Wat met water in onze tuin?

Gepubliceerd op 05 December 2016

Het terras en de verhardingen in de tuin zien we als een verlengstuk van onze leefruimte, liefst met zo weinig mogelijk onderhoud. Plassen water die na een regenbui of poetsbeurt blijven staan, zijn vaak een bron van ergernis. Een goed afwaterings- en infiltratiesysteem lost dit voor jou op.

Wat met overtollig regenwater in onze tuin?
© ACO Garden

Wat met overtollig regenwater?

Tuinen zijn tegenwoordig voorzien van een terras, een buitenkeuken, een tuinhuis, een jacuzzi, een zwembad, een poolhouse en ga zo maar door. Het aantal vierkante meter “ondoorlaatbare oppervlakte” in de tuin is daardoor sterk toegenomen zodat een toevloed van regenwater al snel tot problemen leidt. De weinige plaatsen in de tuin waar het water nog in de bodem kan dringen, raken snel verzadigd. Dit heeft tot gevolg dat het water blijft staan en de tuin eruitziet als een drassig moeras.

Afvoergoten of afwateringskanalen

Afvoergoten & afwateringskanalen
© ACO Garden

Afvoergoten en vloerafvoerputten zorgen voor een vlotte afwatering van je terras en je tuinverhardingen. Bij lijnafwatering maak je gebruik van langwerpige afwateringskanalen. Deze vuilwerende en vorstbestendige goten zijn gemaakt van polyesterbeton. Je kunt de elementen makkelijk met tand en groef tegen elkaar inbouwen tot één gootlijn over de breedte van het terras of de verharding. De afvoergoten worden afgedekt met roosters uit moderne materialen. Dé trend is het inox lengtestaafrooster, of ook het gepoederlakt verzinkt rooster dat standaard in de handel ligt in antraciet- en grijskleuren.

© ACO Garden
Aan jou de keuze om te gaan voor uniformiteit, met roosters die stijlvol meegaan met de tinten van granietsteen of kleiklinkers, of om juist andere accenten te leggen met een opvallende lijngoot. RAL-kleuren op maat zijn zelfs mogelijk, waarmee je de harmonie met het buitenschrijnwerk kan benadrukken.

En dat is relevant, want gootjes komen meer en meer naar de gevel toe te liggen. Ze vangen slagregen op komend van de ramen in een architectuur die de binnen meer en meer drempelloos laat overlopen in de buiten. In diezelfde toepassing zie je de inox sleufgoten ook vaak toegepast. Hierbij zie je geen rooster, maar een discrete sleuf vangt het water op.

Drempelloos wonen
© ACO Garden / Interieurarchitect Sofie De Backer

Makkelijk te onderhouden

Afvoergoten bieden onderhoudsgemak en zijn zelf onderhoudsvriendelijk. Zelfs de goten met een fijne sleuf kun je via toegangsluiken binnenin grondig reinigen. Eén keer per jaar proper maken met de tuinslang of de hogedrukreiniger volstaat. Toebehoren kunnen het gebruiksgemak van afvoergoten nog vergroten. Zo voorkomt de bladvanger bijvoorbeeld dat bladeren de ondergrondse rioleringsbuis kunnen verstoppen.

Het nut van een vloerafvoerput

  

Vloerafvoerputten, waarvan de klokput ons het meest bekend is, liggen meestal onder het kraantje aan de buitengevel, maar evengoed binnen in de garage. Je kan er snel een emmer kuiswater in kwijt en de vloer reinigen wordt kinderspel. Je kan er hemelwater mee afvoeren, maar in de toepassing zien we dat puntafwatering, net als lijnafwatering, ons het leven sterk vergemakkelijkt bij het onderhoud van de woning. En er is meer … Diverse roostertypes zijn mogelijk, van een klassiek sleufpatroon of een modieuze versie met lengtestaven tot een betegelbare deksel met een fijne, omlopende sleuf. Het design kan je harmonieus afstemmen op de vormgeving van de afvoergoten rondom het huis of in de tuin. Elke vloerafvoerput is uitgerust met een uitneembaar geurslot dat vervelende geurtjes uit de riolering tegenhoudt. 

Infiltratie praktisch toepassen in de tuin

Zo’n afvoerput tegen de gevel vangt nagenoeg alleen kuiswater op, de aansluiting op de riolering is logisch. Het verhaal is anders als een afvoerpunt nagenoeg constant regenwater dient op te vangen. Voortaan worden dergelijke punten meer en meer van de riolering afgetakt. De overheid vraagt ook om het water in de tuin te houden, want dat helpt tegen de verzadiging van het publieke rioleringsnet. Maar waar ga je dan met het water heen? In de context van een vervlakking tussen de binnen en de buiten moet je het water sowieso gaan opvangen, anders dreigt het binnen te lopen. Een slagregen tegen de ramen brengt immers heel wat water met zich mee. Je kan natuurlijk ook meer waterdoorlatende verhardingen gaan aanleggen, wat in de moderne tuin al langer zichtbaar is. Toch houden we ook graag vast aan een verhard terras om onze tuintafel op te plaatsen. Laat je dit water dan gewoon lopen in het naastliggend gazon of bloemperk? De kans bestaat dat het gras rondom maanden drassig en onbeloopbaar blijft. Een terras blijft bovendien snel te reinigen met regenwater, al dan niet met verdunde en liefst ecologisch afbreekbare detergenten erin, als je het kan afkeren in een gootlijn. Wel, de goot leidt het water voortaan naar een ondergronds infiltratiebekken, waar ook, tevens bij wet verplicht, de overloop van de regenwaterput op aangesloten ligt. 

Dergelijk infiltratiesysteem buffert en maakt dat hemelwater via de bodem terug in de dieperliggende grondwaterlagen sijpelt. Infiltratie werkt pas optimaal als de grond voldoende doorlatend is. Bepaalde regio’s laten daarom geen infiltratie toe, of omdat het grondwater constant te hoog staat. Dat speelt in sommige periodes van het jaar zelfs over heel België, waardoor het bekken verzadigd raakt. Voorzie dus steeds een noodoverloop, dat kan een natuurlijke overloop zijn in de tuin, ergens tussen de planten, of een overloop naar de riolering. Een ondergronds infiltratiebekken biedt ook soelaas bij tuinhuizen, poolhouses en pergola’s, die vaak ergens achteraan in de tuin staan. De capaciteit van het infiltratiebekken moet altijd in verhouding staan tot het aantal vierkante meter aangesloten verharding of dakoppervlak. Je kan ook bovengronds gaan aftakken naar een open bekken, vaak toegepast in de industriële projectbouw. Dergelijke oplossing brengt in de particuliere toepassing echter gevaren met zich mee voor in de tuin spelende kinderen. Het vraagt bovendien veel onderhoud, trekt muggen aan en zorgt voor een reliëf. In grote tuinen geen probleem, maar geven we dat beetje vlakke gazon graag op in de vele verkavelingen met kleine tuinen?

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan