Een balkon of terras aanleggen voor je appartement: waarop letten?

18/03/2021

Als je in een appartement woont, is een eigen terrasje of balkon een echte plus. Die kostbare vierkante meters in de buitenlucht bieden veel mogelijkheden om te ontspannen en samen te genieten. Bovendien zorgen ze voor financiële meerwaarde. Hoe groot mag je balkon zijn? Welk type balkon kiezen? Hoe zorg je voor een stevige balkonvloer? Ontdek de antwoorden op je praktische vragen. 

Een balkon of terras voor je appartement: een topidee!

Zodra de zon wat vaker komt piepen, willen we met z’n allen naar buiten. Heb je er al eens aan gedacht welke mogelijkheden een eigen terras of balkon zou opleveren? Ontbijten in de ochtendzon, genieten van een barbecue, kruiden kweken, of na je werkdag nog wat vitamine D opdoen … Je zal je extra buitenruimte niet meer willen missen. Bovendien wordt je appartement met een mooi terras of balkon hoger ingeschat, wat voordelig is bij een eventuele verkoop. Wil jij een terras of balkon aanleggen voor je appartement? Of je bestaande balkon vernieuwen of verlengen? We zetten je graag op weg.

Hoe groot kan mijn balkon worden?

Hoe groot wordt jouw balkon? Een ruim balkon is natuurlijk extra leuk, omdat je daarmee veel bewegingsruimte hebt. Bovendien heb je voor een barbecue of tafel wel wat plaats nodig. De maximale grootte van je balkon hangt af van de mogelijkheden van de constructie en de regels van de gemeente. Doorgaans mogen balkons zo’n 2 m diep zijn, maar je informeert je best bij je gemeente. Kies je voor een balkon dat aan de gevel opgehangen wordt, dan kan ook de bouwkundige staat van het gebouw een beperking vormen. Let wel: hoe groter je balkon of terras, hoe belangrijker een stevige ondergrond is. Ontdek hoe jij zorgt voor een egale en veilige balkonvloer.

Welk type balkon kiezen?

Een stevig balkon kan je op diverse manieren realiseren. Zo kan je een balkon grofweg op drie manieren aan de gevel bevestigen. De eerste mogelijkheid is om het met tuien aan de gevel te laten ophangen. Zo bekom je een soort ‘hangbalkon’. Maar je kan je balkon ook op kolommen zetten. Het staat dan als het ware op poten naast je woning. Tot slot kan je het balkon met behulp van uitkragende liggers aan de vloer laten verankeren. Hangbalkons komen vaak voor in de binnenstad. Ze zijn ideaal als je de onderburen niet wil belasten. Een balkon op poten is een eenvoudige bouwmethode, die vaak wordt toegepast als er geen onderburen zijn, of als een appartementsgebouw in één keer balkons moet krijgen. De optie met uitkragende liggers is de meest ingewikkelde manier om een balkon te bouwen. Deze aanpak heeft bovendien veel impact op het bestaande pand. Vloeren moeten open, gevels moeten doorboord worden … Deze methode past dan ook eerder binnen een totaalrenovatie van een pand. Een architect of bouwingenieur adviseert je graag over de mogelijkheden voor jouw situatie.

Hoe zorg ik voor een veilige en egale balkonvloer?

Wat met de vloer van je balkon of terras? Balkontegels of houten planken leg je niet zomaar op de bestaande ondergrond. Een hoge afstap, een schuin aflopende ondergrond of hoogteverschillen ... Vaak is de betonnen vloer, of de andere dakbedekking niet vlak. Leg je je tegels rechtstreeks op je vloer, dan gaan ze wiebelen. Het resultaat: een onveilige, ongelijke vloer. Je legt je balkonvloer daarom best aan op terrasdragers. Daarmee komt de vloer van je balkon 'zwevend' boven de ondergrond en ligt hij overal even hoog. Bekijk het filmpje en ontdek hoe het werkt.

Terrasdragers: een must voor een stabiele balkonvloer

De regelbare terrasdragers van SOLIDOR zijn in de hoogte verstelbaar, waardoor alle tegels of houten planken op je balkon op gelijke hoogte komen te liggen. Ook liggen ze op dezelfde hoogte als de drempels of binnenvloer. Je balkonvloer is veilig en egaal. Kabels en leidingen liggen uit het zicht. Ontdek alle voordelen van regelbare terrasdragers. Ook voor jouw project zijn er geschikte terrasdragers verkrijgbaar. Er bestaan regelbare terrasdragers in kunststof voor betonnen, keramische en natuursteen tegels en dragers voor houten of kunststoffen terrasplanken. Hulp nodig bij je keuze? Neem contact op met SOLIDOR voor advies op maat.

Wil je graag meer weten over terrasdragers? Ontdek de mogelijkheden in de infobrochures en bereken hier hoeveel terrasdragers en accessoires je nodig hebt voor je klus. Heb je nog vragen? Neem hier contact op met SOLIDOR.

In samenwerking met SOLIDOR

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.