waarvoor we telkens drinkwater gebruiken. Om te koken (3 l), voor onderhoudswerken en poetsen (8 l), de afwas (7 l), de was, het toilet (30 l), het bad/douche (44 l). En dat merken we aan onze waterfactuur. Zonde, want er zijn ook andere mogelijkheden.

Tips om water te besparen

Kort douchen in de plaats van in bad gaan, je bad of douche delen, niet onnodig water laten lopen, je wc doorspoelen met regenwater, lekkende kranen tijdig repareren, je kranen goed dichtdraaien, … Met deze tips kun je inderdaad water besparen. Maar je kunt nog meer doen!

Een fikse besparing

Waarom niet het regenwater opvangen en gebruiken? Met een regenwatersysteem kun je tot 60 % op je waterfactuur besparen! En zo verbruik je minder kostbaar drinkwater. Het leidingwaterverbruik voor onderhoudswerken en poetsen, de was en het toilet kan zo vervangen worden door regenwater. Voor andere toepassingen zoals koken, de vaat en bad of douche kan dit niet, omwille van gezondheidsredenen.

Extra voordelen

Regenwater bevat van nature minder kalk dan drinkwater. Hierdoor tast het je wasmachine, wasgoed, tegels, planten, enzovoort niet aan. Ook moet je minder wasproduct gebruiken om je was proper te krijgen. Nog een reden om regenwater te gebruiken.

Onderdelen regenwatersysteem

Een regenwatersysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heeft het een pomp die je in de put plaatst, of in je woning. En een in-line filter die voorkomt dat bladeren en vuil in de watertank terecht komen. Voorzie een systeem om over te schakelen naar leidingwater wanneer het regenwater tijdelijk op is. Zorg ook voor een toevoer en overloop, een aanzuigset en waterfilters.

Werking regenwatersysteem

Met een regenwatersysteem recupereer je dus je regenwater. Een inox regenwaterpomp met drukcontrole pompt, wanneer er vraag naar is, het regenwater naar boven. En als het regenwater op is? Dan gebruik je leidingwater. Daar bestaan twee systemen voor: een systeem dat bijvult, en een systeem dat omschakelt. Er is bij beide oplossingen nooit contact tussen regen- en leidingwater.

Systeem zelf installeren

Bij een regenwatersysteem komt wel wat kijken, maar niets houdt je tegen om het zelf te installeren. Raadpleeg je zelfbouwadviseur in de buurt voor het materiaal en instructies om gemakkelijk zelf je regenwatersysteem te plaatsen. Bekijk ook de video en ontdek hoe je snel de regenwaterpomp opstart.
Wil je zelf je regenwatersysteem installeren en zo geld uitsparen? Neem contact op met je zelfbouwadviseur in je buurt. Vraag zeker ook je gratis infobrochure aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan