Onzichtbare afwatering langs glaspartijen

Gepubliceerd op 02 May 2019

Een boontje voor een strak en verfijnd interieur met veel ruimtegevoel? Tegenwoordig kan je je binnenvloer knap laten doorlopen naar buiten, zonder drempels. Et voilà, een naadloze overgang naar je terras. En het regenwater? Dat loopt discreet weg via een ingenieus afwateringssysteem: “Drempelloos wonen dankzij slimme afwatering!” 

Waterbeheer - ACO Binnen loopt door in buiten door in de buiten met discrete afwatering

Exit drempels

Drempelloos wonen is in. Begrijpelijk, een binnenvloer die doorloopt naar buiten ziet er erg chic uit. Het regenwater mag wel niet naar binnen komen. Voorzie daarom gootlijnen tegen de glasramen. Die vangen de slagregen komend van de ramen efficiënt op. Plaats de goten tussen de dagkanten in een mortelbed op gestabiliseerd zand. Je laat ze aansluiten op een infiltratiesysteem, een regenwaterput of de riolering.

Innovatie stoelt op succesverhaal

Waterbeheer - sleufgoot ACO euroline discreet inox traditioneel ingebouwd.

Vooreerst valt deze productinnovatie terug op een bestaande tuingoot, de Euroline Discreet Inox sleufgoot. Aan de oppervlakte is enkel een fijne sleuf zichtbaar. Al jaren een succesverhaal in de terrasafwatering en bij de betere bouwstofhandel direct uit stock leverbaar in 2 standaard bouwhoogten. In de toepassing van het drempelloos wonen, komt deze afvoergoot meer en meer naar de gevel toe te liggen. En het dient gezegd, er bestaan ook stijlvolle goten met roosters in dezelfde, uniforme RAL-kleur als je buitenschrijnwerk, maar de discrete sleuf heeft het meeste succes. Raamprofielen verfijnen of verdwijnen in een minimalistische stijl, dan wil je in se geen systeem met rooster tegen je glaspartij zien. Wat is er dan zo nieuw aan het product? Wel, het zit hem in de onderbouw, het nieuwe inox tussenelement.

Efficiënte afvoer sijpelwater

Het Euroline Barrier-free Living tussenelement, lees Euroline BFL, klemt het EPDM-membraan van onder het raam in de polyesterbetonnen goot. Dankzij het doorlopend waterinloopprofiel en extra sijpelgaten verdwijnt het sijpelwater uit de raamprofielen in de goot. Dat heet de secundaire drainage, de primaire drainage van de slagregen verloopt via de zichtbare sleuf, gevormd door het inox opzetstuk. De sleuf ligt 2 tot 5 mm verzonken in de gekozen (tegel)verharding, die zelf al onder de waterkering van de muur ligt. Het water krijgt geen enkele kans om binnen te dringen.

Waterbheer - Aco discreet inox afvoergoot en euroline bfl tussenelement

Helling vloer blijft weg van het huis gaan

Waterbeheer - Terrastegels in de overgang naar het gazon met ACO Euroline Discreet Inox afvoergootDe vloerbekleding buiten, die blijft het liefst naar de tuin afhellen, weg van het huis, met een verval van 1 cm per meter. Zo blijft er geen water op je terras staan. Daar waar de verharding stopt en overgaat in gazon of bloemenperk, kan je de Euroline Discreet Inox in zijn traditionele toepassing blijven voorzien (goot met opzetstuk), perfect evenwijdig met de lijn tegen de gevel of de glaspartij ... Uniek en zeer stijlvol. Het is maar een idee, aan jou de keuze!

Vlot in te bouwen, maakt niet uit wanneer

Het nieuwe systeem, de sleufgoot met tussenelement, kan je in elke bouwfase integreren. Dat gaat vrij snel. Het kan dat de aannemer ruwbouw de lijngoot uitzet, samen met de EPDM. Meest vanzelfsprekend is evenwel een installatie na het plaatsen van de ramen. Direct erna of zelfs na enkele maanden. De enige voorwaarde is dat de EPDM al perfect gelegd werd, de goot kan bijvoorbeeld geplaatst worden door de tuinaannemer wanneer die de inrichting van de tuin voor zijn rekening neemt. We werken in een drempelloze context tussen de binnen en de buiten, maar dan spreken we over het terras dat hoger uitgelegd wordt ten opzichte van de tuin. Daar zit je wel met een hoogteverschil, of je gaat die tuin ook hernivelleren. Wederom aan jou de keuze.

Waterbeheer - Drempeloos wonen zonder nivellering buiten met terras op hoogte

Niet alleen een esthetisch verhaal ...

Weet dat de idee van het drempelloos wonen ook interessant is als je een dagje ouder wordt, omwille van de makkelijke instap. De buitenomgeving ligt dan best geëgaliseerd. Ons productconcept is vandaag trouwens niet alleen gegeerd in de moderne woningbouw. Architecten schrijven het voor tegen de ramen en in de ingang van publieke gebouwen: rust- en verzorgingstehuizen, bibliotheken, ... Dankzij deze ervaring met intensief bewandelde doorgangen brengen we een duurzaam productconcept in jouw woning!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan