Hoe een tuinpad, oprit of terras aanleggen met klinkers?

Gepubliceerd op

Een creatief pad dat bezoekers langs de mooiste plekjes van uw tuin gidst. Een stevige, waterdoorlatende oprit. Een uitnodigend maar onderhoudsvriendelijk terras. U realiseert het allemaal met kleiklinkers. Deze oerdegelijke stenen helpen u om het maximum uit uw buitenruimte te halen. Met onze tips plaatst u vlot zelf uw verharding met klinkers. Uw voordelen: besparing, voldoening én een duurzame verharding.

Voor u begint: opmeten en voldoende kleiklinkers bestellen

Tuintrends komen en gaan, maar kleiklinkers kan u voortdurend in heel wat tuinen spotten. Niet verwonderlijk: kleiklinkers hebben een warme uitstraling, gaan ongeëvenaard lang mee en zijn milieuvriendelijk. Ontdek hier meer voordelen van kleiklinkers. Voor u enthousiast de oppervlakte uitzet, alvast volgende tip: verhard niet meer dan een derde van uw tuin om oververhitting en wateroverlast te voorkomen. En om te kunnen genieten van voldoende groen.

Beslist welk deel van uw tuin u gaat verharden? Meet dan de oppervlakte op, zodat u kan berekenen hoeveel klinkers u nodig heeft voor uw project. Met deze eenvoudige tabel ontdekt u snel hoeveel stenen u moet bestellen voor de aanleg van uw oprit, tuinpad of terras.

Nog geen idee welke kleiklinker u wil? Kleiklinkers bestaan in diverse formaten, vormen en kleuren. Er is een kleiklinker voor elke tuinstijl. Ook creatieve combinaties en legverbanden zijn mogelijk. U kan dus alle kanten uit. Misschien kiest u wel voor de kleur van uw gevel? Vraag uw gratis tuinmagazine aan en krijg nuttige tips voor uw keuze. Met de productzoeker vindt u snel een geschikte klinker voor uw project.

Grond afgraven om een baanbed te bekomen

Klinkers geleverd? Dan kan u de oppervlakte van uw keuze beginnen afgraven om een bruikbare ondergrond te krijgen. Hou wel rekening met hoogteverschillen in uw tuin en met het afschot. Het afschot is een lichte helling van één centimeter per meter, die ervoor zorgt dat het regenwater kan afvloeien. Dankzij deze helling ontstaan er geen plassen op de bestrating.  

Voor het aanleggen van een tuinpad of terras graaft u de hoogte van de kleiklinker af, plus 20 cm extra. Creëer eerst een zandbed van ca. 15 cm ophoogzand met daarop een straatlaag van 5 cm straatzand, ophoogzand of brekerzand. Tril elke laag goed af met een trilplaat die een rubberen schoen heeft. Houd er rekening mee dat de lagen hierdoor enkele centimeters zakken.  

Een oprit heeft een stevigere ondergrond nodig, want die moet één of meerdere wagens kunnen dragen. Daarom stort u eerst minimaal 25 cm granulaat of steenslag. Daarop brengt u een straatlaag van ca. 5 cm straatzand of breekzand aan. Tip: het meten van de dieptes en het afschot gaat het beste met een bouwlaser en een lange waterpas. 

Legverband en kantopsluiting bepalen

Bepaal nu het patroon waarin u de klinkers legt (het legverband), en de randen van uw bestrating (kantopsluitingen). De kantopsluiting zorgt ervoor dat de bestrating niet gaat schuiven. Er zijn heel wat mogelijkheden voor de kantopsluiting, van betonbanden tot roestvrij staal. Leg eens een rij straatstenen in verband en kijk hoe dat eruitziet. Daarbij houdt u rekening met een kleine voeg tussen de straatstenen. Welk legverband kiezen voor een tuinpad of terras? Welk voor een oprit? Ontdek advies over legverbanden.

De straatlaag vlak maken

Nu gaat u de straatlaag vlak afstrijken, ook wel: afreien. Hoe gaat u te werk? Druk eerst de paslatten in de straatlaag. Met een afreilat of lange waterpas trekt u het overtollige zand over de paslatten naar u toe. Vul de gleuven van de paslatten vervolgens weer op met zand. Let er steeds op dat u niet over de vlak gemaakte straatlaag loopt.

De kleiklinkers leggen en invegen

Tijd om de straatstenen te leggen! Begin altijd aan de buitenkant en kijk waar u uitkomt. Werk met een voeg van minimum 2 mm of neem kleiklinkers met afstandhouders. Deze zorgen voor mooie, rechte lijnen in het straatbeeld met een mooi regelmatig voegenpatroon van ca. 3 mm. De afstandhouders hebben als bijkomend voordeel dat ze de waterpasseerbaarheid van regenwater vergroten. Na het opzetten van het verband gaat het leggen van de kleiklinkers erg vlot. Wat met de randen van uw verharding? Als u geen passtenen gebruikt, moet u de straatstenen aan de randen op maat zagen met een diamantzaag of steenknipper. Meteen na het leggen, veegt u de bestrating in met breekzand of split (bv. 0-2 mm). Tril daarna de straatstenen goed af. Herhaal dit dagelijks een paar keer, totdat de voegen vol zitten. U wordt beloond met een stevige verharding die jaren mooi blijft en haast geen onderhoud vraagt. Ontdek hier hoe u uw kleiklinkers milieuvriendelijk schoonmaakt.

Graag frisse ideeën voor uw tuinverharding? Ontdek uiteenlopende realisaties met kleiklinkers en laat u inspireren. Ontdek uw favoriete kleiklinkers via de handige productselector, of ga het aanbod met eigen ogen bekijken in een Vandersanden showroom. Geen zin om u te verplaatsen? Maak dan een afspraak in het Vandersanden Digi’Café. Verwacht u aan een virtueel showroombezoek met advies op maat.