Stijlvolle waterinfiltratie in je tuin voor het veranderd klimaat

04/05/2020

We kunnen er niet omheen: het veranderend klimaat brengt uitdagingen met zich mee. Hittegolven worden afgewisseld met hevige regenbuien. Hoe richt je je tuin in zodat hij klimaatbestendig is en je er maximaal van kunt genieten? Ontdek onze tips.

Droogte en zware regenval

Je bent het woord ‘klimaatverandering’ misschien beu gehoord, maar het valt niet te ontkennen. We hebben steeds meer te maken met tropische periodes en droogte, afgewisseld door momenten van hevige regenval. Daarnaast wordt er meer en meer grondoppervlak verhard waardoor het rioleringsstelsel het water niet allemaal kan slikken. Hierdoor kan het overtollige regenwater niet meteen in de bodem dringen, waardoor straten en tuinen blank komen te staan. Hoe voorkom je wateroverlast in je tuin?

1. Kies voor waterdoorlatende verharding

Wil je graag je tuin verharden? Misschien wil je een mooi terras, tuinpadje of oprit? Kies dan voor een goed evenwicht. Leg niet heel de tuin vol tegels, maar geef regenwater de kans om in de bodem te sijpelen. En zeg nu zelf, een volledig verharde ‘tuin’ kun je moeilijk nog een tuin noemen. Geef het water terug aan de natuur. Kies bijvoorbeeld voor een licht terras met tegels afgewisseld met steentjes in grindmatten, klinkers die water laten passeren, grasdallen … Wist je bovendien dat er regels bestaan rond de procentuele oppervlakte die je mag verharden? Bevraag je hierover bij je gemeente.

2. Voorzie natuurlijke vochteters

Bomen en planten zorgen niet alleen voor je persoonlijke oase van rust, ze zijn ook zeer nuttig. Ze produceren zuurstof, slorpen en vangen het regenwater op, bevorderen de luchtvochtigheid en houden de bodem vochtig zodat je minder moet sproeien. Bovendien zorgen de grote exemplaren met veel bladmassa voor aangename schaduwpartijen en koelte. Het enige wat jij nog moet doen is uitzoeken waar je je hangmat kunt hangen.

3. Ga voor infiltratiekratten

Bij hevige regenval kun je niet al het water in een keer in de bodem laten trekken. Dit moet langzaam infiltreren. Hoe? Met infiltratiekratten bijvoorbeeld. Die worden in de tuin ingebouwd en absorberen een grote hoeveelheid van het regenwater. Het water wordt op zijn beurt langzaam afgegeven aan je tuin. Bovengronds blijven er minder waterplassen staan en je tuin heeft een gezonde waterbalans en bodemstructuur. Bovendien zijn er steeds meer wettelijke verplichtingen voor het opvangen en infiltreren van regenwater. Informeer je hierover bij je gemeente. Klaar voor een klimaatbestendige tuin? Ontdek meer over het nieuwste infiltratiesysteem met kratten.  

4. Voer water optimaal af

Te veel water ineens is niet oké. Wil je een zompig gazon vermijden? Of voorkomen dat het water je huis binnenstroomt? Laat het regenwater van je dak of terras dan niet rechtstreeks aflopen, maar voorzie een degelijk afvoersysteem. Leg afvoergoten naast je terras of aan je raam, en voorzie een afvoerputje aan je extern waterkraantje. Bovendien kun je de afvoergoten ook perfect aansluiten op je infiltratiesysteem.

5. Voorzie waterpartijen

Met een waterpartij zoals een vijver kun je de temperatuur in je tuin naar omlaag halen. Water absorbeert warmte, verdampt en transporteert en zorgt zo voor extra koeling tijdens de hete dagen. Hoe koel is afhankelijk van de afmetingen van je waterpartij.

Wil je slim omspringen met overtollig water in je tuin of op je terras? Laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden, neem contact op voor meer info of bezoek een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.