Hoe verhard je een tuinpad, oprit of terras?

Gepubliceerd op 09 April 2018
Tuinpad in kleiklinker cadiz
Tuinpad in kleiklinker cadiz
Oprit in nostalgie morvan
Oprit in nostalgie morvan
Oprit in kleiklinkers nostalgie dordogne
Oprit in kleiklinkers nostalgie dordogne

De tuin wordt altijd belangrijker, en steeds meer als uitbereiding van het huis gezien. Verhardingen in de vorm van kleiklinkers leveren een belangrijke bijdrage aan het uitzicht & de sfeer die rond het huis hangt. De grote diversiteit aan kleuren & formaten, biedt oneindig veel mogelijkheden om je tuin aan te passen aan je eigen smaak. Maar hoe begin je daar nu aan? Lees hier een overzicht van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden bij het leggen van kleiklinkers.

Zorg eerst voor een goede ondergrond of fundering

Hoe voorkom je dat je terras of oprit na enige tijd verzakt? Een goede ondergrond of fundering is hierbij van uiterst belang. Eerst dien je te bepalen welke fundering er precies nodig is. Dit kan je doen aan de hand van 2 belangrijke vragen.

  • Wat is de sterkte van mijn bestaande ondergrond?
    Een zwakke ondergrond heeft bijvoorbeeld een zwaardere of dikkere fundering nodig.
     
  • Wat is de toepassing van mijn verharding?
    Voor een oprit heb je een stevigere ondergrond nodig dan voor een tuinpad. Zo zal je voor een oprit een harde onderlaag van bijvoorbeeld grof steenpuin nodig hebben. Voor een klein tuinpad is een onderlaag van minimaal 150 mm straatzand meestal voldoende. Straatzand heeft een iets grovere korrel dan gewoon opvulzand. Je kiest best voor straatzand met een laag kalkgehalte, want zo voorkom je eventuele witte uitslag op de kleiklinkers. Op dit straatzand kan je een laag van maximaal 50 mm brekerzand (grof zand) leggen, wat dan weer voor een stabielere ondergrond zorgt.

Lees hier meer over de verschillende ondergronden voor terrassen.

Kies de juiste kleiklinker

Er is keuze uit meer dan 30 kleuren kleiklinker die verkrijgbaar zijn in diverse formaten en uitvoeringen. Het bijzondere is het tijdloze karakter van het materiaal. Of het nu voor een moderne tuin is, of voor een meer klassiek ontwerp. Er is keuze uit getrommelde, lichtjes verouderde kleiklinkers en strakke, niet getrommelde klinkers. Ze zijn beschikbaar in waalformaat, dikformaat, keiformaat en langformaat. Bezand of onbezand. Dankzij dit grote aanbod aan mogelijkheden hebben jij en je tuinarchitect een onbeperkte ontwerpvrijheid.

Kies het gepaste legverband

Een verharding in kleiklinkers ontleent zijn stevigheid en esthetische waarde aan de manier waarop stenen t.o.v. elkaar gerangschikt worden. Afhankelijk van het steenformaat zijn er verschillende verbanden mogelijk. De eisen die gesteld worden aan een terras of tuinpad zijn natuurlijk aanmerkelijk kleiner dan op de openbare weg, maar een oprit waar een auto over rijdt en eventueel een pad waarop gefietst wordt, vragen toch om een stevig legverband. Enkele voorbeelden van stevige legverbanden zijn een keper– en elleboogverband. Voor tuinpaden en terrassen zijn een halfsteensverband of diagonaal verband ook geschikt. Bij het leggen van de tuinklinkers is het ook belangrijk om een goede kantopsluiting te voorzien. Hierdoor voorkom je dat je klinkers gaan schuiven.

Voeg de kleiklinkers in

Als de klinkers geplaatst zijn is het tijd om ze in te voegen. Dit kan je best doen met brekerzand of basaltsplit. Brekerzand is een grof, hoekig zand dat voor een stabiele voeg zorgt. Basaltsplit kent een gradatie van 1 tot 3 mm. Hierop heeft onkruid minder snel kans om te groeien. Het zand of split veeg je goed in de voegen. Veeg daarna het straatwerk schoon met een bezem en tril het straatwerk vervolgens af met een trilplaat. Deze is liefst voorzien van een teflon of rubberen zool, want dat voorkomt eventuele beschadigingen aan de klinkers. Vervolgens voeg je opnieuw in tot de voeg maximaal gevuld is en borstel je de kleiklinkers schoon.

Onderhoud is niet nodig

Kies je voor de juiste kleiklinkers op de juiste plaats met een goede verwerking, dan vragen ze nauwelijks onderhoud. De kleiklinkers van Vandersanden zijn bovendien bestand tegen weersinvloeden zoals vorst en zijn ongevoelig voor chemicaliën, olie, benzine en dooizouten. Wil je de kleiklinkers toch reinigen dan raden we het af om een hogedrukreiniger te gebruiken. Je kan ze wel borstelen. Gebruik hiervoor het liefst een bezem met zachte haren. Eventuele witte uitslag kan je verwijderen door met water te schrobben.
Wil je meer tuininspiratie opdoen? Vraag dan je gratis brochure kleiklinkers aan en ontdek uiteenlopende realisaties met kleiklinkers.