Welk materiaal kies je het best voor je terras of oprit?

De keuze van het materiaal voor je terras is van enorm belang. De aanleg van het terras is immers een grote kost. De prijs van de terrastegels zelf is slechts een beperkt deel van de totale kostprijs. Denk daarom goed na over je keuze en kies voor een duurzaam materiaal dat bij je past.

Je hebt keuze uit verschillende materialen. In dit artikel vergelijken we drie belangrijke materialen: natuursteen, beton en keramiek. Er kunnen echter grote verschillen zijn tussen verschillende soorten van hetzelfde materiaal. Zorg ervoor dat je bij je keuze de voor- en nadelen van de materialen kent. Kies het materiaal dat het best bij jouw noden en jouw project aansluit. Hou vooral rekening met de eigenschappen die voor jou en je gezin belangrijk zijn.

Esthetiek

Natuursteen heeft uitzonderlijke esthetische kwaliteiten. Je vindt natuursteen over de hele wereld. Het bestaat in alle kleuren en tekeningen. Bovendien kies je uit talrijke afwerkingen die het uitzicht van de tegels veranderen. Elke tegel is uniek. Een terras uit natuursteen zal dan ook een originele charme uitstralen.

Tegenwoordig vind je echter keramische tegels die nauwelijks nog te onderscheiden zijn van echte natuursteen. De laatste jaren zijn de productietechnieken van keramiek immers steeds beter en beter geworden. Naast natuursteenimitaties leent keramiek zich ook tot imitatie van hout en beton.

Sommigen verkiezen dan weer beton omdat het heel modern oogt. Zo zijn gladde betontegels in grote formaten de trend. Beton dat in vormen gegoten is, imiteert ook enorm goed hout of natuursteen. Denk maar aan de imitatiekasseien Courtstones of de imitatie van Kandlaplatines Plazza.

Vlekbestendigheid

Hoe poreuzer de steen, hoe meer water en vuil hij opneemt. Zandsteen is bijvoorbeeld poreuzer dan graniet. Geperst beton is poreuzer dan gegoten beton. Sommige geperste betonklinkers hebben een behandeld oppervlak om hen te beschermen tegen vuil. Ook kan je de klinkers na de aankoop behandelen met een impregneermiddel. Deze producten bestaan ook voor natuursteen.

Natuursteen kan ook van zichzelf vlekken bevatten. Zo is “terrasvorming” eigen aan blauwe hardsteen. Dit zijn vlekken die eruitzien als natte vlekken in de vormen van terrassen of tijgerstrepen. Wanneer tegels gezaagd worden uit blauwe kalksteen, doet men dit evenwijdig met de geologische lagen van de steen. Deze lagen in de natuur lopen echter nooit perfect recht en evenwijdig met elkaar. Tussen de lagen sijpelt water binnen. Daarom vertonen de tegels soms terrassen, ongeacht waar ze ontgonnen worden. Zowel bij hardsteen uit Vietnam, China, maar ook België komt terrasvorming voor.

Daarnaast bevat natuursteen soms mineralen, die door fysische of chemische reactie vlekken kunnen vormen. Een voorbeeld hiervan zijn roestvlekken in zandsteen.

Sommige mensen vinden vlekken in natuursteen storend. Voor anderen is dit net de charme van natuursteen. Elke steen is uniek, wat het natuurlijke effect van je oprit of terras benadrukt.

Ook beton kan door chemische reacties vlekken krijgen. Deze vlekken wordt kalkuitslag of kalkuitbloei genoemd. Dit zijn witte vlekken die kunnen voorkomen bij elk product dat cement bevat. Kalkvlekken verdwijnen vanzelf na verloop van tijd. De betonklinkers behouden hun kwaliteiten en duurzaamheid.

Keramische buitentegels die aan de Europese norm voldoen hebben een waterabsorptie van minder dan 0,5%. Vlekken blijven dus op de tegel liggen en dringen niet door in de tegel zelf. Daarom kan je deze vlekken steeds verwijderen. Dit kan met water en azijn of met een speciale reiniger. Kies steeds voor volkeramische tegels. De volledige tegel is dicht van structuur.

Prijs

Prijs blijft een belangrijke factor. Het is echter belangrijk om de prijs te zien in verhouding tot het aantal levensjaren van je terras. Ook is de kost voor de plaatsing vaak zo groot, dat je liever niet na enkele jaren je terras opnieuw moet aanleggen. Is je budget toch beperkt, kies dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding:

  • Keramisch: ‘basic’ keramische tegels van Marshalls zijn volkeramische tegels en toch heel voordelig.
  • Natuursteen: Velen denken dat natuursteen duur is, maar dat is niet altijd waar. Kleinere formaten zijn meestal goedkoper. Graniet is een zeer hard en slijtvast gesteente en is toch verkrijgbaar aan een goede prijs.
  • Beton: Geperst beton is het goedkoopst. Een product met waterafstotende deklaag is slechts enkele euro’s duurder en houdt toch al heel wat mos tegen.

Combinatiemogelijkheden

Misschien wil je niet alleen je terras, maar ook de rest van je tuin aan te leggen? Zo kan je tegels en klinkers combineren met zwembadboorden, palissades, trappen, boordstenen … met dezelfde afwerking. Het resultaat is een geheel, wat de uitstraling van je project versterkt.

De zwembadboorden van Marshalls zijn beschikbaar in alle types keramische tegels. Ze worden namelijk op maat gemaakt uit de tegels. Bestel steeds je keramische tegels en maatwerk op hetzelfde moment of vermeld duidelijk dat je achteraf zwembadboorden wil bijbestellen. Zo ben je zeker dat je tegels en maatwerk van dezelfde productie zijn en dus exact dezelfde kleur hebben. Natuursteen zwembadboorden zijn beschikbaar in graniet, basalt en Vietnamees blauw.

Tot slot hou je ook het best rekening met de manier van plaatsen, de vorstbestendigheid en de slipvastheid van het materiaal. Lees meer hierover.

In samenwerking met Marshalls

Meer nieuws van Marshalls

Gespot: duurzame bestratingen voor je tuin, terras of oprit

Op zoek naar tegels of klinkers voor je oprit, terras of tuin?

Hoe zelf je oprit aanleggen?

De aanleg van een oprit is een dure zaak. Door dit zelf te doen, bespaar je heel wat geld.

Hoe plaats je een terras in keramische tegels?

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars.

De voordelen van terrastegels in groot formaat

Terrastegels in groot formaat bieden verschillende voordelen: ze zijn strak van uitzicht, doen je

GRATIS Nieuwsbrief