Welke opbouw voor welk terras?






Héél dikwijls komt op ons forum de volgende vraag terug : “Welke opbouw moet ik gebruiken voor welk terras?” Hieronder vind je verschillende soorten terrassen, telkens met de bijhorende opbouw. De gouden regel die je moet hanteren bij het plaatsen van een terras is dat je nooit beton gebruikt. De reden hiervoor is eenvoudig: beton is niet waterdoorlatend en daardoor bestaat in de winter de kans dat het terras stuk vriest. Voor een houten terras of terras met tegels kunnen regelbare terrasdragers interessant zijn. Ontdek meer over de opbouw van je terras.
*De informatie die je hier vindt, is een algemene richtlijn, maar geen exacte wetenschap, die gebruikt kan worden als leidraad, maar soms is het beter om in samenspraak met een vakman de exacte terrasopbouw te bekijken. Soms kan het bijvoorbeeld nodig zijn om meer betonpuin te gebruiken, soms ook niet.
1. Een houten terras
Een houten terras wordt op een structuur van houten balkjes gelegd. Voor een juiste afwatering en om het terras gemakkelijk te kunnen aanleggen, wordt de volgende opbouw voorzien, te bekijken vanaf de terrasplank naar onderen toe. Terrasplank met een dikte van 2,8 cm. Deze terrasplank bevestigen we op houten balkjes van minimum 5 cm hoog. De balken worden gelegd op stabilisé van 10 tot 15 cm dik. Dit alles wordt ondersteund door een bedding van betonpuin met variërende hoogte. Neem minimum een hoogte van 15 cm. (foto 2)
Een andere optie is regelbare terrasdragers voor hout te gebruiken. Hiermee maak je een stevige basis voor een stabiel terras. De dragers, die geplaatst worden tussen de bodem en de planken verdelen het gewicht van de planken over verschillende punten. Combineer met bovenplaten om de houten draagbalken optimaal te ondersteunen. Ontdek alle voordelen van regelbare terrasdragers.
2. Terras met betonklinkers
De onderste lagen van een terras met betonklinkers zijn identiek aan die van het houten terras met stabilisé. De bovenste lagen worden als volgt aangepast. We beginnen bovenaan met een betonklinker die ongeveer een 8 cm dik is. We leggen de klinker in een laag lommelzand van +/- 4 cm. Daarna volgen we dezelfde opbouw als voor het houten terras, namelijk een laag stabilisé van 10 tot 15 cm, gevolgd door een laag betonpuin op de bodem van de koffer die kan variëren in hoogte. Houd hier ook weer een minimum van 15 cm aan. (foto 3)
3. Terras met natuurstenen tegels bijvoorbeeld blauwe steen
Tegels kunnen in een mortelbed of op regelbare terrasdragers geplaatst worden. Afhankelijk van de keuze van tegel kan de dikte verschillen van 1,5 cm tot 3 cm. De tegel wordt in een mortelbed gelegd van 1 cm dik. Om de tegels gelijk te krijgen, leg je deze het best in de chape (laag chape van 5 cm dik). Deze chape wordt op een stabilisélaag aangebracht van 15 cm, gevolgd door de laag betonpuin. Dikkere tegels van 5 cm kunnen worden gelegd zoals betonklinkers. (foto 3)
Wanneer de tegels op regelbare terrasdragers gelegd worden, dan kun je deze combineren met bovenplaten voor extra stevigheid. Deze hebben namelijk een zelfklevende beschermlaag zodat de tegels niet klapperen. Ontdek de voordelen van regelbare terrasdragers.
4. Terras in dolomiet & varianten
Om hier minder verzakkingen en vooral geen putten te krijgen, is het toch ook aangewezen om vanop de ongeroerde bodem te starten met een laag betonpuin. Hierop wordt een geotextiel (geweven doek) gelegd en vervolgens 10 cm dolomiet of een variant hiervan. De geotextiel zal ervoor zorgen dat er geen menging plaatsvindt van het dolomiet en de ondergrond. Tevens zorgt de textiel voor een drukverdeling waardoor bijvoorbeeld het gewicht van een wagen wordt verdeeld. Een bijkomend voordeel is dat er door deze doek geen onkruid meer kan opschieten. (foto 4)
5. Kasseien
Kasseien hebben nooit dezelfde vorm, nooit dezelfde dikte. De bovenkant van een kassei is de enige ‘gladde en rechte’ kant. De zijkanten lopen schuin naar onderen toe. Het ondervlak is onregelmatig. Daarom worden kasseien het best niet in stabilisé gelegd, maar gewoon in breekzand of zand, meestal rijnzand. Van boven naar onderen zien we de volgende opbouw. Eerst hebben we de kassei, met variërende dikte. Daaronder voorzien we een 15 tot 20 cm dikke laag breek- of rijnzand, wederom gevolgd door een laag gebroken betonpuin. (foto 5)