Tips voor een efficiënte terrasafwatering

04/05/2020

Ga je een terras met tegels aanleggen? Plaats dan ook afvoergoten. Die zorgen ervoor dat poets- en regenwater vlot wordt afgevoerd. Laat ook je terrasverharding lichtjes afhellen, dan blijven er geen waterplassen staan. Waar let je op wanneer je je terras en afvoergoten plaatst? Ontdek onze beste tips.

1. Voor je begint: laat de grond uitzakken

Wacht na de bouw van je woning een paar jaar met het aanleggen van je terras. Zo vermijd je dat het gaat verzakken, met ongewenste plassen en scheuren tot gevolg. Kies meteen voor kwalitatieve materialen, die goed bestand zijn tegen weer en wind. Zo geniet je nog jaren van je terras.

2. Voorzie een degelijke onderbouw

De gestabiliseerde zandlaag moet genoeg gewicht aankunnen. Meestal volstaat een dikte van 20 cm. Moet de ondergrond ook auto’s kunnen dragen, dan heb je een dikkere, gewapende stabilisé nodig.

3. Laat het terrasoppervlak afhellen

Laat de tegels, stenen of klinkers van je woning afhellen in één helling. Hanteer daarbij een verloop van minstens één centimeter per meter. Waar het terras overgaat in je tuin, werk je de afvoergoot in over de volledige breedte. Plaats daarna een boordsteen of rij tegels of klinkers, zodat de goot stevig ingebouwd zit en het geheel mooi oogt. Op zoek naar discrete afvoergoten voor jouw terras? Vraag hier je gratis infobrochure aan en vind een verkooppunt in je buurt.

4. Geen drempels? Zo voorkom je vocht in de muur.

Drempelloos bouwen is tegenwoordig erg populair. Denk maar aan verzonken schuiframen of het doortrekken van je binnenvloer naar buiten. Knap, maar zo komen er wel meer gootlijnen tegen de gevel te liggen om de slagregen op te vangen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zorg er wel voor dat het rooster op de afvoergoot onder het niveau van de waterkering ligt. Zo voorkom je dat er vocht in de muur dringt.

5. Laat roosters en sleuven verzinken

De roosters of opzetstukken moeten wat verzonken liggen in het terrasoppervlak. Een verschil van drie millimeter is voldoende. Een aanrader, wil je plassen en scheuren in de voegen voorkomen.

6. Kies voor kwalitatief materiaal

Polyesterbeton is een van de meest resistente materialen voor gootelementen. Het is bestand tegen chemicaliën en wordt niet snel vuil dankzij de gladde wandstructuur. Op de gootelementen plaats je vastklemmende roosters, of een opzetstuk met sleufdesign.

De Europese norm EN 1433 spreekt in dit kader over vier materialen: gietijzer, galva, kunststof en inox. Voor een terras kiest men meestal voor galva roosters van de klasse A 15 kN. Is er een zwembad in de buurt, kies dan voor inox. Dit materiaal is immers het beste bestand tegen chloorhoudend water.

7. Stem je afvoergoot af op de helling

Doorgaans volstaat een goot met een binnenbreedte van 10 cm. Maar bij een heel steile hellingsgraad, bijvoorbeeld bij een inrit van een ondergrondse garage, kies je beter voor een breedte van 15 of 20 cm. Bij hevige regenval mag er immers geen water binnenstromen. Niet zeker welke afvoergoot jij best kiest? Bezoek een verkooppunt in je buurt voor advies.

8. Let op met polierbeton

Je kan afvoergoten integreren in diverse types verhardingen, van keramische tegels en kleiklinkers tot blauwe hardsteen. Let wel op met polierbeton, want poliermachines kunnen de roosters beschadigen. Langs een gootlijn polier je dan ook best met de hand. Laat de roosters zitten bij de aanleg van de verharding, anders kunnen de wanden van de elementen naar binnen buigen door de zijwaartse druk. En dan krijg je de roosters er niet meer op.

9. Vergeet de inbouwvoegen niet

Bij polierbeton en grote, gegoten betonplaten moet je zeker uitzettingsvoegen voorzien. Anders riskeer je dat de gootwanden breken of dichtklappen wanneer het terrasoppervlak uitzet onder invloed van het weer.

10. Bouw de juiste goten correct in

Afvoergoten met een hoogte van 10 en 6 cm komen het vaakst voor in de tuin. Diepere goten zijn doorgaans niet nodig bij particuliere woningen. Heb je voldoende ruimte, kies dan een hoogte van 10 cm. Ligt er al een bodemplaat of is de ruimte voor inbouw beperkt, dan kan je goten van 6 cm voorzien. Klinkerleggers gebruiken deze trouwens graag om makkelijk op klinkerhoogte te werken. Een goede raad: plaats goten nooit los tussen de klinkers, maar in een mortelbed of in gestabiliseerd zand.

11. Opgelet met bladeren

Afvoergoten maken het makkelijker voor jou om je terras te onderhouden. Hoe ga je te werk? Simpel, je giet gewoon een emmer water uit en trekt met een aftrekker alles de goot in. Ook de gootlijn vraagt weinig aandacht. Eén keer per jaar schoonmaken volstaat. Liefst na het vallen van de bladeren, want die kunnen de afvoer belemmeren en ondergrondse rioleringsbuizen verstoppen. Staan er veel bomen in de buurt, plaats dan een bladvanger met geurslot op de aansluiting van de gootlijn met de rioleringsbuis.

Graag meer info over een efficiënte afwatering van je terras, tuin of oprit? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan, of bezoek een verkooppunt in je buurt voor advies op maat. Succes!

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.