Vijf tips voor een tuin die elk klimaat aankan

Gepubliceerd op 06 April 2022

Je kunt er niet omheen: het klimaat verandert enorm. En onze tuin heeft eronder te lijden: felle regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast en hittegolven voor droogte. Gelukkig kun je de gevolgen van klimaatverandering inperken en je tuin klimaatbestendig maken. Hoe? Ontdek vijf handige tips.

1. Verhard doordacht

Wil je je tuin verharden? Of overweeg je een mooi terras of tuinpaden? Zorg dan voor een goed evenwicht tussen verharding en groen. Een tuin die vooral bestaat uit tegels of andere verharding is niet de slimste keuze, want zo krijgt het regenwater niet de kans om in de grond te dringen. Daarom bestaan er vandaag de dag heel wat waterdoorlatende materialen. Zo kun je een licht terras met tegels combineren met steentjes in grindmatten, waterpasserende klinkers of grasdallen. Dit zorgt trouwens ook voor een mooie afwisseling in texturen en materialen. Houd er ook rekening mee dat er regels gelden over de oppervlakte die je in je tuin mag verharden. Vraag dit dus zeker eens na bij je gemeente.

2. Zorg voor koelte in je tuin

Het lijkt misschien evident, maar om lange periodes van hitte en droogte het hoofd te bieden, moet je de temperatuur in je tuin onder controle houden. Dit doe je door voldoende schaduw te creëren. Zo wordt de tuin minder heet en droogt de bodem minder snel uit. Je hoeft bovendien minder water te sproeien, waardoor bespaart. Het is ook interessant om een waterpartij in je tuin te voorzien. Die haalt de temperatuur in je tuin naar beneden. Water absorbeert namelijk warmte, verdampt en transporteert. Zo zorgt het voor extra koelte tijdens hete zomerdagen.

3. Zorg voor meer groen en leven

Groen in je tuin is niet alleen mooi, het helpt ook tegen oververhitting. Bomen en planten vangen regenwater op en zorgen ervoor dat het vlot kan weglopen in de bodem. Maar ze verdampen het water ook en koelen zo de lucht in je tuin. Als je er de plaats voor hebt, kies je best enkele grote exemplaren met veel bladmassa. Die houden de bodem vochtiger waardoor je je tuin minder water moet geven. En geef toe, met mooie struiken en bomen creëer je meteen meer leven en gezelligheid in je tuin. De aangename schaduwpartijen en koelte krijg je er gratis bij.

4. Laat regenwater infiltreren

We krijgen steeds vaker te maken met periodes van langdurige regenval. Dit regenwater is gratis. Waarom er dan niet je voordeel mee doen? Een infiltratiesysteem in je tuin is in dat geval de beste manier om dit kostbare water nuttig te gebruiken.

Daarvoor bestaan verschillende oplossingen. Zoals de Infiltration Line van ACO, een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft. De blokken vangen een hoeveelheid regenwater op, om het daarna langzaam weer af te geven aan de omgeving. Het systeem is niet duur en kan ook perfect gebruikt worden bij renovaties.

5. Voer water optimaal af

Als je regenwater van het dak of terras rechtstreeks stromen op je gazon laat stromen, loop je het risico dat de bodem dichtslaat. Zeker bij zware buien waarbij er veel water op een korte periode valt. Zo krijgt de grond geen zuurstof meer en kunnen de wortels van struiken of bomen beginnen rotten. Bovendien loop je het risico dat het water je huis binnenstroomt. Om dat te voorkomen, voorzie je het best een degelijk afvoersysteem. Zoals afvoergoten naast je terras of aan schuiframen en een afvoerputje aan je buitenkraan. Die afvoergoten kun je trouwens perfect aansluiten op een infiltratiesysteem. Zo haal je echt het maximum uit gratis regenwater.

Kriebelen je groene vingers na het lezen van deze tips en heb je zin om je tuin klimaatbestendig te maken? Kijk dan verder voor meer informatie over onze infiltratiesystemen, lees er meer over in de inspiratiebrochure of breng een bezoek aan het dichtstbijzijnde ACO-verkooppunt om de juiste oplossingen voor jouw tuin in huis te halen.