Tuinafwatering

Gepubliceerd op 28 May 2015

Onze tuinen zijn uitgegroeid tot idyllische plekjes waar we ontstressen na een drukke dag. We nestelen ons op het terras of duiken in het bubbelbad. Het terras en de verhardingen in de tuin zien we als een verlengstuk van onze leefruimte. De living loopt meer en meer drempelloos door in de buitenverharding. Kenmerkend hierbij is het gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Zo kunnen we meer genieten en worden we geen slaaf van het onderhoud. In de moderne tuin is een goed afwateringssysteem dan ook onmisbaar voor de snelle en efficiënte afvoer van kuiswater en overtollig regenwater.

Afvoergoten in harmonie met ramen en verharding

Afvoergoten zorgen voor een vlotte afwatering op je terras en allerhande verhardingen rondom de woning. Die verharding in graniet, kleiklinkers of blauwe steen wordt steeds met een klein afhellend verval naar de gootlijn toe gelegd. Een verval van minstens 1 cm per meter is hierbij de richtlijn. De gootlijn bevindt zich meestal aan de kant van de tuin, weg van het huis, en wordt eenvoudig modulair gelegd met gootelementen van 1 meter. Het aantal gootelementen hangt af van de breedte van je terras. Daar de vervlakking tussen binnen en buiten een trend is, zien we gootjes wel meer en meer tegen de gevel komen. Hierbij moet je ervoor zorgen dat het rooster of de inloopsleuf onder de waterkering van de muur komt te liggen. Zo wordt de slagregen tegen de ramen opgevangen. Weet trouwens dat de roosters vandaag te bekomen zijn in de RAL-kleur van je buitenschrijnwerk. Zo bekom je harmonie. In de handel is het antraciet gecoat rooster een hardloper, want stijlvol aansluitend bij om het even welk type van verharding. Een inox lengtestaafrooster of een discrete sleuf, voor wie een rooster niet graag ziet, zijn andere spraakmakers inzake afwatering met oog voor design. 

Laat het gezond verstand zegevieren

Laat bij de tuininrichting sowieso het gezond verstand zegevieren. Afvoergootjes voor een garagepoort, waar enkel kuiswater vanuit de garage inloopt en geen druppel regenwater, sluit je nog aan op de riolering voor grijs afvalwater. Hetzelfde geldt voor de afvoerputjes onder het kraantje van de achtergevel. Vaak gebruiken we deze putjes enkel om een emmer kuiswater in leeg te gieten. Denk eraan dat je deze afvoerputjes kan bekomen met eenzelfde roosterdesign als de afvoergootjes die je in je terras legt. Je ziet, qua design alles mooi hand in hand. Maar nu terug naar het functionele ... Die gootjes in het niet overdekt terras sluit je natuurlijk wel op de infiltratievoorziening aan. Geen nood als het met water verdunde kuiswater hier ook inloopt. Zo’n agressieve producten wel niet puur gaan gebruiken. Het heeft geen enkel nut, het vervuilt de ondergrond onnodig en kan de duurzaamheid van verhardingen en andere materialen aantasten.

Makkelijk te onderhouden

Afvoergoten bieden onderhoudsgemak, het spreekt voor zich dat ze zelf dan ook nog eens makkelijk te onderhouden zijn. Zelfs de goten met een fijne sleuf kan je via toegangsluiken binnenin grondig reinigen. Eén keer per jaar proper maken met de tuinslang volstaat. Toebehoren kunnen het gebruiksgemak van afvoergoten nog vergroten. Zo voorkomt de bladvanger bijvoorbeeld dat bladeren de ondergrondse rioleringsbuis gaan verstoppen. Alles is uitgekiend bedacht, zodat je buitenomgeving weinig of geen onderhoud vraagt. En zelfs met je kuiswater van binnen kan je snel weg. Je hoeft het niet meer op te dweilen, gewoon even de achterdeur openen en alles verdwijnt in de vloerbak aangesloten op een afvoerbuis. De stevige voetmat boven de vloerbak houdt bovendien vuile voeten uit het huis. Ontdek via deze link alle totaaloplossingen voor de moderne tuininrichting en laat je inspireren.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan