Infiltreren, dé oplossing om slim om te gaan met je regenwater

19/01/2021

Dat het klimaat verandert, is niets nieuw. Hevige regenbuien die wateroverlast en schade veroorzaken, komen steeds meer voor en worden afgewisseld met periodes van hitte en droogte. Om de hinder van de klimaatverandering zoveel mogelijk in te perken, streef je best naar een klimaatbestendige tuin. Met de hulp van infiltratiesystemen bijvoorbeeld. Die vangen het regenwater op en laten het weer langzaam in de bodem infiltreren. Zo vermijd jij niet alleen natte voeten, maar wordt het kostbare water ook nuttig gebruikt voor je tuin. Maak kennis met twee infiltratiesystemen. 

Infiltra 2.0

De Infiltra 2.0 is een infiltratiekrat dat wordt ingebouwd in de grond en een grote hoeveelheid regenwater kan opvangen. Omdat het water later weer langzaam wordt afgegeven aan de omgeving, heb je minder wateroverlast, minder bovengrondse plassen en een gezondere waterbalans en bodemstructuur. Je kan het systeem gebruiken voor o.a. terras- of opritverhardingen, een dakveranda, carport, dakterras of de overloop van je regenwaterput. Infiltra 2.0 is een krattensysteem vervaardigd uit kunststof met bijhorende geotextieldoek. Elk krat is 60 x 60 cm groot en biedt een buffercapaciteit van 205 liter.

Infiltration Line

Naast de Infiltra 2.0 ontwikkelde ACO ook de Infiltration Line, een productconcept dat volledig in lijn met de Vlaamse verordening i.v.m. het hergebruik van hemelwater werd uitgewerkt. De Infiltration Line is een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft. De infiltratieblokken nemen het water komend van het dak van je aanbouw, carport of tuinhuis op in speciaal daarvoor ontwikkelde rotswol, die het daarna langzaam weer vrijgeeft aan de ondergrond. Ook de overloop van de verplichte regenwaterput voor je centrale dak kan je op de Infiltration Line aansluiten.

Inspectieschacht

Of je nu kiest voor de Infiltra 2.0 of de Infiltration line, vergeet zeker niet om een inspectieschacht met vuilvangmandje te voorzien. De fijne mazen van het mandje houden bladeren en ander vuil tegen om te voorkomen dat het infiltratiesysteem dichtslibt. Na het inbouwen, vul je de put met materiaal dat geschikt is voor infiltratie zoals aarde of zand. Zo blijft de inspectieschacht snel toegankelijk voor een (half)jaarlijks nazicht en kan je het vuilvangmandje wanneer nodig gemakkelijk reinigen.

Infiltratie in heel je tuin

Heb je achteraan in je tuin een tuinhuis, carport of pergola staan? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat het dakoppervlak heel wat hemelwater opvangt, met soms grote plasvorming of zelfs schade aan je houten structuur als gevolg. Om dat te voorkomen is er de Gully, een infiltrerende afvoerput die je helpt een efficiënte afwatering te bekomen zonder aansluiting op de riolering. Verder hebben we ook handige gras- en grinddallen die je helpen waterdoorlatende zones te creëren in je tuinbestrating. Het volledige gamma voorziet dus alles wat je nodig hebt voor een optimale infiltratie.

Infiltratiesysteem plaatsen

Als je een infiltratiesysteem wil inbouwen in je tuin, houd je best rekening met een aantal belangrijke parameters. Die moeten gunstig zijn alvorens je een infiltratiesysteem kan plaatsen. Zo moet de grond in de eerste plaats een goede infiltratiecapaciteit hebben. Stevige kleigrond zal bijvoorbeeld moeilijk infiltratie toelaten. Daarnaast mag het grondwaterpeil ook niet te hoog zijn en mag je geen infiltratiesysteem plaatsen in een drinkwatergebied.

Kan je deze parameters allemaal afvinken en wil je graag een klimaatbestendige tuin? Kijk dan de website van ACO voor meer informatie over deze infiltratiesystemen of breng een bezoek aan het dichtstbijzijnde ACO-verkooppunt om meteen aan de slag te gaan.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.