Zelf waterinfiltratie en afwatering voor je tuin voorzien? Deze materialen scoor je makkelijk online.

25/10/2023

Regenwater is steeds kostbaarder, toch wordt het nog vaak rechtstreeks naar de riolering afgevoerd. Bovendien wordt er zoveel verhard dat het water nauwelijks of niet in de bodem kan dringen, met riooloverbelasting, overstromingen en lage grondwaterstanden tot gevolg. Beter is het om dit water te infiltreren of te recupereren. Wat houdt dit in? Welke materialen kan je hiervoor gebruiken? Dat ontdek je hier.

Regenwater in je tuin houden

Je kan het teveel aan regenwater in je tuin op verschillende manieren afvoeren via afvoergoten en drainagebuizen. Toch is het beter om het zoveel mogelijk op je eigen terrein te houden. Ontdek enkele handige oplossingen waarmee je aan de slag kunt gaan.

Waterdoorlatende verharding

In de plaats van dichte verharding voor je terras, oprit en tuinpaden te gebruiken, kan je ook kiezen voor waterdoorlatende oplossingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld betonklinkers met afstandshouders die het water makkelijker in de bodem laten sijpelen. Of grasdallen in honingraatstructuur om een dragende,maar groene, waterdoorlatende parkeerplaats of oprit te creëren. Interesse? Bestel je waterdoorlatende klinkers of grasdallen makkelijk en snel online.

Regenwater infiltreren met infiltratiekratten

Je kan je regenwater slim gebruiken door het in de tuin te laten infiltreren. Dat kan door aan elkaar geschakelde infiltratiekratten in de grond te plaatsen en er bijvoorbeeld de afvoergoot van je terras of de regenwaterpijp van je dak op aan te sluiten. Zo kan het regenwater in de kratten worden opgevangen en geleidelijk aan de bodem worden afgegeven. Met een filter of zandvangput houd je het zand en de bladeren uit het systeem. Interesse? Installeer zelf je infiltratiesysteem of vraag hulp aan een kenner. Bestel hier makkelijk je kant-en-klare infiltratiekratten en toebehoren.

Regenwater opvangen en recupereren

Je kan je regenwater ook opvangen met een regenwatertank of -recuperatiesysteem en het dan in je huis of tuin hergebruiken. Gebruik het om je auto te wassen, je tuin te besproeien, de wc’s te spoelen of de was te doen. Een regenrecuperatiesysteem kan ondergronds of bovengronds geplaatst worden. Lees hier hoe je kan besparen met regenwaterrecuperatie. Benieuwd naar de oplossingen? Ontdek het aanbod regenwaterrecuperatiesystemen voor de tuin en regenwaterrecuperatiesystemen voor huishoudelijk gebruik en bestel voordelig online.

Water afvoeren

Heb je toch enkele plekken rondom je huis verhard, dan kan je het water best zo efficiënt mogelijk afvoeren. Zo voorkom je dat je terras komt blank te staan en het water je woning binnenstroomt. Hiervoor bestaan er verschillende soorten afvoergoten en -putten. In de plaats van deze op de rioleringsbuis aan te sluiten, kan je ze ook aansluiten op infiltratiekratten of een regenwaterrecuperatiesysteem zodat je het water toch in je tuin houdt. Koop hier jouw afvoergoten makkelijk online.

Op zoek naar de geschikte oplossingen om je water af te voeren, te bufferen of te infiltreren? Of zoek je ander materiaal voor je (ver)bouwklus? Bestel het makkelijk en voordelig online via Bouwdepot.be en laat het leveren in een van de afhaaldepots of bij jou thuis. 

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.