Waarom regenwater infiltreren?
De ene dag is je tuin kurkdroog, de andere weet je geen weg met het overtollige water. Dit kun je niet blijven slikken. Dus waarom niet je regenwater nuttig besteden door het op te vangen, hergebruiken, bufferen en te infiltreren? Plaats je verharding in je tuin, dan moet je een oplossing voorzien voor het hemelwater dat hierop valt. Voor nieuwbouw en grondige renovaties is dit trouwens verplicht. Met een regenwaterput, of buffering met infiltratie kun je het water op je eigen terrein houden. Hiermee beperk je wateroverlast in je tuin, worden de waterreserves beter aangevuld en komt er minder kostbaar water in de riolering terecht.
Infiltratieblokken met rotswol: voordelen
Heb je niet veel ruimte in je tuin en ben je op zoek naar een effectieve regenwaterbeheeroplossing? Dan kun je infiltratieblokken plaatsen. Controleer wel eerst vooraf aan welke verplichtingen je moet voldoen. Bij de nieuwste hemelwaterverordening (2 oktober 2023) wordt er de voorkeur gegeven aan bovengrondse infiltratie zoals een wadi. Lees er hier meer over.
Infiltratieblokken met rotswol zijn compact, en doordat ze in de bodem geplaatst worden hebben ze geen invloed op je tuinontwerp. Rotswol is gemaakt van bazaltsteen dat tot vezels is gesmolten. Dit natuurlijke materiaal kan grote hoeveelheden water opnemen (95% van het volume), vasthouden en geleidelijk afgeven. Bovendien is het milieuvriendelijk en onschadelijk voor de bodem. De blokken zijn stevig en vervormen niet.
Toepassing infiltratieblokken
Je kan de infiltratieblokken voor verschillende situaties gebruiken:
- voor de afwatering van je verhard terras of oprit;
- bij de afvoer van het water van je veranda, aanbouw of carport;
- als overloop na je regenwaterput;
- als extra watervoorziening aan je planten, struiken en bomen;
- en als extra waterbuffer in je wadi.
Werking infiltratieblokken (met rotswol)
Met de ecologische infiltratieblokken Infiltration Line van ACO kun je overtollig water of regenwater onzichtbaar en langzaam laten wegsijpelen in je tuin. Let wel, de grond van je tuin moet wel infiltratiegevoelig zijn. Hoe werken deze infiltratieblokken?
1. Water opnemen
Het water dat op je terras, dak of ander verhard oppervlak terechtkomt, wordt via leidingen in de grond, naar je infiltratiesysteem afgevoerd. Of er wordt een afvoergoot op het einde van je terras op de infiltratieblokken aangesloten. De ondergrondse infiltratieblokken met rotswol absorberen het water en houden het tijdelijk vast. De infiltratieblokken functioneren dan ook als tijdelijke opslagplaats voor overtollig water bij hevig regenweer.
2. Water filteren
Het is verstandig om in je regenpijp een bladvanger te voorzien. En voor de afvoerleidingen een zandvanger, een afvoerput of inspectieschacht met vuilvangmand te plaatsen. Die houden bladeren en ander vuil tegen en zo zal je infiltratiesysteem langer meegaan. De vezels van de rotswol houden verder de grove vuildeeltjes tegen waardoor het water na de infiltratie gedeeltelijk gezuiverd is.
3. Langzaam infiltreren
Het regenwater sijpelt door een geperforeerde buis in de blokken rotswol. Daarna kan het water dat door de rotswol is opgeslagen, traag worden afgegeven aan de onderliggende bodem. Zo wordt de bodem niet te veel belast, krijgt de beplanting geleidelijk aan water, wordt je terras niet aangetast en kan de waterreserve rustig worden aangevuld.
Plaatsing infiltratieblokken
Je kan je je infiltratieblokken laten plaatsen door een professionele (tuin)aannemer of er zelf mee aan de slag gaan. De blokken rotswol worden ondergronds in lijn achter elkaar aangesloten op de afvoerbuizen voor regenwater van je aanbouw, veranda, carport en terras. Of ze zijn geplaatst achter de regenwaterput en vangen het overlopend water op.
Eerst moet je bepalen hoeveel blokken met telkens een buffercapaciteit van 112,8 liter je nodig hebt. Bereken hiervoor de afwaterende oppervlakte door de oppervlakte van je horizontale dakoppervlak (omtrek van je woning) en je verharde oppervlak op te tellen. De oppervlakte van je regenwaterput mag je hiervan aftrekken. Volgens de Vlaams Hemelwaterverordening heb je per vierkante meter minimaal 33 liter buffervolume nodig per afwaterend oppervlak. Ontdek hier een voorbeeldberekening. Hierna kun je de infiltratieblokken (laten) plaatsen.
Bekijk hieronder meer over werking en plaatsing van de Infiltration Line infiltratieblokken. En check ook de technische fiche voor meer info.
Ben je op zoek naar oplossingen om het water rond het huis en in je tuin effectief af te voeren, te bufferen en te infiltreren? Ontdek er meer over in de inspiratiebrochures en de ACO-website en vind ze in een verkooppunt in je buurt.