Wateroverlast in je tuin? Deze slimme oplossingen helpen hem klimaatbestendiger te maken

12/07/2022

Tijdens de zomer van 2021 hebben we extreem veel water moeten slikken. In bepaalde regio’s zorgden de hevige regenbuien zelfs voor een ongeziene watersnood. Eén van de gevolgen van het veranderend klimaat. Dit vraagt naar oplossingen, ook bij jou thuis. Hoe kun je je tuin klimaatbestendiger maken? Ontdek hoe je slimmer omgaat met regenwater.

Droogte en teveel aan water

We krijgen het hard te verduren onder de grillen van het klimaat. Dat ondervinden we op grote schaal, maar ook thuis: hittegolven transformeren het gras in je tuin tot stro en hevige regenbuien zetten in een mum van tijd je terras en gazon blank. Wil je hier zo weinig mogelijk hinder van ervaren, dan investeer je best in een klimaatbestendige tuin met minder verharding en slimme oplossingen om het water af te voeren, te bufferen en te infiltreren.

Waterdoorlatende verharding plaatsen

Verontrustend, Vlaanderen is al voor zo’n 20 % verhard. Hierdoor krijgt het regenwater minder de kans om in de grond te dringen, waardoor de grondwatertafel te traag wordt aangevuld. Ontharden wordt daarom door de overheid aangemoedigd. Wil dit zeggen dat je dan helemaal niets meer mag verharden in je tuin? Nee, evenwicht is hier het sleutelwoord. Varieer er met allerlei materialen zoals graspartijen, bomen, struiken, planten, tegels, keien, grind- of grasdallen,... zodat het water vlot doorgelaten wordt maar je tuin niet in een drassig moeras veranderd. Maar ook water correct afvoeren en infiltreren is belangrijk.  

Slim water afvoeren

Heb je een verhard terras, dan is een doeltreffende afwatering noodzakelijk. Maak je hierbij geen zorgen over de uitstraling van je trendy tuin. Hedendaagse, stijlvolle afwateringsoplossingen vormen een harmonieus geheel met je terras. Denk maar aan mooie designroosters, afvoerputjes en discrete sleufgoten al dan niet aan de glaspartijen van je schuifraam. Via deze slimme oplossingen wordt het water slim weggevoerd. Bovendien kan de afwatering eventueel verbonden worden met een buffer- en infiltratiesysteem.

Regenwater langzaam infiltreren

Doordat het regenwater in grote hoeveelheden uit de lucht valt heeft de aarde in je tuin niet de kans om het water op te nemen. Slim omgaan met je regenwater door het op te vangen en het langzaam te infiltreren is de boodschap! Een infiltratiesysteem is hier de oplossing. Dit systeem bestaat uit verschillende infiltratiekratten in de grond die makkelijk tot wel 200 liter regenwater kunnen bufferen. Van hieruit wordt het water langzaam aan de aarde afgegeven. Ontdek hier enkele oplossingen voor buffering en infiltratie op maat van jouw tuin.

Twijfel je over de waterdoorlatendheid van je grond? Weet dat bijna elk grondtype geschikt is voor infiltratie. Zware kleigrond is de uitzondering. Doe de bodemtest.

Wil je slimmer omgaan met het regenwater rond en in je tuin? Ontdek meer over infiltratie- en afwateringsoplossingen, download de gratis inspiratiebrochure of neem contact op met een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.