Hoe een terras chappen?

23/04/2024

Plannen om een terras aan te leggen, zodat je extra kan genieten van het buitenleven en je tuin? Dan heb je mogelijk enkele vragen. Welke chape gebruik ik best voor een terras? Wat is de minimum dikte van een chape voor een terras? Hoe kan je chape maken voor je terras? Lees ons advies voor het chappen van een terras en bekom een professioneel resultaat dat een tiental jaar mooi blijft. 

Zelf je terras chappen: vermijd vochtproblemen en barsten

De meest voorkomende fout bij het aanleggen van een terras? Vaak gebruikt men bij het chappen van een terras traditionele chape of stabilisé. De opbouw van het terras ziet er dan meestal als volgt uit: volle grond met daarop een gestabiliseerd zandbed (chape) en tegels die zijn verlijmd of geplaatst in de mortel. Maar met deze terrasopbouw loop je een hoog risico op schade: loszittende tegels en voegen, een afbrokkelende cementondervloer of lelijke uitbloeiingen. Deze schadegevallen hebben allemaal dezelfde oorzaak: vochtproblemen. Gelukkig kan je vochtproblemen op je terras makkelijk voorkomen. Met deze vloeropbouw vermijd je vochtproblemen op je terras en verkrijg je een spanningsvrije terrasvloer. Daarnaast is een helling van minimaal 1,5 cm per meter noodzakelijk om een goede afwatering te verkrijgen. Zorg ervoor dat deze helling van de woning weg gebeurt. Bekijk de video en leer hoe je zelf je waterdoorlatend terras aanlegt.

Zelf je terras chappen

Ontdek een waterdoorlatend alternatief voor traditionele chape

Bij een traditionele terrasopbouw met chape of stabilisé, zal er water tussen de voegen en langs de randen van het terras sijpelen. Dit water trekt in het gestabiliseerde zandbed, dat meestal niet voldoende waterdoorlatend is. Bijgevolg raakt het zandbed, in combinatie met opstijgend grondvocht, verzadigd met water. Wanneer het begint te vriezen, veroorzaakt dit vorstschade. Ook hoge temperaturen zorgen voor extra spanningen, wat opnieuw schade kan opleveren. Dit proces wordt nog versneld door drukkend water van het omliggende grasperk. Liever een stevige, waterdoorlatende chape voor je terras? Kies dan voor een vloeropbouw met drainagemortel, want daarmee profiteer je van diverse voordelen. Het water vloeit dan steeds weg en er is geen kans op het opvriezen of uitzetten van je terras vloer. Hierdoor gaat je vloerafwerking (bijvoorbeeld tegels of natuursteen) veel langer mee. Een duurzaam en voordelig alternatief dus voor een traditioneel terras met chape of stabilisé. Deze unieke vloeropbouw leg je aan met behulp van een handige doe-het-zelfoplossing: het Staenisrooster. Je kan dit rooster buiten gebruiken op volle grond, of als drainerende oplossing op een betonplaat. Benieuwd en wil je graag zelf je terras chappen? Ontdek hier je hoe je dit aanpakt.

Drainage op betonplaat

Welke chape gebruiken voor een terras?

Je terras chappen doe je dus niet met traditionele chape, maar met drainagemortel. Eens uitgedroogd is je dekvloer volledig waterdoorlatend. Drainagemortel bestaat uit gravé (porfier) steentjes, cement en water. De mengverhouding van drainagemortel is de volgende: 5 delen fijne gravé steentjes (0/2-0/6 mm) op 1 deel cement. Let wel: de drainagemortel moet nat in nat afgewerkt worden met een dun laagje chape. Je gebruikt dus een chape toplaag. Dit laagje chape moet kleven aan de natte drainagemortel. Door het laagje chape worden alle gaatjes aan de bovenkant van de geplaatste drainagemortel mooi gevuld. Hierdoor is het tegelen eenvoudiger en heb je minder lijm nodig. Voor het laagje chape gebruik je een mengverhouding van 5 delen grof rivierzand (0/4-0/7 mm) en 1 deel cement, of kant-en-klare chape. Ontdek hier de ideale vloeropbouw voor jouw terras en bereken snel hoeveel drainagemortel en chape je nodig hebt voor het chappen van je terras. Goed om te weten: grote hoeveelheden drainagemortel of chape maken voor je terras is niet nodig, je laat het gewoon gebruiksklaar en droog leveren in een drainagemortel silo.

