Je tuin en de klimaatverandering
Je hebt het vast al gemerkt, het ene moment is je tuin droog en dor door de hitte, het andere moment staat hij onder water na een hevige regenbui. De gevolgen van de klimaatverandering zijn al lang geen ver-van-het-bed-show meer. Hoe los je dit droogte- en afwateringsprobleem in je tuin op? We vroegen het aan Karolien, Product Manager bij ACO House & Garden en kregen drie nuttige tips.
1. Onthard zoveel mogelijk
Verhardingen staan een tuin die als spons werkt in de weg. Ze voorkomen namelijk dat regenwater in de bodem kan dringen. Houd daarom de verharde oppervlakte beperkt tot het noodzakelijke en voer het water aan je terras of oprit af via afvoergoten of -putten. Je kan het water afvoeren naar de regenwaterput en riolering, maar beter voor de tuinen het milieu is als het leidt naar een infiltratiesysteem.
Wil je je oprit slim verharden, kies dan voor kiezel of grind. Hierlangs kan het water makkelijker de bodem bereiken. Met grindmatten houd je de steentjes op hun plaats en creëer je een stabiele ondergrond. Met grasdallen, creëer je dan weer een berijdbaar gazon of een stevige groene parkeerplaats.
2. Kies voor klimaatbestendige planten en bomen
Wil je voorkomen dat het water van een verhard stuk de riolering invloeit? Leg dan bijvoorbeeld naast een tuinpad een verzonken buienborder van zo’n 15 à 20 cm diep aan en plaats hierin oeverplanten, die een deel van het regenwater snel opnemen. De rest van het water wordt dan ondergronds als reservevoorraad opgeslagen, waardoor de bodem tijdens warme periodes minder snel uitdroogt.
Heb je gedeeltes in je tuin onthard, dan kan je die vergroenen met klimaatbestendige planten en bomen. Die slorpen het water beter op dan het klassieke gazon en maken van je tuin een interessante, groene oase. Bomen zorgen dan weer voor voldoende schaduw in de tuin. Ze noemen ze niet voor niets ‘natuurlijke airco’s.
3. Laat het water slim insijpelen
Heb je minder borders en eerder een groot gazon? Dan is een ‘wadi’ of ‘waterafvoer door infiltratie’ misschien beter geschikt. Dit is een ondiepe kuil in de tuin waar het overtollige regenwater kan verzamelen. In vergelijking met een buitenborder is een wadi een stuk dieper. Hierin blijft het water maximaal enkele uren instaan waarna het weer in de bodem dringt. Tip: Wil je de capaciteit van je wadi verhogen? Gebruik dan een infiltratieblok als extra buffer. Graaf hem onder de wadi in zodat de bovenkant zich op wadi-niveau bevindt en dek af met grind.
Heb je liever geen plassen in je tuin? Dan kun je via een onzichtbaar infiltratiesysteem regenwater bufferen en langzaam aan de bodem afgeven. Zo voorkom je wateroverlast met een modderveld en vul je het grondwaterpeil aan. Verbind je dakgoot of het gootje aan je terras, met een ingebouwd infiltratiesysteem. Welke soorten infiltratiesystemen vind je van ACO?
Infiltration Line
Dit infiltratiesysteem bestaat uit horizontaal aan elkaar geschakelde infiltratieblokken, gemaakt uit rotswol, een 100% natuurlijk materiaal. Het voordeel van deze blokken is dat ze tot wel 95% van hun volume aan water kunnen opnemen. Hiermee kan het regenwater onzichtbaar en vertraagd aan de bodem van je tuin worden afgegeven en zo de bomen, planten en struiken ondergronds langzaam bewateren.
Ontdek meer over de absorberende infiltratieblokken en download de gratis infobrochure.
Infiltra 2.0
Dit systeem bestaat met infiltratiekratten gemaakt uit kunststof en geotextiel. Eén krat meet 60 op 60 cm en kan 205 liter water bufferen. Ideaal dus als er grote hoeveelheden water moeten worden opgevangen.
Ontdek meer over de infiltratiekratten en download de gratis infobrochure.
Gully
Heb je een tuinconstructie met een groot dakoppervlak, dan kan het overtollige regenwater vaak - omwille van de ligging - niet afgevoerd worden naar een regenwaterput. Dan kan je gebruik maken van een infiltratieput. Deze veelzijdige afvoerput plaats je makkelijk zelf. Aan de oppervlakte zie je dan enkel het gietijzeren rooster.
Lees meer over de infiltratieput en de plaatsing ervan.
Interesse om van je tuin een spons te maken en slim met je regenwater om te gaan? Ontdek meer tips in de gratis inspiratiebrochures en vindt de geschikte producten voor je tuin, terras en oprit in een ACO-verkooppunt in je buurt.
Graag meer advies van Karolien, specialist afwatering bij ACO? Bekijk de video’s in de rubriek #kleghetuit.