Je tuin verharden? Doe het volgens de regels (van de kunst)

Gepubliceerd op

Wil je je tuin verharden? Dan is de herfst (zolang het niet vriest) de ideale periode. Klimaatbestendige tuinen worden steeds belangrijker. Een goed evenwicht vinden tussen beplanting, gazon, bomen, waterpartijen, terrassen, paadjes, … is even zoeken. Om wateroverlast en droogte te vermijden beperk je best het aantal verhardingen. Hier is zelfs een wetgeving over. Wat houdt dit in? En hoe kan je tuinaannemer hierbij helpen? We spitten het voor je uit.  

Verhardingen in je tuin

Vaak wordt er om een parkeerplaats, terras, tuinpad of oprit te creëren een stuk van de tuin verhard. Toch is het beter om dit zo weinig mogelijk te doen, zodat er meer kostbaar water door de bodem kan dringen en er minder van naar de riolering vloeit. Zo worden de watertafels beter aangevuld en overstromingen voorkomen. Bovendien wordt je omgeving mooier met meer bomen, struiken, grassen en bloemen, en geniet je van meer koelte tijdens de warme dagen. Tip: Schakel een tuinaannemer in je buurt in en laat je tuin onder handen nemen.  

Kies voor waterdoorlatende verharding

Wil je toch verharden, kies dan voor waterdoorlatende verhardingen. Die zorgen ervoor dat het water makkelijker in de bodem van je tuin kan dringen. Zo kan je kiezen voor waterdoorlatende klinkers, honingraat gras- en grinddallen, terras op terrasdragers, …

Niet alleen het materiaal, maar ook de arbeidskosten moet je in rekening brengen. Grind en dolomiet zijn vrij voordelige keuzes, terwijl klinkers en andere bestrating al wat duurder zullen zijn. Op zoek naar de geschikte verharding voor jouw (voor)tuin? Reken op de kennis en expertise van een tuinaannemer in je buurt, vraag vrijblijvend offertes op en maak zo je keuze.

Wetgeving verharding Vlaanderen

Wil je tuin verharden? Dan check je best eerst de regels in het kader van de klimaatdoelstellingen. Want je (voor)tuin verharden, dat mag niet zomaar. Er zijn algemene regels, maar ook regio-gebonden regels (per gemeente) mogelijk. Deze wetgeving is vrij complex. Hulp nodig? Laat je adviseren door een tuinaannemer.

Alle kunstmatige materialen die de bodem bedekken worden als verharding aangezien. Tegels, klinkers en kasseien spreken voor zich. Maar ook de kiezel, dolomiet, kunstgras, zonnepanelen, vijvers en zwembaden worden meegerekend. Ook waterdoorlatende verharding telt als verharding.

Voor verhardingen in de voor-, zij- als achtertuin is altijd een vergunning nodig. Wel kan je vrijstellingen krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Soms is een melding ook mogelijk. Kan je geen vrijstelling krijgen, dan moet je je vergunning aanvragen en gekregen hebben voordat je met de werken start. Wat zijn de algemene regels? We zetten ze even op een rij.

Voorwaarden voor vrijstelling in de voortuin

De voortuin moet zoveel mogelijk als tuin worden ingericht. Wil je er bijvoorbeeld een parkeerplaats aanleggen, dan moet daar een vergunning voor worden aangevraagd. Voor volgende ingrepen is er een vrijstelling van een vergunning:

  • Een pad naar de voordeur.
  • Een oprit naar een (correct vergunde) garage.

Voorwaarden voor vergunningsvrijstelling voor de zij- en achtertuin

Ook voor de zij- en achtertuin gelden er regels voor verharding om een vrijstelling te krijgen.

  • De totale verharde oppervlakte mag niet meer zijn dan 80 m2, inclusief bestaande constructies.
  • De verharding mag niet bebouwd of overdekt zijn.
  • Het moet op minder dan 30 meter van je huis verwijderd zijn.
  • Het mag niet in een bos- , natuur- of overstromingsgebied liggen.
  • De verharding mag niet hoger zijn dan 1,5 meter boven het maaiveld (grondoppervlak).
  • De verharding moet minstens één meter van de perceelsgrens, of de grens tussen de grond van jou en je buur liggen.

Ontdek nog meer en de aanvullende voorwaarden op de website van het omgevingsloket.

Ontharden van je tuin

Wil je minder verharding in je tuin? Dan kan je hem ontharden en gras, bloemen, struiken en bomen voorzien. De meeste verharding kan je zo verwijderen. In sommige situaties moet je toch een vergunning aanvragenSchakel je tuinaannemer in om een klimaatvriendelijke tuin te creëren. Lees ook de tips voor het creëren van een sponstuin.

Reken op de expertise van een tuinaannemer

Geen idee waar je moet beginnen?  Tip: vraag advies aan je tuinaannemer in je buurt over de mogelijke, toegelaten verhardingen, laat een tuinontwerp op maat maken en reken op het vakmanschap van je professionals om de verhardingen voor je terras, tuinpad, oprit, … volgens de regels van de kunst en wetgeving aan te leggen.

Wil je stukken van je tuin verharden? Bevraag je dan eerst goed bij je gemeente over de geldende regels. Ga eerder voor ecologische, waterdoorlatende verharding en geniet zo van meer koelte in je tuin tijdens de zomer, bovendien leg je een waterreserve aan waardoor je tuin minder snel dor wordt en draag je je figuurlijke steentje bij aan een beter milieu. Hiervoor kun je terecht bij je tuinaannemer in de buurt.  

   

standaard