Afwatering onder de loep: waar of niet waar?

Gepubliceerd op

Water is een kostbaar goed. Het wordt niet voor niets het blauwe goud genoemd. Tijdens periodes van langdurige droogte of net wanneer het overvloedig regent, valt het op hoe slecht het met onze waterhuishouding gesteld is. Afvoergoten zijn dé oplossing voor goed waterbeheer. We nemen 4 populaire veronderstellingen hierover onder de loep. Wat is waar en wat is niet waar?

1. “Terrasafwatering is noodzakelijk”

Absoluut waar. Een gemiddeld terras helt zo’n 2% af. In geval van intens of langdurig regenweer, kan zo’n plotse vloed van water een zompig gazon veroorzaken. Een afvoergoot is dé oplossing voor dit probleem. Een goot die geplaatst wordt op het laagste punt van je terras, vangt het regenwater op en geeft je de mogelijkheid om de afvoer ervan in goede banen te leiden. Je kan het regenwater rechtstreeks laten afvoeren naar de riolering, maar evengoed de afvoer aansluiten op een infiltratievoorziening of regenwatertank.

2. “Afvoergoten zijn functioneel, maar niet esthetisch”

Niet waar. Een afvoergoot of afwatering moet in de eerste plaats functioneel zijn. Het regenwater moet nu eenmaal op een efficiënte manier afgevoerd kunnen worden. Maar functionaliteit sluit een mooi ogend terras niet uit. Want ook op esthetisch vlak kan je met afvoergoten alle kanten uit. ACO heeft een uitgebreid gamma aan afvoergoten.

Zo zijn er de subtiele, nagenoeg onzichtbare sleufgoten, Euroline Discreet Inox. De afvoergoten hebben een standaardbreedte van 10 cm, maar op het terras is enkel een sleuf van amper 1,6 cm zichtbaar. Deze pareltjes zijn zeer gegeerd bij architecten. Hun populariteit is deels te wijten aan de trend van drempelloos wonen, waarbij de discrete gootjes met een tussenstuk als afwatering aan de raampartij worden geplaatst. Maar ook hun prachtige en discrete look dankzij de fijne sleuf uit inox, het onderhouds- en plaatsingsgemak en de onbeperkte toepasbaarheid dankzij hoekelementen zijn fijne voordelen van deze afvoergoten.

Daarnaast biedt ACO ook klassieke roostergoten aan, in tal van kleuren en materialen, zoals gietijzer, inox en gegalvaniseerd staal. Naast de klassieke goten van 10 cm, biedt ACO ook smallere goten van 6 cm aan. En ook designuitvoeringen zoals het gietijzeren Euroline Voronoï-rooster vind je terug in het assortiment.

3. “Regenwater hou je best op eigen terrein”

Waar. Des te meer omdat water tegenwoordig een schaars goed is. Bruikbaar water zomaar laten weglopen door de riolering is dan ook niet echt ecologisch. Bovendien kunnen rioleringen bij hevig regenweer overbelast geraken. Het hergebruiken van regenwater verlicht de druk op het drinkwaternet. Daarnaast zorgt geleidelijke infiltratie ervoor dat het grondwaterniveau op peil blijft.

Wil je regenwater hergebruiken? Dan volstaat het om afvoeren aan te sluiten op je regenwaterinstallatie. Voor lokale infiltratie bestaan er diverse oplossingen. De ACO-infiltratiekratten Infiltra 2.0 zijn de meest gekende oplossing. Deze kunststof kratten van 60x60x60 cm zijn bekleed met geotextiel en worden aangesloten op de afvoer. Je kan er makkelijk tot 205 liter mee bufferen. Daarnaast biedt ACO het unieke Infiltration Line systeem aan, wat gebruik maakt van natuurlijke rotswolblokken voor waterabsorptie en het vervolgens weer geleidelijk afgeeft. De buffercapaciteit is 112 liter per blok en met een afmeting van 100x20x60 cm volstaat het om een smalle sleuf te graven.

4. “Sleufgoten zijn niet onderhoudsvriendelijk”

Niet waar. Vergeleken met een roostergoot, waarbij je het rooster gewoon kan opheffen om de goot te reinigen, vergt het reinigen van een sleufgoot een extra handeling. Een sleufgoot wordt voorzien van een toegangsluik, aan het begin en einde. ACO levert daarvoor de nodige materialen mee. Om je goten te reinigen, volstaat het om het luik te openen, en uit te spoelen met de tuinslang.

Wil je meer weten over oplossingen voor terraswaterafvoer? Vind een ACO-verkooppunt in je buurt, laat je inspireren door de gratis infobrochures, of neem contact op voor advies op maat.