Je terras chappen met drainagemortel en het Staenisrooster: de voordelen

Je terras chappen met traditionele chape is vragen om barsten en vochtproblemen. Het kan ook anders. Als je je terras aanlegt met drainagemortel en het Staenisrooster bekom je een stevige, vlakke dekvloer en vermijd je schade. Indrukwekkend: een traditionele chape dekvloer met wapeningsnet of vezels vervormt mettertijd en komt tot wel 5 mm onvlak te liggen in de hoekpunten. Met het chaperooster van Staenis daarentegen blijft je dekvloer mooi vlak. Dit rooster deelt de dekvloer zo op dat de spanningen enorm verminderd worden. Zo voorkom je krimpschade en inzakkingen, ook op lange termijn. Denk ook eens aan de financiële voordelen: de spanningsloze ondergrond in combinatie met de drainerende drainagemortel zorgt ervoor dat een drainagemat met prijskaartje van gemiddeld 25 euro per vierkante meter niet nodig is. Wil je een oppervlakte van 50 m² chappen, dan bespaar je met het Staenisrooster al snel zo’n 1250 euro. Ontdek meer voordelen van een waterdoorlatende chape voor je terras.

Voordelen Staenisrooster

Wat is de minimumdikte van een chape voor een terras?

Een gewapende niet-hechtende dekvloer voor een buitenterras is doorgaans 5 tot 8 cm dik. Als de dekvloer niet-hechtend is, moet die een minimumdikte van 5 cm hebben en gewapend worden met een metalen net van minstens 50 x 50 x 2 x 2 mm. Dit wapeningsnet plaats je in het middelste derde van de dikte. Plaats je je dekvloer met behulp van het Staenisrooster, dan is de minimumdikte van je chape steeds 5 cm. Je kan de hoogte van het rooster bijregelen tot 9 cm. Als je verlengpoten gebruikt, kan je tot 13 cm hoogte gaan. Je kan zelfs nog hoger afregelen, maar dan is het eigenlijk beter om de onderliggende lagen op te hogen. Het Staenisrooster vervangt bovendien het wapeningsnet in de dekvloer.

Een waterdoorlatende chape plaatsen voor je terras: stappenplan

  1. Kies je terras vloeropbouw uit met de handige vloeropbouwtool en voer de nodige voorbereidingen uit.
  2. Ga je je dekvloer plaatsen op volle grond? Voorzie dan eerst een laag betonpuin van 10 à 15 cm dik, of dikker als je meer moet ophogen of je terras een auto of camion moet aankunnen. Deze laag betonpuin tril je aan, zodat er later geen kans is op verzakkingen van het terras. Bovendien is deze laag waterdoorlatend. Plaats vervolgens hellend 5 à 10 cm drainagemortel op het aangetrilde betonpuin. Voilà, je beschikt nu over de ideale ondergrond om het Staenisrooster op te plaatsen!
  3. Plaats het Staenisrooster en vul het op met drainagemortel. Plaats daarbij de mortel net iets hoger dan het bovenoppervlak van het rooster. Druk de drainagemortel licht aan met je truweel of lang chapeijzer.
  4. Sleep de overtollige drainagemortel van het rooster met een lang chapeijzer of aluminium rij.
  5. Strooi chape op het oppervlak en wrijf deze aan met een groot schuurbord. Zo raken alle oneffenheden ingevuld. Let erop dat je geen put of berg creëert in het hok en dat je steeds vlak blijft.
  6. Polier de chape met het chapeijzer. Hou het chapeijzer daarbij lichtjes schuin en wrijf het over het oppervlak.
  7. Controleer en corrigeer ieder hokje op vlakheid om holtes in het rooster te vermijden.

Graag een volledig stappenplan op maat van jouw project? Vind hier de ideale vloeropbouw voor je terras en bekijk de instructies.

Wil jij graag zelf je terras chappen? Het kan ook als je geen ervaring hebt! Met behulp van het Staenisrooster bekom je gegarandeerd een vlak en duurzaam terras. Ontdek hier hoe je aan de slag gaat. Benieuwd naar de prijs van chape voor buitengebruik? Bereken hier hoeveel drainagemortel en chape je nodig hebt en bestel je benodigdheden makkelijk online.

Voordelen Staenisrooster

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.