Terras op terrasdragers plaatsen? Enkele tips voor de voorbereiding op je installatie.

Gepubliceerd op 24 Juli 2023

Plan je om binnenkort een terras op terrasdragers aan te leggen? Dan houd je best rekening met enkele cruciale aspecten voordat je start met de installatie. Ontdek hieronder waardevolle informatie die je helpt bij je project.

Dikte van de tegels of het type balk bij houten terras

De dikte van de tegels die je op terrasdragers plaatst speelt een belangrijke rol. Het is aanbevolen om tegels te kiezen met een minimum dikte van 2 cm. Dunnere tegels op regelbare terrasdragers plaatsen kan leiden tot tegelbreuk. Dit is ook wel afhankelijk van het type tegel, je kan er hier meer over lezen. Bij houten terrassen speelt het type balk een minder cruciale rol in vergelijking met tegels.

Hoeveelheid terrasdragers per tegel

Het is belangrijk om je terras goed te ondersteunen. Gebruik de calculator van SOLIDOR om de juiste hoeveelheid terrasdragers, afhankelijk van het gekozen tegelformaat, te bepalen. Voor tegels met een minimumafmeting van 300 x 300 mm wordt op elke hoek een tegeldrager geplaatst. Bij tegelformaten groter dan 600 x 600 mm is een extra regelbare terrasdrager in het midden van de tegel nodig. Bij niet-vierkante tegels hangt de hoeveelheid terrasdragers af van de legrichting. In dergelijke gevallen en bij tegels groter dan 600 x 600 mm wordt vaak het Structusol aluminium draagsysteem aanbevolen voor een optimale ondersteuning van de volledige tegel.

Bij een open zijden van het terras, wordt het gebruik van de Sticksol zelfklevende bovenplaat aanbevolen. Deze bovenplaat met een bitumen kleeflaag voorkomt dat de tegels verschuiven.

Plaatsing van terrasdragers

Bij het aanleggen van een tegelterras of een houten terras plaats je idealiter de terrasdragers op een afstand van 40 à 60 cm van elkaar. Deze optimale afstand zorgt voor voldoende ondersteuning van je terras.

Sterkte van de terrasdragers

De terrasdragers van SOLIDOR zijn ontworpen om zware belastingen te kunnen dragen. Met een draagcapaciteit van 2.400 kg/m², bieden ze een solide en betrouwbare basis voor je terrasproject. Dit is afhankelijk van de hoogte van het terras. Heb vragen hierover of heb je te maken met hoogtes hoger dan 200 mm, dan kan altijd contact opnemen voor advies. 

Geschikte ondergronden voor terrasdragers

De terrasdragers kunnen geïnstalleerd worden op verschillende ondergronden zoals: ommuurd grind, stabilisé, chape of beton. Ze vormen een beter alternatief voor de traditionele methoden zoals bijvoorbeeld het plaatsen van tegels met lijm, omdat de terrasdragers voorkomen dat bevroren water barsten in de voegen veroorzaakt. Het gebruik van terrasdragers op zandgrond wordt echter niet aanbevolen.

Wil je meer weten over het plaatsen van terrasdragers? Lees erover in de gratis infobrochures over een plankenterras of een tegelterras en/of neem contact op.