Waarom regenwater recupereren?
Een gezin gebruikt dagelijks zo’n 120 liter drinkwater per dag. 70 liter hiervan dient om de was te doen, het toilet te spoelen, de auto wassen, de planten en de tuin te sproeien en schoon te maken. Zonde, want je kunt hier perfect regenwater voor gebruiken, zo verspil je geen drinkwater en bespaar je op je waterfactuur. Want regenwater, dat valt gewoon gratis uit de lucht. Bovendien is het geurloos en aangenaam zacht. Steeds meer mensen kiezen voor regenwaterrecuperatie.
Regenwaterput of -tank
Een van de belangrijke onderdelen voor regenwaterrecuperatie is de regenwaterput of -tank. Hierin wordt het regenwater bewaard totdat je het nodig hebt. Er bestaan zowel betonnen als kunststoffen regenwaterputten. Een kunststoffen regenwatertank kan afhankelijk van het type, ondergronds of bovengronds geplaatst worden. Meestal kiest men ervoor om de tank in te graven. Zo stoort hij niet en blijft het water op een constante temperatuur. Wil je zelf je regenwatertank plaatsen? Kies dan voor eentje in kunststof.
Een kunststoffen regenwatertank
In tegenstelling tot een betonnen regenwaterput is een kunststoffen regenwatertank vrij licht. Hierdoor heb je geen bouwkraan nodig en kun je hem gemakkelijk zelf plaatsen. De regenwatertank is verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten (volumes). Ook gaat hij iets langer mee dan eentje in beton. Wel moet je onderaan een bodempje grind (kalksteen) voorzien zodat er voldoende gewicht is en micro-organismen zich kunnen afzetten en de organische stoffen kunnen afbreken.
De grootte van je regenwatertank
Het volume en dus de grootte van je regenwatertank wordt bepaald aan de hand van de dakoppervlakte waarvan je het water gaat opvangen. Een te grote tank die 100% van de dakoppervlakte dekt, is niet praktisch. Hij moet immers regelmatig kunnen overlopen zodat vuildeeltjes die op het wateroppervlak drijven, kunnen afvloeien. Kies eerder voor een dekkingsgraad van 85 tot 90 procent. Er bestaan tanks tussen de 1000 en 7500 liter. Men berekent de grootte aan de hand van de aangesloten dakoppervlakte. Voor een gezin met vier personen voorziet men gemiddeld een tank van 5000 liter voor een dakoppervlak van 100 m2.
De vorm van je regenwatertank
Regenwatertanks bestaan in verschillende vormen. Vaak zijn de tanks die bovengronds gebruikt worden hoger en zijn de tanks die ondergronds gebruikt worden lager en breder. Je kiest de vorm afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is om je regenwatertank te plaatsen. Ook bestaan er smalle regenwatertanks die door een deuropening kunnen wat ideaal is bij stadstuinen waar de tank door de woning naar de achtertuin moet.
Een volledig regenwatersysteem
Naast een regenwatertank heb je om je regenwater te recupereren ook een pompsysteem, regenwaterfilter, omschakelsysteem, aansluitingen en toebehoren nodig. Ook kun je wanneer nodig regenwaterputten met elkaar verbinden.
Wanneer is een regenwaterput verplicht?
Heb je een nieuwbouw met een dakoppervlakte van meer dan 75 m2 en is je perceel groter dan 300 m2, dan ben je in Vlaanderen verplicht om een regenwaterput te plaatsen. Ga je je horizontale dakoppervlakte uitbreiden met meer dan 50 m2? Dan ben je dit ook verplicht. Hou er rekening mee dat je regenwaterinstallatie verplicht gekeurd moet worden voor je hem in gebruik neemt.
Op zoek naar een kunststoffen regenwatertank om zelf te installeren? Bestel hem online bij je depot voor bouwmaterialen.