Betonklinkers of kleiklinkers? Ontdek de voor- en nadelen per type bestrating.

Gepubliceerd op

Wil u uw oprit, tuinpad of terras bestraten, dan kiest u uit diverse soorten verharding. Klinkers zijn intussen een vaste waarde. Ze kunnen zware belasting aan en bieden volop creatieve mogelijkheden. Dit keer leggen we 2 soorten klinkers onder de loep: kleiklinkers en betonklinkers. Ontdek de voordelen en nadelen per type en leer hier waar u terechtkunt voor advies.

Kleiklinkers, een duurzaam natuurproduct

Kleiklinkers worden ook wel keramische klinkers of gebakken klinkers genoemd. Ze zijn gemaakt van een uitgekiend mengsel van verschillende soorten klei, zand en andere hulpstoffen. Graag een warme uitstraling voor je terras, tuin op oprit? Kleiklinkers zijn echte sfeermakers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke en duurzame kleuren die zijn ontstaan door het vuur in de oven. Leer voor welke projecten u kleiklinkers kunt gebruiken en bekijk uiteenlopende realisaties.

Wist u dat de gemiddelde levensduur van gebakken klinkers geschat wordt op 135 jaar? Met de jaren verliezen ze niets van hun charme. Omdat kleiklinkers geheel van klei gemaakt zijn, blijft hun kleur behouden. Sterker nog, door weer en wind worden kleiklinkers alleen maar mooier. Bekijk het brede assortiment en vind uw match.

Interesse in duurzaam (ver)bouwen? Met kleiklinkers gaat u voor een uiterst duurzaam en ecologisch verantwoord product. Gebakken bestrating heeft in de gehele waardeketen een lage milieu-impact. Alle grondstoffen zijn natuurlijk en de klei wordt vaak lokaal gewonnen. Ook is dit natuurproduct eenvoudig te hergebruiken. Leer meer over de duurzame eigenschappen van kleiklinkers.

De voordelen van kleiklinkers

Welke voordelen bieden kleiklinkers?

 1. Sfeervol: steeds een warme, authentieke uitstraling
 2. Ontwerpvrijheid: talrijke kleuren, formaten, patronen en legverbanden
 3. Ecologisch verantwoord: recycleerbaar natuurproduct
 4. Duurzaam: een onovertroffen levensduur van gemiddeld 135 jaar
 5. Oersterk: kleiklinkers kunnen een hoge belasting aan (ideaal voor bv. een oprit)
 6. Veelzijdig: voor al uw bestratingsprojecten en elke tuinstijl
 7. Vlot te combineren: makkelijke match met andere natuurlijke materialen
 8. Onderhoudsvriendelijk: haast geen onderhoud nodig
 9. Gebruiksvriendelijk: eenvoudig te plaatsen en te hergebruiken
 10. Klimaatvriendelijk: deze kleiklinkers helpen wateroverlast voorkomen

Lees meer over de voordelen van kleiklinkers en ontdek tal van mogelijkheden in het E-Book met 100 tuintips.

Betonklinkers, meestal goedkoper maar minder duurzaam

Ook met betonklinkers kunt u een stevige tuinbestrating realiseren. Betonklinkers worden gemaakt van cement, zand, grind en eventuele kleurstoffen. De sterke stenen zijn verkrijgbaar in diverse formaten en vormen. Vaak bootst men de kleuren en nuances van keramiek, kleiklinkers of natuursteen na om een gelijkaardige uitstraling te verkrijgen.

Aandachtspunten bij de aankoop van betonklinkers

Betonklinkers zijn doorgaans goedkoper dan kleiklinkers. U moet wel rekening houden met enkele nadelen:

 • De meeste betonproducten zijn poreus, waardoor vuil, groen en mos zich aan de stenen gaan hechten. Zo verschijnt er al snel groene aanslag. Afgevallen bladeren bijvoorbeeld, kunnen hardnekkige vlekken veroorzaken. Kleiklinkers daarentegen nemen nauwelijks water op, zodat groene aanslag weinig kans krijgt.
 • Betonklinkers zijn niet kleurvast. De kleur van betonklinkers zonder coating vervaagt snel. Na vijf tot tien jaar ogen betonklinkers al een stuk minder mooi. Kleiklinkers echter behouden hun kleur.
 • Betonnen bestrating heeft wel eens last van kalkuitbloei, een witte aanslag op de klinker. Maar na enkele regenbuien zal de aanslag vanzelf weer verdwijnen.
 • Betonklinkers kunnen niet goed tegen strooizout.

Kleiklinkers en betonklinkers hebben elk hun eigen karakter en kenmerken. Voor kleiklinkers betaalt u doorgaans wat meer, maar ze hebben belangrijke pluspunten ten opzichte van beton. Kleiklinkers gaan meer dan 100 jaar mee, zijn kleurvast en hebben weinig last van groenaanslag. Een kleiklinker heeft bovendien zeer duurzame eigenschappen, wat deze steen geschikt maakt voor duurzaam bouwen en verbouwen. Vind hier de ideale kleiklinker voor uw project en vraag uw inspiratiebrochure aan.

   

standaard