Hoe uw tuin klimaatbestendig maken? Ontdek 10 tips voor een klimaatvriendelijke tuin

31/03/2021

We kunnen er niet omheen: het klimaat verandert. Onze zomers zijn de laatste jaren heter en droger. Ook zijn er vaker extreme regenbuien. Hoe beschermt u uw tuin tegen hitte, droogte en wateroverlast? Ontdek 10 tips om uw tuin klimaatvriendelijk te maken en vraag uw gratis e-book aan voor nog meer inspiratie.

1. Verhard uw tuin niet volledig.

Om hittestress te voorkomen is het belangrijk om niet meer dan een derde van uw tuin te bestraten. Kleiklinkers zijn dan de meest klimaatbestendige keuze. Die hebben immers veel voegen waarlangs water kan infiltreren. De kleiklinkers met afstandhouders al ontdekt? Aan de zijkanten van deze klinkers zitten zes nopjes. Die zorgen ervoor dat er altijd een voeg van 3 mm tussen de straatstenen zit. Zo kan het water nog vlotter infiltreren in de bodem. Vind een waterpasserende kleiklinker die bij uw tuin past.

2. Ga voor het afkoppelen van regenwater.

Als u regenwater afkoppelt, scheidt u dit van het riool. Schoon water komt zo niet onnodig in het rioolstelsel en deze raakt dan niet onnodig belast. U kunt bij het afkoppelen het regenwater meteen de grond in laten trekken, waardoor de bodem vochtig blijft en het grondwater telkens aangevuld wordt. Klinkerbestrating heeft veel voegen waarlangs regenwater meteen kan infiltreren. Vraag gratis uw tuinmagazine aan en laat u inspireren.

3. Denk na over een regenwaterplan.

Denk bij nieuwbouw meteen goed na over hoe u met het regenwater op uw kavel wil omgaan. Regenwater kan u transporteren, infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren. Ook voor bestaande woningen en tuinen zijn er verschillende oplossingen om wateroverlast tegen te gaan. Een bestrating van open elementen zoals gebakken klinkers helpt altijd. Welke tuinstijl u ook kiest, de warme kleuren en natuurlijke uitstraling van kleiklinkers zorgen voor een authentieke sfeer. Benieuwd welke kleiklinker bij uw tuin past? Laat u gidsen door de handige productzoeker.

4. Creëer hoogteverschillen en afschot in uw tuin.

Als u hoogteverschil in uw tuin aanlegt met afschot in uw bestrating, stroomt het regenwater naar lager gelegen en onverharde delen van de tuin zoals het gazon en de borders, of naar uw regenvijver of wadi. Hierdoor kan het water geleidelijk infiltreren of de ergste piek opvangen zonder dat u er hinder van ondervindt. Bij bestrating raadt men een afschot van 10% aan, dat betekent een daling van 1 centimeter per meter. Uiteraard altijd van het huis af. Ook kunt u de hele tuin ‘onder afschot’ aanleggen, bijvoorbeeld als uw tuin op een sloot uitkomt.

5. Herbekijk Huis Gemaakt

Het verbouwprogramma ‘Huis Gemaakt’ al gezien op VTM? Daarin gingen jonge koppels de strijd aan met elkaar om elk een fascinerend huis van onder tot boven te verbouwen met duurzaamheid als uitgangspunt. Het concept is eenvoudig: verbouw een huis en win een thuis. Kijk mee op woensdagavond en zie hoe de koppels hun tuin opnieuw aanleggen met duurzame kleiklinkers van Vandersanden. Zelf uw tuinpad aanleggen met gebakken kleiklinkers? Ontdek handige tips voor uw klus.

6. Laat u informeren over de juiste aanpak voor uw bestrating.

Bij waterdoorlatende bestrating zijn de onderbouw en de voegvulling doorslaggevend voor het succes. Maar het begint bij de bodem, bijvoorbeeld klei-, löss, zand-, of veengrond. Elk bodemtype vraagt een eigen aanpak, laat u hierover goed informeren. Een zandbodem mag geen verdichte of ingeklonken lagen hebben waardoor het regenwater niet weg kan of niet dieper in de bodem kan worden afgevoerd. Of u moet buffermogelijkheden gaan creëren.

7. Voorzie een waterdoorlatende straatlaag voor uw bestrating.

Een straatlaag, de laag waarin de stenen gelegd worden, van ca. 50 mm laat toe om optimaal water te laten infiltreren naar de bodem op zandgrond. Dit kan bijvoorbeeld een niet-kalkhoudende moräne split met fractie 2-6 zijn. Voor bestrating van de oprit is een fundering onder de straatlaag nodig. Daar is een gewassen beton- of menggranulaat met fractie 4-32 prima voor. Die is best ca. 300 mm hoog. Let er wel op dat de straatlaag en de fundering nog genoeg holle ruimte hebben om het water te kunnen infiltreren. De voegen kunt u invegen met een niet-kalkhoudende basaltsplit fractie 1-3.

8. Leg een grindkoffer, regenvijver of wadi aan.

Woont u in een gebied met kleigrond, veengrond of met een hoge grondwaterstand, leg dan een buffervijver aan. Zo’n regenwatervijver vangt regenwater op en laat het langzaam wegzakken in de grond. Weet dat u wisselende waterstanden zal zien: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Kies voor een groene oever of een grindbed, dan ziet uw buffervijver er altijd mooi uit.

9. Vang gratis hemelwater op in een regenton.

Een regenton kunt u eenvoudig aansluiten op de regenpijp. Via een kraantje kunt u dit gratis water op elk gewenst moment aftappen en in uw tuin gebruiken. Zo kunt u jaarlijks honderden liters water besparen. Heeft u een vijver? Dan kunt u die gebruiken als ‘overloop’ voor de regenton. Een grote tuin met veel borders? Overweeg dan een automatisch watergeefsysteem, zoals een druppelslang.

10. Overweeg duurzame, onderhoudsvriendelijke bestrating die water doorlaat.

De vormbak klinkers van Vandersanden zijn voorzien van afstandhouders op de zijkanten. Die creëren gegarandeerde voegen van ca. 3 mm waarlangs regenwater kan weglopen. De afstandhouders vergroten de waterpasseerbaarheid en zorgen bovendien voor een mooi regelmatig voegenpatroon. De combinatie met een waterdoorlatende voegmortel zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.

Deze tuintips gesmaakt en benieuwd naar meer? In het E-Book ‘Trots op uw tuin’ vindt u 100 nuttige tips voor een aantrekkelijke, klimaatvriendelijke tuin die past bij uw woning en die werkt voor u en uw huisgenoten. Van tuinontwerp en tuininrichting tot tuinonderhoud en waterbeheer… Het komt allemaal aan bod! Vraag hier uw gratis e-book aan.

In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.